Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Galeriler Kültür Sanat Yaklaşık bir asırdır cami olarak kullanılan tarihi kilise

Yaklaşık bir asırdır cami olarak kullanılan tarihi kilise

Trabzon'un Sürmene ilçesinde bulunan tarihi Cida Kilisesi, Rumlar tarafından camiye dönüştürülerek hizmet vermeye devam ediyor.

KAYNAK: İHA
Yaklaşık bir asırdır cami olarak kullanılan tarihi kilise 1
/ 8

Trabzon'un Sürmene ilçesine bağlı Dirlik Mahallesi'nde yer alan tarihi Cida Kilisesi, bölgedeki Rumlar tarafından dini ibadet amacıyla inşa edilmiştir.

Yaklaşık bir asırdır cami olarak kullanılan tarihi kilise 2
/ 8

Mübadele döneminin ardından camiye dönüştürülen bu tarihi yapı, yaklaşık 100 yıldır cami olarak hizmet vermektedir. Son yıllarda, Fener Rum Patriği Bartholomeos'un da ziyaret ettiği cami, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir.

Yaklaşık bir asırdır cami olarak kullanılan tarihi kilise 3
/ 8

Caminin Tarihi ve Günümüzdeki Durumu

Dirlik Mahallesi Cami İmamı Aydın Kızıltaş, caminin tarihini ve günümüzdeki durumunu şu şekilde özetliyor: “2014 yılından beri burada görev yapıyorum. Mübadele sonrası, Rusların bölgeden ayrılmasıyla birlikte, mevcut kilise camiye dönüştürüldü ve o zamandan beri cami olarak kullanılmaktadır. 1924-1925 yıllarından günümüze kadar cami olarak hizmet vermeye devam etmektedir. Yaz aylarında cemaatimiz artıyor, kışın ise İstanbul'a gitmeleri nedeniyle azalıyor.”

Yaklaşık bir asırdır cami olarak kullanılan tarihi kilise 4
/ 8

Turistlerin İlgi Düzeyi

Son yıllarda, yabancı turistlerin ilgisi azalmış olsa da, özellikle Rum vatandaşları camiyi ziyaret etmeye devam ediyor. 

Yaklaşık bir asırdır cami olarak kullanılan tarihi kilise 5
/ 8

İmam Kızıltaş, “2014-2015 yıllarında burada yabancı turistler fazlaydı ancak bu yoğunluk zamanla azaldı. Rumlar ise caminin arkasında bulunan ibadet alanlarını kullanarak ziyaretlerde bulunuyorlar” şeklinde bilgi verdi.

Yaklaşık bir asırdır cami olarak kullanılan tarihi kilise 6
/ 8

Restorasyon ve Bakım Çalışmaları

Caminin zaman zaman restore edildiğini belirten cemaat üyesi Recep Durmuş, “1924 yılında Rumlar buradan ayrıldığında camiye dönüştürüldü. O dönemde mülkler ucuz fiyatlarla satıldı ve cami yapıldı. Kilisenin çan kulesi kilise görüntüsünü oluşturduğu için yıkıldı. Rumların ziyaretleri azaldı ama caminin bakımı ve restorasyonu devam ediyor” dedi.

Yaklaşık bir asırdır cami olarak kullanılan tarihi kilise 7
/ 8
Yaklaşık bir asırdır cami olarak kullanılan tarihi kilise 8
/ 8
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
15 Eylül 2024 Burç Yorumları Neler? Günlük Burç Yorumları

15 Eylül 2024 Burç Yorumları Neler? Günlük Burç Yorumları