Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Kadın Evlenen Kadınlar Artık Eşinin Soyadını Almak Zorunda Değil!

Evlenen Kadınlar Artık Eşinin Soyadını Almak Zorunda Değil!

28 Ocak 2024'te yani Bugün yürürlüğe girecek Anayasa Mahkemesi kararı, Türk Medeni Kanunu'nda evlenen kadının kocasının soyadını almasını öngören kuralı iptal edilecek. Yeni düzenleme için TBMM'ye 9 ay süre verilmişti. Karar Çıktı!

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Evlenen Kadınlar Artık Eşinin Soyadını Almak Zorunda Değil!

Türk Medeni Kanunu'nda yer alan "evlenen kadının kocasının soyadını alacağı" kuralını iptal eden Anayasa Mahkemesi kararı, 28 Ocak 2024'te yani Bugün  yürürlüğe girecek. Bu süre içinde TBMM'nin yeni düzenlemeyi yapması beklenmekte.

Türk Medeni Kanunu'nun 187. maddesini iptal eden Anayasa Mahkemesi, evlenen kadının kocasının soyadını almasını düzenleyen kuralın eşitlik ilkesine aykırı olduğuna hükmetmiş ve TBMM'ye 9 ay süre vermişti.

Evlenen Kadınlar Artık Eşinin Soyadını Almak Zorunda Değil!1

İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü Nazan Moroğlu: Eşitlik Paketi Gerekli

*İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü Nazan Moroğlu, iptal kararının önemli bir kazanım olduğunu belirterek, "Türk Medeni Kanunu'nun 187. maddesiyle bağlantılı bütün maddelerde değişikliğe ihtiyaç var. Çocuğun soyadı ve boşanma sonrası soyadı maddelerinde de değişiklik yapılacak. Bu eşitlik paketi bir bütün olarak ele alınmalı" dedi. Moroğlu, evlenen kadınların soyadı konusunda artık dava açma zorunluluğunun kalktığını ifade etti.

Anayasa Mahkemesi'nin kararında, evlenen kadının evlendikten sonra kendi soyadını tek başına kullanamamasının eşitlik ilkesine aykırı olduğu belirtilmişti. Yeni düzenlemenin yapılacağı süreçte, eşlerin kendi soyadlarıyla devam etme veya ortak bir soyadı seçme hakkına sahip olması bekleniyor.

Soyadında Eşler Arası Eşitlik İçin Mücadeleyi 25 Yıldır Sürdürüyorum

Moroğlu, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: "Kadının soyadı benim yüksek lisans tezim. 1999'da yayınlanmıştı. Kadın hukukunda ilk akademik araştırmaydı. O günden bugüne soyadında eşler arası eşitlik için mücadeleyi sürdürüyorum."

Nüfus Kayıtlarındaki Karışıklık ve Anayasa Mahkemesi'nin Değerlendirmesi
Anayasa Mahkemesi kararında, evlenen kadının kocasının soyadını almasının ailenin ortak bir soyadına sahip olmasını mümkün kılan tek seçenek olmadığı belirtilmiş ve bu durumun eşitlik ilkesini ihlal ettiği vurgulanmıştı. Nüfus kayıtlarındaki düzenin sağlanması ve soy bağlarının tespiti için kamu yararı bulunduğu ifade edilen kararda, farklı muamele yapmanın makul bir neden olarak kabul edilemeyeceği ifade edilmişti.

Bugünden itibaren evlenen kadınlar kocasının soyadını almak zorunda değil.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bakan Işıkhan'dan flaş açıklama! Bağ-Kur primi 7 bin 200 güne mi düşecek?

Bakan Işıkhan'dan flaş açıklama! Bağ-Kur primi 7 bin 200 güne mi düşecek?