Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Ramazan Sahurdan hemen sonra yatmayın! Reflü ataklarını tetikleyebilir

Sahurdan hemen sonra yatmayın! Reflü ataklarını tetikleyebilir

Ramazan ayına girerken, uzmanlar iftar ve sahurda dikkat edilmesi gereken önemli noktaları paylaşıyor. Mide sağlığınız için alınması gereken önlemleri öğrenin.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Sahurdan hemen sonra yatmayın! Reflü ataklarını tetikleyebilir
KAYNAK: İHA

Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Sibel Tetik, Ramazan ayında iftarda ve sahurda aşırı yemek tüketmenin ve hemen yatmanın reflü ataklarına neden olabileceği konusunda uyarılarda bulundu. İşte dikkat edilmesi gerekenler:

Ramazan öncesi önemli uyarılar

Oruç tutanların öğün aralarının uzun olduğunu vurgulayan Dr. Tetik, özellikle mide rahatsızlıkları olanlarda bu durumun hastalıkları tetikleyebileceğini belirtti. Mide ve onikiparmak bağırsağı ülseri, kan sulandırıcı ve romatizma ilaçları kullanan kişilerin dikkatli olması gerektiğini ifade etti.

Oruç tutacaklar için uzman önerileri

Tetik, mide rahatsızlığı riski taşıyan kişilerin iftarda ve sahurda fazla yemek yemekten kaçınmaları gerektiğini vurguladı. Ayrıca, uzun süren açlık sonrasında sindirim sisteminin azaldığını belirtti ve oruç tutmadan önce gastrit veya ülser sorunu olanların tedavilerini tamamlamalarını önerdi.

İftarda sağlıklı tercihlerle mide sağlığınızı koruyun

Dr. Tetik, iftarın çorba ile başlanması gerektiğini söyledi. Sebze ve yoğurtlu çorbaların sindirimi kolaylaştırdığını ve doygunluk hissi verdiğini belirtti. Ayrıca, doygunluk hissinin beyne ulaşması için çorbadan ana yemeğe geçmeden önce kısa bir ara verilmesini önerdi.

Oruç döneminde sağlıklı beslenme ipuçları

Oruç döneminde mide ve bağırsak sisteminin istirahate çekildiğini ifade eden Dr. Tetik, kabuklu meyve tüketmenin tokluk hissini artırabileceğini ve bağırsakların çalışmasına yardımcı olabileceğini belirtti. Ayrıca, iftardan sonra tempolu yürüyüş önererek metabolizmanın yavaşlamasını engellemeyi önerdi.

Sahur sofrasında sağlıklı seçimlere dikkat!

Sahurda süt, yumurta, sebzeler ve tam buğday unundan yapılmış ekmek gibi hafif bir kahvaltının tercih edilmesi gerektiğini belirten Dr. Tetik, aşırı yağlı, tuzlu, şekerli ve unlu gıdalardan kaçınılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, su ve sıvı alımına dikkat edilmesinin önemine değindi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
94. Yıla özel 94 eserli sergi

94. Yıla özel 94 eserli sergi