Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gündem Pekmezin kilogramı 100 TL’den satılıyor

Pekmezin kilogramı 100 TL’den satılıyor

Antalya’nın İbradı ilçesi Ormana Mahallesinde yaklaşık 250 dönüm üzüm bağı bozularak pekmez yapılıyor. Bağ bozumu ve pekmez dönemi Eylül ayının ikinci haftasından itibaren başlayıp, ay sonuna kadar devam ediyor. Bakır tavalarda kızgın ateşte 4-5 saat kaynıyor kilogramı 100 liradan satılıyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Pekmezin kilogramı 100 TL’den satılıyor

Antalya’nın düğmeli evlerinin yanı sıra üzümü ile de meşhur olan Ormana Mahallesinde düğmeli evlerin arasında bağ bozumu ve pekmez dönemi eylül ayının ikinci haftasından itibaren başlıyor. Topladıkları üzümlerin bir kısmını pekmez yapan üreticiler, katkısız ve organik pekmez üretiminin emek isteyen ve uzun uğraş gerektiren çok zahmetli bir iş olduğunu dile getiriyor. Üreticilerin özenle topladığı üzümler, çeşitli aşamalardan geçirildikten sonra özel olarak hazırlanan ocaklarda bakır kazanlara ve tavalara konularak kaynatılıyor. Pekmezin kilogramı 100 liraya satışa sunuluyor.

 

5 KG ÜZÜMDEN 1 KG PEKMEZ

Üzüm yetiştiricileri pekmez zamanı öncelikle bağlardan üzüm toplamakla başlıyor. Toplanan üzümler daha sonra özel yapılan şırana ismi verilen havuzlara konularak saatler süren bir ezme işleminden geçiriliyor. Ezme işleminin ardından kazanlara konulan üzüm suları, içerisine karıştırılan özel bir toprakla yüksek ateşte 4-5 saat kaynatıyor. Kaynatılan şıralar ise yaklaşık 4-5 saat bekletildikten sonra süzülerek tavalara alınıp yeniden yüksek ateşte 4-5 saat kaynatılıyor ve sofralık pekmez haline getiriliyor. Yaklaşık 5 kilogram üzümden ise 1 kilogram pekmez elde ediliyor.

 

“2 TON ÜZÜM HASAT ETTİK”

Ormana’nın bağlarının eski sistem bağlar olduğunu söyleyen Özgüven, "Bizim bağlarımız telli değil baranı usulü ile tek tek direklere bağlanmış teveklerdir. Bizim burada sofralık üzüm olarak ince kabuklu çok lezzetli üzüm çeşitlerimiz vardır. Bunlardan direk satışta yapıyoruz ama esas pekmez üretimi çok olur. Pekmez zamanı sokaklarda kazanlarda pekmez bütün bir gece boyunca kaynatılır. Çok sağlıklı lezzetli üzüm pekmezi elde ederiz.  Bu sene her ne kadar kurakta geçmiş olsa yine 4 dönüm bağımdan 2 ton üzüm hasadımız oldu" diye ifade etti.

 

“YOK SATAR”

Ormana Mahalle Muhtarı Fikret Canbaş  Ormana’da yaklaşık 250 dönüm arazide asırlık üzüm bağlarının olduğunu belirterek  “Ormana’nın üzümü ince kabuklu ve suludur. Aroması ise çok lezzetlidir. Asırlık  Çavuş, Ereğli ve Dimrit üzümü diye geçer. Üzüm bağlarımızdan elde edilen üzümlerden pekmez yapıyoruz. Zaten Ormana’nın üzümleri pekmez olunca bir ayda yok satar” dedi

 

“YALNIZ OLMAZ”

İstanbul’da yaşayan Naime İnan, annesine bağ bozumu ve pekmez yapımına yardım etmek için her yıl Ormana mahallesine geldiğini söyledi. Kendisinin normalde İstanbul’da oturduğunu söyleyen İnan,  “Her yıl bağ bozumu zamanı anneme pekmez yapımına yardım etmek için Ormana’ya geliyorum. Bağ bozumu yalnız olmaz. Mutlaka yardımlaşma ile oluyor. Annem ve babam yaşlı olduğu için onlara yardıma geliyorum” dedi. 

 

  İHA

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
122 göçmen sınır dışı edildi

122 göçmen sınır dışı edildi