Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gündem Türkiye'deki Orman Yangınları Uydu Görüntüleriyle İncelendi

Türkiye'deki Orman Yangınları Uydu Görüntüleriyle İncelendi

Son dönemde Türkiye'nin çeşitli illerinde çıkan orman yangınlarının ardından, Sentinel-2 uydusuyla yapılan görüntüleme çalışmalarıyla büyük bir tahribat ortaya kondu. İzmir, Çanakkale, Aydın, Manisa, Bolu ve Muğla'da 19 bin 600 futbol sahası büyüklüğündeki ormanlık alanın zarar gördüğü tespit edildi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Türkiye'deki Orman Yangınları Uydu Görüntüleriyle İncelendi
KAYNAK: Haber Merkezi

Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde meydana gelen orman yangınlarının tahribatı, Sentinel-2 uydusuyla görüntülenerek detaylı bir şekilde analiz edildi.

 İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü’nden Doç. Dr. Orkan Özcan'ın koordinasyonunda, İstanbul Topkapı Üniversitesi Harita ve Kadastro Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Semih Sami Akay tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda, yangınların doğaya verdiği zarar ortaya kondu.

Yangınların Etkilediği Bölgeler

İnceleme sonuçlarına göre, son dönemde çıkan orman yangınlarının en fazla İzmir ve Bolu bölgelerinde etkili olduğu belirlendi. İzmir’in Karşıyaka ilçesi ve Bolu’nun Göynük ilçesi en çok zarar gören yerler arasında yer alırken, diğer bölgeler de önemli ölçüde tahribat yaşadı. Çanakkale Gelibolu Yarımadası’ndan Manisa Karayakup Bölgesi’ne kadar uzanan geniş bir alan yangınlardan etkilendi.

Sonuçlara göre, İzmir Karşıyaka’da 3 bin 298 hektar, Bolu Göynük’te 3 bin 238 hektar, Çanakkale Gelibolu’da 1 bin 471 hektar, Manisa Karayakup Bölgesi'nde 2 bin 437 hektar, Aydın Bozdoğan’da 2 bin 304 hektar, Didim’de 329 hektar ve Muğla Yatağan’da 272 hektar ormanlık alan zarar gördü. Yapılan analizlerde, yangınların kuzeyden güneye doğru yayıldığı tespit edildi.

14 bin hektar yani 19 bin 600 futbol sahası büyüklüğünde alan yandı

Dr. Öğr. Üyesi Semih Sami Akay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sentinel-2 uydusuyla elde edilen yüksek çözünürlüklü görüntüler yardımıyla yangından etkilenen alanların boyutlarını hesapladıklarını belirtti. Akay, "Yangınların yanma şiddetlerini ve etkilenen alanların boyutlarını inceledik. En çok etkilenen yerler Göynük ve Karşıyaka olurken, en az etkilenen yer Yatağan oldu. Toplamda yaklaşık 14 bin hektar yani 19 bin 600 futbol sahası büyüklüğünde alan yangından etkilendi" şeklinde konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İletişim Başkanlığından 'M Çiçeği Virüsü' Açıklaması!

İletişim Başkanlığından 'M Çiçeği Virüsü' Açıklaması!