Antalya Valisi Ersin Yazıcı’nın eğitime olan ilgisi herkes tarafından takdir ediliyor. Okul okul gezen ve kitap okuma alışkanlığını yaygınlaştırmaya çalışan Vali’nin eğitimde ortaya koyduğu proje de önemli. Ancak haftasonu Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Antalya Şubesi’nin toplantısında birkaç açıklamasına üzüldük…
Onlarca haberimiz vardı, geçtiğimiz eğitim-öğretim dönemi öncesinde barınma sorunu yaşayan öğrencilere dönük. Ya tarikat yurtlarına ya da paralı yurtlara mahkum edilmemeleri gerektiğini ama mevcut yurt açığı nedeniyle de mağdur olduklarını hep yazdık çizdik…
Sokakta kalan üniversitelileri de kaç kez haber yaptık…
Sonra Aralık ayında tarikat yurdunda katledilen öğrenciyi içimiz yanarak paylaştık…
Devlet yurdunda yer bulamadığı ve ekonomisi ev kiralamaya uygun olmadığı için evine dönen ve kayıt donduranları da paylaştık…
Ama duyarlı ASKON üyelerinden yurt konusunda bir soru gelmiş ve bakın Vali ne demiş…
“Şehrimizde özel ya da devlet olmak üzere kayıtlı 88 bin öğrencimiz var. 15 bin kişilik civarında da devlet yurdumuz mevcut. Özel yurtların kapasitesi de 3600 civarında. Rize’de de Balıkesir’de de görev yaptığım dönemde şunu gördüm. Yurt çıkmadığı zaman bize yurt bulun şeklinde arayan çok olurdu. Ama burada yurt bulun diye bizi arayan çok azdı. Buraya üniversiteye gelen öğrencilerin birçoğu ev kiralamayı tercih ediyor. Bu yıl maalesef ki pandemi ile birlikte kiralar yükseldi. Bu konu öğrencilerimize olumsuz yansıdı. Ama biz devlet olarak her zaman geleceğimizin teminatı gençlerimizin yanında olmaya ve onları desteklemeye devam edeceğiz”…
Rakamları biz bilmiyorduk. Vali Yazıcı açıklamış. 88 Bin öğrencinin olduğu yerde, 15 bin kişilik devlet yurdu…
Yüzde 20 bile değil…
Vali Yazıcı’nın açıklamalarına bakarsak yurt problemi yaşayan çok değil. Çünkü ‘yurt bulun’ diye arayan çok olmamış…
Ama biz biliyoruz ki yurttaş bile evini çaresiz öğrenciye açtı…
Öte yandan Vali’nin öğrencilerin ev kiralamayı tercih ettiğini de kabul etmek mümkün değil. Yüzde 10 ya da 20’dir bu rakam. Ekonomisi rahattır ve evde kalmak ister…
Yüzde 80’inin ihtiyacı olduğunu düşünüyorum…
Yurttaşın ev geçindiremediği bir ortamda evladına ev açması kolay değil…
O yüzden hızla devlet yurdu kapasiteleri artırılmalı. Yurt planları hızla hayata geçirilmeli…
İlk kez gazetemizin gündeme getirdiği Akdeniz Üniversitesi kampüsü yanındaki 24 bin metrekarelik yurt alanının özel eğitim alanına çevrilmesi yanlışından dönmeli…
Çünkü Vali Yazıcı’nın da dediği gibi: Eğitime yapılan yatırım, ülkeye yapılan en iyi yatırımdır…