2024 Ramazan ayının son gününe geldik. Ramazan Bayramı arefesinde iftar için ne yapacağınızı bilemiyorsanız, 30. gün iftar menüsünde Antalya yöresinden lezzetler var. Kültür Portalı'ndan Antalya yöresine ait Sütlü Buğday Çorbası, Yörük Kebabı, Antalya Piyazı ve Antalya Usulü Kabak Tatlısı tariflerini aşağıda bulabilirsiniz.
Antalya Sütlü Buğday Çorbası Tarifi (8 Kişilik)
Antalya Sütlü Buğday Çorbası Malzemeleri
- 1 su bardağı aşurelik buğday
- 500 gram kuzu veya oğlak eti (kemikli, parça kol)
- 8 su bardağı süt
- 1 su bardağı nohut (haşlanmış)
- 1 yemek kaşığı tahin
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
Antalya Sütlü Buğday Çorbası Nasıl Yapılır?
Buğdayı tuzlu suda yumuşayıp, diri kalacak ve suyunu çekecek şekilde haşlayın.
Etleri bir başka tencereye koyun. Üzerlerini bir parmak geçene kadar su ekleyin. Orta ateşte kaynamaya bırakın.
Kaynamadan önce suyun yüzeyinde oluşan köpükleri alın. Yaklaşık 10 dakika haşlamadan sonra tencereye buğdayları katın.
Etleri, suyunu çeker gibi olana ve kemiklerinden kolayca ayrılana kadar haşlayın. Sütü ekleyip, kaynatın.
Kaynayan çorbaya haşlanmış nohutları, karabiberi, tahini, tuzu ekleyin ve ocağın altını kısın.
Çorba kıvam tutuncaya kadar ara sıra karıştırarak pişirmeyi sürdürün. Kıvam koyu olursa süt ilave ederek kıvamı açın.
Çorbayı servis kabına aktarıp sıcak sıcak sofraya verin.
Notlar
İstiyorsanız çorbanın üzerine, ayrıca, kırmızı pul biberli kızdırılmış tereyağı gezdirebilirsiniz.
Çorbayı etsiz de hazırlayabilirsiniz.
Antalya Yörük Kebabı (4 Kişilik)
Antalya Yörük Kebabı Malzemeleri
- 1 kilogram kuşbaşı et (kuzu veya oğlak)
- 500 gram arpacık soğan
- 2 adet kabak
- 2 adet havuç
- 1 adet patates
- 250 gram taze fasulye
- 2 su bardağı erişte (haşlanmış)
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 kahve fincanı zeytinyağı
- 2 tatlı kaşığı tuz
Antalya Yörük Kebabı Nasıl Yapılır?
Arpacık soğanların dip, kök kısımlarını kesmeden dış kabuklarını ayıklayın.
Geniş bir tencereyi orta ateşte kızdırın. Tereyağı ve zeytinyağı koyun.
Kızgın yağda kuşbaşı etleri ve arpacık soğanları tahta kaşıkla karıştırarak etlerin saldıkları su çekilinceye kadar, yaklaşık 15-20 dakika kavurun.
Arpacık soğanları tencereden bir başka kaba çıkarın. Etlere 1 bardak kaynar su ekleyin. Ocağın altını kısın. Tencereyi kapağı kapalı pişirmeye bırakın.
Yaklaşık 30-40 dakika sonra, etlerin pişmesine yakın, tencereye ayıklanmış ve kuşbaşı doğranmış havuçları, kabakları, patatesi, taze fasulyeleri, arpacık soğanları ve tuzu ekleyin. 1 bardak daha kaynar su ekleyin. Tencereyi tekrar kapağı kapalı şekilde pişirmeye bırakın.
Yaklaşık 25-30 dakika sonra etler ve sebzeler piştiğinde, tencereye erişteleri ekleyip karıştırın. Birkaç dakika daha pişirdikten sonra, yemeğin kıvamını bulduğunda, ocağın altını kapatın.
Yemeği servis kabına aktarıp sıcak sıcak sofraya verin.
Notlar
Pişmekte olan yemeğe kekik, kimyon, defne yaprağı, tane karabiber gibi baharatlar ekleyebilirsiniz.
Yemek servise verilirken üzerine kıyılmış fesleğen gezdirebilirsiniz.
İsterseniz yemeğe ilaveten 1 çay bardağı kadar haşlanmış bezelye katabilirsiniz.
Antalya Piyazı Tarifi (6 Kişilik)
Antalya Piyazı Malzemeleri
Ana Malzemeler
- 500 gram Çandır fasulyesi
Sos Malzemeleri
- 3 yemek kaşığı haşlanmış kuru fasulye
- 1 kahve fincanı tahin
- 5-6 diş sarımsak (ezilmiş)
- 2 kahve fincanı zeytinyağı
- 1 adet limon suyu
- 1 kahve fincanı sirke
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 çay bardağı su
Üst Malzemeler
- 4 adet haşlanmış yumurta
- 3 adet domates
- 6 adet yeşil sivri biber
- 4 adet taze soğan
- ½ demet maydanoz
- 2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
Antalya Piyazı Nasıl Yapılır?
Fasulye Haşlama
Fasulyeleri akşamdan sabaha tuzlu su içinde bekletin; şişsinler. Fasulyelerin uzun süre bekletmeden şişmelerini istiyorsanız, 5 dakika bol tuzlu suda kaynatıp, 1 saat haşlama suyunda bekletin.
Şişmiş fasulyeleri orta ateşte, tuzlu bol suda yaklaşık 20 – 25 dakika ön haşlamaya tâbi tutun. Haşlama suyunu dökün. Fasulyeleri yıkayıp tekrar tencereye koyun ve tuzlu suda haşlamaya bırakın.
Fasulyeleri, çatlayıp iyice pişinceye, haşlama suyu çekilir gibi oluncaya kadar haşlayın ve ılımaya bırakın.
Sos Hazırlama
Haşlanmış fasulyelerden 3 yemek kaşığı alın. Çukur bir kaba koyup çatalla ezin.
Ezilmiş fasulyelere, listede verilmiş diğer sos malzemelerini ekleyip karıştırın. Bu işlemi elektrikli mikser ile de yapabilirsiniz.
Salata Hazırlama
Haşlanmış fasulyeleri, kayık veya yayvan servis tabağına koyun. Üzerine sosu gezdirip karıştırın.
Salataya, kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış domatesleri, 4’e bölünmüş yumurtaları, ayıklanmış ve yıkanıp ince kıyılmış taze soğanı, yeşil sivri biber ve maydanozları, tuzu, kırmızı pul biberi ve karabiberi ekleyip kabaca karıştırın. Servis tabağını sofraya verin.
Notlar
- Bazı uygulamalarda salata sosuna ilaveten bir yumurtanın sarısı da katılmaktadır.
- Salataya istiyorsanız siyah zeytin de koyabilirsiniz.
- Taze soğan yerine ince piyaz doğranmış, tuzlanmış ve ince akan musluk suyu altında mıncıklanmış kuru soğan da kullanabilirsiniz.
Antalya Usulü Kabak Tatlısı Tarifi (6 Kişilik)
Antalya Usulü Kabak Tatlısı Malzemeleri
- 1,5 kilo balkabağı (dilimi yaklaşık 7 cm genişlikte)
- 3 su bardağı toz şeker
- 1 çay bardağı tahin
- 1 su bardağı ceviz içi
Antalya Usulü Kabak Tatlısı Nasıl Yapılır?
Balkabağı dilimlerinin dış sert kabukları ayıklanır. Her dilim 3 eşit parçaya bölünür. Dilimler çukur bir kaba konur. Üzerine şeker gezdirilir ve 24 saat bekletilir. Bekleme sonucu bal kabakları su salacaktır. Sulanmış bal kabakları olduğu gibi tencereye boca edilir. Orta ateşte kaynamaya bırakılır. İlk kaynamada ocağın altını az kısılır. Kabaklar kolayca bıçak saplanıncaya kadar piştiğinde ve suyu kıvam bulduğunda ocağın altı kapatılır, soğumaya bırakılır. Soğumuş kabaklar servis kabına aktarılır. Üzerine tahin gezdirilir. Cevizleri serpiştirilir ve sofraya alın.