Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Kulis Ali Yerlikaya'dan: 'Deprem bağışları nereye gitti' sorusuna yanıt

Ali Yerlikaya'dan: 'Deprem bağışları nereye gitti' sorusuna yanıt

CHP'li Ömer Fethi Gürer, "Türkiye Tek Yürek Kampanyası" kapsamında toplamda bağışlanan 115 milyar liranın kullanımı hakkında sorular yöneltti. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, kampanya dahilinde bugüne kadar 85 milyar lira toplandığını açıkladı.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Ali Yerlikaya'dan: 'Deprem bağışları nereye gitti' sorusuna yanıt
KAYNAK: Haber Merkezi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ilde 50 binden fazla can kaybına neden olan depremlerin ardından başlatılan yardım kampanyalarından toplanan paralarla ilgili olarak İçişleri Bakanlığına yazılı bir soru önergesi sundu.

Gürer, önergesinde, büyük depremin ardından bölgeye yardım amacıyla hayata geçirilen "Türkiye Tek Yürek" kampanyasının, 15 Şubat akşamı hemen hemen tüm televizyon kanallarından canlı olarak yayınlandığını hatırlattı.

"BİLGİ KİRLİLİĞİNE KARŞI ŞEFFAF AÇIKLAMA YAPILMALI

" Yardım kampanyasıyla ilgili olarak kamuoyunda çeşitli söylentilerin dolaştığına dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Aşağıdaki soruların şeffaf bir şekilde cevaplanması, toplumsal yardım kampanyalarının etkinliği ve güvenilirliği açısından önemlidir. Verilecek açıklayıcı cevaplar, yaşanan bilgi kirliliğine karşı etkili bir önlem olacaktır" şeklinde ifade etti.

115 MİLYAR LİRA TOPLANDIĞI AÇIKLANMIŞTI

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından yanıtlanması talebiyle sunduğu yazılı soru önergesinde şu sorular yer alıyor:

“Kampanya hakkında yapılan canlı yayın sonrası taahhüt edilen bağış miktarı 115 milyar 146 milyon 528 bin lira olarak belirtilmiştir. Kampanya sonrası bağış toplamıyla ilgili belirtilen taahhüt miktarına ulaşılmış mıdır?

Kampanya sürecinde söz verilen bağış miktarı toplanıp nerede değerlendirilmiştir?

11 ili kapsayan depremle ilgili kişi, şirket, kurum, kuruluş bağışları ile toplam bugüne kadar ne kadar tutar yardım toplanmıştır? Tutarlar tek elde mi, (AFAD) yoksa birden çok hesapta mı toplanmaktadır? Dağılım nasıl sağlanmaktadır?

Kampanya boyunca taahhütte bulunan ancak bağış yapmayan kişi veya kuruluşların tespiti yapılmış mıdır? Eğer tespit edildiyse, bu kişi veya kuruluşlar hakkında neden ödeme yapmadıklarına ilişkin açıklama yapılacak mıdır?

Kampanya sürecinde elde edilen bağışların nasıl ve hangi alanlarda kullanılacağı hakkında kamuoyuna bilgi verilecek midir?

Deprem bölgesinde sürecinin özellikle nakdi yardımlar konusunda şeffaflık ve hesap verebilirlik boyutunda gereken denetim, kontrol ve teftiş yapılmakta mıdır?”

TOPLAMDA 85 MİLYAR 697 MİLYON LİRA TOPLANDI

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in soru önergesine verilen yanıtta İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerin ardından başlatılan 'Türkiye Tek Yürek Kampanyası' kapsamında toplamda 85 milyar 697 milyon 129 bin 344 TL bağış toplandığını açıkladı.

'TOPLANAN PARALAR AFAD İÇİN AÇILAN HESAPLARDA'

Bakan Yerlikaya, toplanan bağış paralarının, bağışçılar tarafından kamu bankalarında AFAD adına açılan hesaplarda değerlendirildiğini ifade ederek, olup bağış yatırma işlemlerinin devam ettiğini belirtti. Bakan Yerlikaya, bağış sözü vermiş ancak henüz bağışını gerçekleştirmemiş kişi ve kuruluşlarla görüşmelerin devam ettiğini belirtti.

"56 MİLYAR LİRA HARCANDI"

Bakan Yerlikaya, toplanan bağışlardan bugüne kadar 56 milyar 563 milyon 536 bin 392 liranın, deprem bölgesindeki afetzedelere hane başı ödeme, vefat yardımı, taşınma, kira ödemesi, çadır, konteyner, wc, gıda ve hijyen kolisi alımı için harcandığını ifade etti. Konteyner kent kurulumu ve sosyal donatı çalışmalarının ise devam ettiğini belirtti.

"TÜM BAĞIŞLAR VE HARCAMALAR SAYIŞTAY DENETİMİNDE"

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, kampanya kapsamında toplanan tüm bağışlar ve harcama işlemlerinin Sayıştay denetimine tabi olduğunu, ilgili mevzuat uyarınca belirli aralıklarla gerekli denetim ve incelemelerin yapıldığını ifade etti.

30 MİLYAR LİRALIK FARK NEREDE?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, iddia edilen 115 milyar lira bağış ile toplanan 85 milyar lira arasındaki 30 milyar liradan fazla farka dikkat çekti.

10 AYDIR SÖZÜNÜ TUTMAYAN BAĞIŞÇILARA ÇAĞRI: PARAYI YATIRIN

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Türkiye Tek Yürek Kampanyası"na destek veren ancak 10 aydır sözlerini yerine getirmeyen bağışçılara çağrıda bulunarak, taahhütlerini yerine getirmeleri konusunda hatırlatmada bulundu. Gürer, bu bağışçıların bundan sonraki süreçte bağışlarını gerçekleştirme olasılığının düşük olduğuna dikkat çekti.

4 BANKA TOPLAMDA 70 MİLYAR LİRA BAĞIŞ SÖZÜ VERMİŞTİ

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Türkiye Tek Yürek Kampanyası" kapsamında Merkez Bankası'nın 30 milyar lira, Ziraat Bankası'nın 20 milyar lira, Vakıfbank'ın 12 milyar lira, Halkbank'ın 7 milyar lira bağış sözü verdiğini hatırlatarak, söz konusu 4 kamu bankasının toplamda 70 milyar lira bağışta bulunduğunu belirtti. Ayrıca, Cengiz Holding'in 2,5 milyar lira, Türkcell'in 3,5 milyar lira ve Borsa İstanbul'un 2 milyar lira bağış sözü verdiğini dile getiren Gürer, bu üç kurumun bağış miktarının da 8 milyar lirayı bulduğunu ifade etti. Toplamda 85 milyar lira civarında bir rakamın toplandığı düşünüldüğünde, birçok kurumun bağış sözünü yerine getirmediğini vurguladı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Adana Ceyhan'da icradan satılık 34.625 m² tarla

Adana Ceyhan'da icradan satılık 34.625 m² tarla