Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Gündem Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yeni destek programı!

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yeni destek programı!

Tarım ve Orman Bakanlığı, tartışmalara konu olan yeni destekleme programını duyurdu. İşte detaylar...

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yeni destek programı!
KAYNAK: Haber Merkezi

Tarım ve Orman Bakanlığı, çiftçiye destek programlarındaki değişikliğiyle tartışmalara neden olmuştu. Bakanlık, sosyal medyadan yeni destekleme modeliyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

Destekler Ne Kadar Artırıldı?

Geçtiğimiz yıllarda bitkisel üretim destekleri oldukça sınırlıydı. Ancak, yeni düzenlemelerle bu desteklerde büyük bir artış sağlandı. Örneğin:

  • Buğday ve Arpa: Dekar başına 634 TL
  • Dane Mısır: Dekar başına 488 TL

Verimli ve Kaliteli Üretim İçin Destekler

Sertifikalı tohum kullanımı, sertifikalı fidan, organik tarım, iyi tarım uygulamaları ve katı organik-organomineral gübre kullanımı gibi uygulamalar için destekler artırıldı. Bu destekler, ürün geliştirme desteği olarak devam edecek.

Kamu Destekli Milli Tohum Üretimi

Ayçiçeği, mısır, pamuk ve patates gibi ürünlerde, kamu kuruluşları tarafından ıslah edilen milli tohumlarla üretim yapan çiftçiler ilave desteklerden faydalanacak. Bu destekler, milli tohum kullanımını teşvik etmeyi amaçlıyor.

Su Yönetimi ve Planlama Desteği

Yeni düzenlemelerle bitkisel üretimde su yönetimi merkezine alındı. Planlı ekim yapan çiftçilere ek “Planlama Desteği” sağlanacak. Bu destekler şu şekilde düzenlendi:

  • Mazot Maliyeti: Yüzde 100 karşılanacak
  • Gübre Maliyeti: Yüzde 50 karşılanacak

Ayrıca, yeraltı su kısıtı olan 11 ilin 52 ilçesinde belirlenen ürünleri ekenlere ilave destek verilecek. Su kısıtı olan bölgelerde, planlı üretim ve münavebeye uygun üretim yapan çiftçilerin gübre maliyetleri de yüzde 100 karşılanacak.

Temel Destekler

Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı tüm çiftçiler temel desteklerden faydalanacak. Temel girdi maliyetlerine göre ürünler kategorilere ayrılarak her kategori için destek katsayısı belirlenecek. Temel destekler kapsamında:

  • Mazot Maliyeti: Yüzde 50 destek
  • Gübre Maliyeti: Yüzde 25 destek

Yeni Destek Dönemi

Bitkisel üretim desteklerinde bu yıl önemli değişiklikler yapıldı. Destekler ilk defa üretim döneminden önce açıklandı ve 3 yıllık bir dönem için belirlendi. Ayrıca, 13 stratejik ürün ve 1 ürün grubunda planlı üretim süreci başlatıldı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kahramanmaraş'ta Kargalar Çiftçinin Karpuzlarını Yedi

Kahramanmaraş'ta Kargalar Çiftçinin Karpuzlarını Yedi