Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Galeriler Kültür Sanat Dünyanın ilk beyin ameliyatına ait kafatası 10 bin yaşında

Dünyanın ilk beyin ameliyatına ait kafatası 10 bin yaşında

Aksaray'da bulunan, genç bir kadına ait 10 bin 500 yıllık kafatası Dünyanın ilk beyin ameliyatını ortaya çıkardı.

Dünyanın ilk beyin ameliyatına ait kafatası 10 bin yaşında 1
/ 7
Aksaray'da 10 bin 500 yıl önce genç bir kadına yönelik yapılan ilk beyin ameliyatındaki kafatası müzede sergilenirken, ziyaretçilerini şaşırtıyor.
Dünyanın ilk beyin ameliyatına ait kafatası 10 bin yaşında 2
/ 7
Orta Anadolu'nun ilk yerleşim yeri olarak bilinen Aksaray'da yaşanan dünya ilkleri şaşırtıyor. İlkler arasında yer alan 10 bin 500 yıl önce dünyanın ilk beyin ameliyatına ait kafatası Aksaray Müzesi'nde sergileniyor.
Dünyanın ilk beyin ameliyatına ait kafatası 10 bin yaşında 3
/ 7
Aksaray'ın Gülağaç ilçesine bağlı Kızılkaya köyünde bulunan Aşıklı Höyükte kazı çalışmaları her yıl aralıksız olarak devam ettiriliyor. 1989 yılında başlatılan kazı çalışmalarında birçok yaşam malzemelerinin yanı sıra genç bir kadına ait kafatası bulundu.
Dünyanın ilk beyin ameliyatına ait kafatası 10 bin yaşında 4
/ 7
Kafatasının 2 tarafından yaklaşık 11.2 milimetre genişliğinde bir delgi ile delindiği tıbben de kanıtlanırken, yapılan bilimsel çalışmalarda hasta kadının bu ameliyattan sonra 10 gün daha yaşadığı tespit edilmiş.
Dünyanın ilk beyin ameliyatına ait kafatası 10 bin yaşında 5
/ 7
Aşıklı Höyük ve ilk beyin ameliyatına ilişkin bilgiler veren Aksaray Müze Müdürü Yusuf Altın, kazı çalışmalarının 30 yılı aşkın bir süredir devam ettiğini söyledi.
Dünyanın ilk beyin ameliyatına ait kafatası 10 bin yaşında 6
/ 7
Tespit edilen 10 bin 500 yıl önceki yaşam koşullarını ve mücadelesini de anlatan Altın, ilk beyin ameliyatının burada yapıldığına işaret etti. Aşıklı Höyük'te 1300 yıllık bir yaşam serüveni bulunuyor. O zamanki neolitik yaşam tarzı olarak normal ilkel kabileler tarafından yaşanmaktaydı. O dönemde ilk önce etçil bir toplum, aynı zamanda otçul bir toplum, avcı toplayıcı bir toplum ile hayvan evcilleştirilmesi var. Obsidyen taşları ve kemiklerle birlikte ilk değirmen yapıtları görülüyor.
Dünyanın ilk beyin ameliyatına ait kafatası 10 bin yaşında 7
/ 7
Sürtme taşlarıyla birlikte buğday ekerek tarım toplumuna da yavaş yavaş geçilmiş. İlk mimari olarak mimari yapılar da görülüyor. Etçil bir toplum, otçul bir toplum ve daha sonra da sağlık alanına geçiliyor. Sağlıkta ilk beyin ameliyatı bundan 9500 yıl önce Aşıklı Höyük'te gerçekleşmiş. Bu beyin ameliyatında 25-30 yaşlarında bir kadının kafatasından 2 tane delik açılıyor. Bu çalışma da muhtemelen kemik ve obsidyen madenleri kullanılarak yapılmış. Bu çalışmalar yapıldıktan sonra hastanın 10 gün daha yaşadığı tespit edildi. Yeni bir doku, kemik dokusu oluşma süresi var. Antropologlar ve tıp aleminde bununla ilgili gerekli çalışmalar yapıldı ve 10 gün daha yeni bir doku oluştuğu tıbben ispat edildi. Böylece tarihe ilk beyin ameliyatı olarak geçmiş.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Galata Kulesi'nde operasyon! Dağcılar vinçle indirebildi

Galata Kulesi'nde operasyon! Dağcılar vinçle indirebildi