Ramazan ayında iftar menüsü vatandaşların en çok araştırdığı konulardan biri. Ramazan ayının 27. gün iftar menüsünde; Sıkıcık Çorbası, İzmir Köfte, Domates Dolması, Züngül tatlısı bulunuyor. Kültür Portalı'ndan Sıkıcık Çorbası, İzmir Köfte, Domates Dolması, Züngül tatlısı tarifleri aşağıda...

Sıkıcık Çorbası

Kütahya Sıkıcık Çorbası Tarifi 

Sıkıcık Çorbası Nedir? 

Sıkıcık Çorbası, ince bulgurların sıkılarak yuvarlanmasıyla hazırlanan geleneksel bir yemektir. Bu yemeğin, bir kadının asker oğlu için yaratıcı çözümler ararken doğan ilginç bir hikayesi vardır. Ekonomik sıkıntılar içinde olan kadın, oğluna her gün farklı bir isim altında bu lezzetli yemeği sunar.

Kütahya Sıkıcık Çorbası Malzemeleri

  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 3 yemek kaşığı tarhana
  • 1 yemek kaşığı un
  • ½ fincan kuru nane
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 büyük kuru soğan
  • ½ paket et suyu
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 diş sarımsak
  • 1 kase yoğurt
  • 5 su bardağı su

Sıkıcık Çorbası Nasıl Yapılır?

İnce bulgur, bir kabın içinde sıcak suyla karıştırılarak kabarması için bekletilir. Daha sonra üzerine tarhana, un, karabiber ve nane eklenerek karıştırılır. Elde edilen karışımdan bilye büyüklüğünde toplar yapılır ve unlu bir tepsiye sıralanır. Bir tencerede soğan, yağ ve salça kavrulur, üzerine su eklenir ve kaynatılır. Kaynar suya yuvarlanmış toplar eklenir ve kısık ateşte bulgurlar iyice pişene kadar kaynatılır. Servis öncesi çorbanın üzerine sarımsaklı yoğurt sosu eklenerek sunulur.

İzmir Köfte

İzmir Köfte Tarifi

İzmir Köfte Malzemeleri 

  • 500 gr orta yağlı koyun kıyması
  • 3-4 adet domates veya 3 çorba kaşığı tuzsuz domates salçası
  • 4-5 adet patates
  • Sıvı yağ
  • 3 dilim bayat ekmek içi
  • 1 adet soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Tuz

İzmir Köfte Nasıl Yapılır?

Kıyma, rendelenmiş soğan, ufalanmış ekmek içi, tuz, karabiber, kimyon ve ince kıyılmış maydanoz yoğrularak köfte harcı hazırlanır. Köfteler elde şekil verilerek ve patatesler dilimlenerek hazırlanır. Sıvı yağda patatesler hafifçe kızartılır, ardından köfteler de aynı yağda kızartılır. Tavada kalan yağa domatesler eklenir ve kavrulur, su ilave edilerek kaynatılır. Köftelerin üzerine domates sosu dökülür ve kısık ateşte pişirilir.

Domates Dolması

Karaman Domates Dolması 

Domates Dolması Malzemeleri

  • 6 adet az kırmızı domates
  • 3 çorba kaşığı tereyağı
  • Dolma için:
  • 400 gr yağsız kıyma
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 2 baş soğan
  • 1 kahve fincanı pirinç
  • 2 adet domates
  • 1 demet dereotu
  • Tuz
  • Karabiber

Domates Dolması Nasıl Yapılır?

Domateslerin üst kısımları kesilir ve içleri oyulur. Ardından tereyağı, ince kıyılmış soğan, pirinç, kıyma, rendelenmiş domates, dereotu, tuz ve karabiber karıştırılarak dolma harcı hazırlanır. Hazırlanan harç domateslerin içine doldurulur. Üzerlerine kapakları kapatılır ve tencereye dizilir. Üzerlerine tereyağı, tuz ve su eklenerek pişirilir.

Züngül

Kilis Züngül Tatlısı Tarifi

Züngül Tatlısı Malzemeleri

  • 500 gr üzüm bastığı
  • İki su bardağı un
  • Bir yumurta veya bir yemek kaşığı kabartma tozu
  • İki su bardağı zeytinyağı
  • Bir çay kaşığı tarçın

Züngül Tatlısı Nasıl Yapılır?

Un, yumurta veya kabartma tozu ile karıştırılarak bulamaç yapılır. Kare şeklinde kesilmiş üzüm bastıkları, hazırlanan bulamaç hamuruna batırılarak kızgın zeytinyağında kızartılır. Servis öncesi üzerlerine çekilmiş ceviz içi veya yeşil fıstık serpilerek, isteğe bağlı olarak tarçın ile servis edilir.

Kaynak: Haber Merkezi