Ramazan ayında iftar menüsü vatandaşların en çok araştırdığı konulardan biri. Ramazan ayının 7. gün iftarı için geleneksel tatlardan oluşan özel iftar menüsünde Oğmaç Çorbası, Bütün Et Yemeği, Safranlı Pilav ve Höşmerim var. Kültür Portalı'ndan seçkin geleneksel lezzetlerin malzemeleri ve tarifleri şöyle:
Oğmaç Çorbası Tarifi
Oğmaç Çorbası Malzemeleri
- 2 çorba kaşığı su
- 1 su bardağı un
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 kase yoğurt
- Tereyağı
- Nane
Oğmaç Çorbası Nasıl Yapılır?
Unu az miktarda kaynar suyla karıştırın ve yuvarlak bir şekilde ovun (unun kıvamını bozmamak için çok fazla su kullanmayın). Ovaladıktan sonra, unu kaynar suya ekleyin ve karıştırarak pişirin. 10 dakika sonra ocağı kapatın ve üzerine çırpılmış 1 kase yoğurt ekleyin. Son olarak, tereyağını eritin ve üzerine nane ekleyerek servis yapın.
Bütün Et Yemeği Tarifi
Bütün Et Yemeği Malzemeleri
- 3 kg kemikli parça dana eti
- 1.5 yemek kaşığı salça
- 1 demet ince kıyılmış maydanoz
Bütün Et Yemeği Nasıl Yapılır?
Dana eti parçalarını bir tencerede kendi suyunu çekene kadar kaynatın. Ardından salça ekleyip etle birlikte kavurun. Üzerine su ekleyin ve iyice karıştırarak pişirin. Piştikten sonra sulu olarak servis tepsisine alın. Arzuya göre üzerine bolca maydanoz serperek servis yapın.
Safranlı Pilav Tarifi
Safranlı Pilav Malzemeleri
- Yarım kg pirinç
- 2 adet patlıcan
- Karabiber
- 50 gr tereyağı
- 50 gr ayçiçek yağı
- Tuz
- Bir kuru soğan
- Yarım çay kaşığı safran
- 1 litre kemik suyu
- Nohut büyüklüğünde sakız
Safranlı Pilav Nasıl Yapılır?
Pirinci ılık suda ıslatın ve ardından soğuk suyla yıkayın. Bir tencerede soğanı küp şeklinde doğrayıp kavurun. Soğanlar kavrulunca pirinci ekleyin ve kavurmaya devam edin. Bu sırada başka bir tencerede kemik suyunu kaynatın ve içine sakız, safran, tuz ve karabiber ekleyerek kısık ateşte bekletin. Patlıcanları soyup küp şeklinde doğrayın ve kızartın. Yağı süzülmüş patlıcanları ve hazırlanan kemik suyu karışımını pirinçle karıştırın. Kısık ateşte 15 dakika pişirin.
Höşmerim Tarifi
Höşmerim Malzemeleri
- 4 su bardağı un
- 1 yumurta
- 65 gr tereyağı
- 1 tutam tuz
- 1 çay bardağı ceviz içi
Şurubu için:
- 4 bardak toz şeker
- 4 bardak su
Höşmerim Nasıl Yapılır?
Un, yumurta ve tuzla iri iri oğmaç yapın. Bir tavada tereyağını eritin ve kızdırın. İçine ceviz içi ekleyip kavurun. Daha önceden hazırlanan oğmaç karışımını tavaya dökün. Pembeleşinceye kadar kavurun. Sonra karışımı bakır tepsiye dökün ve düzgün bir şekilde yayın. Şekeri ve suyu kaynatın. Kaynayan şurubu 5 dakika dinlendirin ve sonra karışımın üzerine dökün. Karıştırmadan dinlenmeye bırakın, yarım saat sonra servis yapın.