28. Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yemin edebilenler etti ve göreve başladı. Gezi tutuklusu Can Atalay ise avukatlarının başvurusuna rağmen salıverilmediği için görevine başlayamadı. Görevine başlayanlara başarılar, hepsini takipteyiz. Kimler, neler yapıyor ya da yapmıyor kamu adına, kamu görevi yapan gazeteciler olarak izliyoruz. Sadece Meclis’i değil tabi kabineyi de izliyoruz ve izleyeceğiz…

Genel itibariyle bakıldığında her zamanki gibi erkek egemen bir Meclis var. Kabine de de durum aynı. 18 Kişinin yer aldığı bakanlar kurulunda sadece 1 kadın var. Alışılagelmiş olduğu üzere Aile Bakanlığı’na 1 kadın atandı. Diğerlerinin hepsi erkek…

Elbette önce liyakat ama kadın-erkek eşitliğini gözeterek görevlendirmelerde de adalet olmalı. Ama ne adalet ne eşitlik kaldı…

Kadınları kamusal alandan dışlayan politikalar ve adımlar sadece iktidar tarafından atılmıyor. Söylemlerde bahsedilen eşitlik maalesef listelerde ve Meclis’te görülemedi…

Sonuçta Meclis’e giren 600 milletvekilinin sadece 119’u kadın. Kadın-erkek eşitliğinden çok uzak bir Meclis var yani, bu dönem de…

119 Kadın milletvekilinin partilere göre dağılımı ise neredeyse önceki dönemler gibi. En eşitlikçi dağılım Emek Partisi’nde ve Halkların Demokratik Partisi’nde. İki partide de kadın temsili yüzde 50. 2’şer milletvekili olan partide 1 kadın, 1 erkek milletvekili seçilmiş…

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi ise 57 vekilinin 27’si kadın olan ve kadın temsil oranı yüzde 47,37 ile 2.liği alan parti…

Temsilde eşitlikte 3. sırada DEVA var.  Oranı yüzde 26,67. Seçilen 15 Deva Partili vekilin 4’ü kadın…

4. Sırada TİP var. 4 Milletvekilinin 1’i kadın…

5. Sıra Gelecek’in. Gelecek’te yüzde 20 temsil oranıyla kadınlar, 2 sandalyeye sahip…

267 Milletvekilinden 50’si kadın olan AKP ise yüzde 18,73 kadın temsili ile 6. sırada…

7. Sıra CHP’nin. 130 Milletvekilinden sadece 24’ü kadın. Kadın temsil oranı yüzde 18,46…

8. Sıra kadın genel başkanı olan İYİ Parti’nin. 44 Milletvekilinin sadece 5’i kadın olan partide kadın temsil oranı yüzde 11,36…

9. sıra Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP). 50 Milletvekilinin 4’ü kadın MHP, temsil oranı en düşük olan parti. 8…

Saadet Partisi, Yeniden Refah Partisi, Demokrat Parti ve Demokratik Sol Parti ise hiç kadın milletvekili çıkarmayarak temsilde eşitlikte sınıfta kalan partiler…

İktidar kadınları kamusal alandan dışlayan politikalar üretirken, görüldüğü üzere o politikalar Meclis’i de böyle eşitlikten uzak hale getirdi…

Elbette onlar kadını dışladıkça, uzaklaştıkça kadınlar yok olmuyor. Kadınlar, vardır ve var olmaya devam edecektir…

Bir de mesele sadece cinsiyet değil. Liyakatli ve bilinçli temsili yükseltebiliyorsak asıl mesele o…