Neydi 6 Şubat sabahı sorduğum soru? Deprem 2023 seçimini erteletir mi?

Bana yuh diyen de oldu, ayar veren de, salak yerine koyanda. Oysa benim amacım bir erken uyarı vermekti hasbelkader. Ben, Türkiye’nin kötü yönetimlere rağmen büyük bir ülke olduğunu, her koşulda B Planı olması gerektiğini düşünürüm.

Kaldı Suriye ve Ukrayna- Rusya savaşında erken önlem alsak, bugün ben dahil kiracılar bu kadar zorlanmazdı. Haa yönetenlerin umrunda mı? Hayır…

Bakın şimdi yıkılan bina ve daire sayısı veriliyor. Manavgat Kömürcülerde evi yananları nasıl konut sahibi ettilerse bunları da ederler.

Vatandaş çıkıp “depremde altınlarımız, akçelerimiz yastık altında gitti” derse de “biz size bankaya yatırın demiştik” demekten çekinmezler.

Neyse, mevzuu derin.

BBC Türkçe’den Ayşe Sayın da, ertelenmesi olası seçimlerle ilgili bir derleme yapmış.

“Deprem öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ittifak ortağı MHP, 18 Haziran’da yapılması gereken cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin 14 Mayıs’a çekilmesi konusunda uzlaşmıştı. Muhalefet partileri destek vermediği için de seçim kararını Erdoğan’ın alması bekleniyordu.”

(Neden TBMM’de grubu bulunan parti liderleri ile müzakere edilmiyorsa.)

Devam edelim mi?,

”Gerek iktidar gerekse muhalefet partilerinde geçmiş yıllardaki uygulamalar, YSK kararları ve seçim kararlarının nasıl alındığı inceleniyor. Ancak yakın siyasi tarihte YSK tarafından ertelenen bir seçim kararı olmadığı da biliniyor.

Seçimin normal takvimi dışında ileriye atılmasına ilişkin tek örnek ise 2007 seçimleri.

28 Ekim 2007’de yapılması gereken seçimlerin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın arifesine denk gelmesi yüzünden, YSK’nın tavsiyesiyle o dönem parlamentodaki siyasi partilerin uzlaşması ile 1 hafta sonraya, yani 4 Kasım 2007’ye ertelenmesi için seçim yasası değişikliği yapılmıştı. Dönemin ana muhalefet partisi CHP’nin de onay vermesi sonucu yasaya yönelik Anayasa Mahkemesi’ne de dava açılmadı.

AKP kulislerinde ise şu ana kadar partinin seçim tarihine ilişkin bir karar değişikliği olmadığı vurgulanıyor. Bazı parti yöneticileri ise muhalefetle uzlaşma sağlanmadan seçim erteleme kararının yaşama geçme olasılığını düşük görüyor.

Bazı MHP yöneticileri seçim ertelemenin siyasi sonuçlarının çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, “Eğer seçim ertelenirse muhalefet, ‘seçimden kaçmak için depremi kullandılar’ diye bir algı oluşturabilir, o nedenle çok iyi ölçüp biçmek lazım” görüşünü dile getiriyor.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da gazeteci Murat Yetkin’e yaptığı açıklamada, seçimlerin ileri tarihe ertelenmesinin anayasal olarak mümkün olmadığını belirterek, “Savaş olmadığına göre seçim ertelenemez. Hiç kimse Anayasanın, yasaların dışında gerekçeler uydurarak kendisine özgü bir hukuk normu oluşturamaz”dedi.  

İYİ Parti’de de beklenti seçimlerin zamanında yapılması yönünde. Meclis’te uzlaşma olmadan da bir karar alınmasının mümkün olmadığı ifade ediliyor.

Elinde bir oyu bulunan, kayıtlı bir siyasi partisi bulunmayan, hasbelkader 38 yıldır gazetecilik yapmaya çalışan, 2 evladı ve eşine bile kime oy vereceğini sormayan Nizamettin Özmen ise merak ediyor.

Memleketin 5’te biri darmadağın, herkes her yere göç ettiği için yarası ABD’yi bile etkileyen depremde kim nereye savruldu. İkamet olayı ne olacak, kaldı ki insanlar kimlik ibra edemiyor. Geçmişte normal olduğumuz süreçte bile içimize sinmeyen durumlar yaşadık. Nasıl olacak bu iş?

Peşin söyleyeyim. “Ölüye oy kullandırdılar deyip deprem yaramızı eşelemeyin olur mu?