Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Kadın “Kadınlar vitrin süsü değildir”

“Kadınlar vitrin süsü değildir”

14 Mayıs’ta yapılacak olan seçimler için milletvekili adayları listesi geçtiğimiz hafta YSK’ya teslim edilmişti. Kadın hareketleri ve bir çok STK tarafından çokça dile getirilen Meclis’te kadın temsil oranı yine düşük seviyede kaldı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
“Kadınlar vitrin süsü değildir”

Bir televizyon kanalının yaptığı habere göre AKP seçilebilir sıradan 51 kadın, CHP seçilebilir sıradan 25 kadın. İYİ Parti seçilebilir sıradan 3 kadın adayı listeye koyarken, Yeşil Sol Parti listelerinden seçime giren HDP ise kadınlara geçen seçimde olduğu gibi en fazla listelerden aday gösteren partiler arasında. Kadın temsiliyetinin en fazla olduğu parti ise TİP. Milletvekili adaylık listelerinde kadın adayların oranı şu şekilde: AKP yüzde 18,83, MHP yüzde 14, CHP, yüzde 26,80, İYİ Parti, yüzde 25,9, YSP yüzde 39, TİP yüzde 40,45. AKP ve MHP’nin büyük çoğunluğunu oluşturduğu Cumhur İttifakı’nda kadın adayların listede gösterilme oranı Millet İttifakı’na göre daha düşük olduğu görülmektedir.

hilal gönenç

ZİHNİYET DEĞİŞMEDİ

Bir çok kadın hareketi aktivisti 14 Mayıs seçimlerinde kadın temsiliyet oranının yüzde 40’ların üzerine çıkacağını belirtmişti. Hilal Gönenç kadın temsiliyet oranının düşük kalması ile ilgili, “Erkeklerin çok kadınların sayılarının az olması zihniyetin değişmediğini görüyorum. Kendimce burada bunu değerlendirirken parti gözetmeden objektif baktığımda hala özde değil sözde kadının değerini görüyorum. Kadının siyasette obje gibi seçilemeyecek sıralara konması çok üzücü seçim sonu verilen kadın adaylardan yüzde 2’si girebilecek olması çok üzücü. Kadın vitrin süsü değildir. Listelerde kadınların az olması ve erkeklerin yoğunlukta olması dürüst siyasetin yapılamayacağını gösteriyor. Benim için artık siyaset şeffaf olmalı. Gündemler yaratıp arka tarafta bilmediğimiz bizim adına kararlar alınmamalı  halkın duyguları suiistimal edilip kendi menfaatlerinin çalışmadığı bencillikten çıkmış biz olabileceğimiz vatanı düşünen kişiler olmalı.  Resmin arkasındaki oyunlardan da yorulduk artık kadının gerçekten iş başında olabileceği bir düzene geçilmesi gerek. Artık ata erklilikten çıkılsın bunun zamanı geldi de geçiyor” dedi.

Arda KIR

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
TİP milletvekili adayları “ÇOCUKLAR HEP DOĞRUYU SÖYLER” belgeselinin Antalya galasına katıldı

TİP milletvekili adayları “ÇOCUKLAR HEP DOĞRUYU SÖYLER” belgeselinin Antalya galasına katıldı