Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Gündem Uzmanlar uyarıyor: Kuraklık nedeniyle orman yangınları tehlikesi artıyor

Uzmanlar uyarıyor: Kuraklık nedeniyle orman yangınları tehlikesi artıyor

Faslı çevre uzmanı Şekil Alim, yüksek sıcaklıklar ve yıllardır süren kuraklık nedeniyle bu yaz orman yangınlarının sıklığının arttığı uyarısında bulundu.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Uzmanlar uyarıyor: Kuraklık nedeniyle orman yangınları tehlikesi artıyor
KAYNAK: AA

Faslı çevre uzmanı Şekil Alim, yüksek sıcaklıklar ve yıllardır süren kuraklık nedeniyle Fas'ta bu yaz orman yangınlarının sıklığının arttığı uyarısında bulundu. Fas'taki Moulay İsmail Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan Alim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz aylarında özellikle ülkenin kuzeyindeki şehirlerde yüksek sıcaklıklar ve yıllardır süren kuraklık nedeniyle orman yangınlarında artışın beklendiğini ifade etti.

Kuraklık ve İnsan Faktörü Yangınları Tetikliyor

Alim, orman yangınlarının başlıca sebebinin kuraklık ve yağış yetersizliği olduğunu belirterek, bu gibi doğal sebeplere kasıtlı veya kasıtsız insan faktörünün de eklendiğini vurguladı. Kuraklık etkisiyle Fas'taki vahalarda da yangınların çıkmaya başladığını belirten Alim, son 5 yılda vahalarda yangın yaşanmadığı göz önüne alındığında bunun yeni bir olgu olduğunu belirtti.

Uzmanlar uyarıyor: Kuraklık nedeniyle orman yangınları tehlikesi artıyor

Mücadele Zorlaşıyor

Orman yangınlarının sıklığının arttığı uyarısında bulunan Alim, kuraklık ve kuvvetli rüzgarların yangınlarla mücadeleyi zorlaştırdığını belirtti. Ülkesinin orman yangınlarıyla mücadeleye hazır olduğunu belirten Alim, Fas'ın 7 adet Canadair yangın söndürme uçağına sahip olduğunu, ayrıca Portekiz ve İspanya gibi çeşitli ülkelerle yangınlara müdahale konusunda işbirliği anlaşmasının bulunduğunu ifade etti.

Kuraklık Tehlikesi Tarımı da Vuruyor

Fas, son yıllarda yağışların düşmesi sebebiyle ülkede öne çıkan sektörlerden tarımı da etkileyen ciddi bir kuraklık tehdidiyle karşı karşıya. Fas Ulusal Su ve Orman Ajansı, geçen ay, kuraklık ve sıcak hava dalgaları nedeniyle ülkedeki orman yangın riskinin arttığı uyarısında bulunmuş, yangınların önüne geçmek adına gerekli ekipmanların alınması için 15,3 milyon dolar tahsis edildiğini açıklamıştı.

Önlemler Alınıyor

Ülkede geçen yıl 466 orman yangını çıktı ve 6 bin 426 hektarlık alan tahrip oldu. Fas, her yıl ülkenin yüz ölçümünün yüzde 12'sine tekabül eden büyüklükteki bir alanda, yaklaşık 85 bin kilometrekare, orman yangınlarına maruz kalırken, 2022'de çıkan 500 orman yangınında 22 binden hektardan fazla alan tahrip oldu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Çanakkale'de yangın!

Çanakkale'de yangın!