Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Gündem OGM'den mahalle mahalle, köy köy orman yangını uyarısı

OGM'den mahalle mahalle, köy köy orman yangını uyarısı

Orman teşkilatı, orman yangınlarının önlenmesi ve müdahalenin zamanında yapılması amacıyla 7 gün 24 saat esasıyla çalışmalarını sürdürüyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
OGM'den mahalle mahalle, köy köy orman yangını uyarısı
KAYNAK: AA

Orman teşkilatı, orman yangınlarının önlenmesi ve acil müdahalelerin zamanında yapılabilmesi için 7 gün 24 saat esasına dayalı bir çalışma yürütüyor. Bu kapsamda ekipler, yangın riski yüksek olan bölgelerde mahalle mahalle, köy köy gezerek vatandaşları uyarıyor. Yangın riskine karşı duyarlılığı artırmak amacıyla, araçlardan megafonlarla yapılan anonslar ve camilerden yapılan çağrılar ile uyarılar yapılıyor. Anonslarda, anız yakılmaması ve ateşle bahçe temizliği yapılmaması gerektiği vurgulanıyor. Ayrıca, yangın görülmesi durumunda hemen Alo 112'nin aranarak bilgi verilmesi isteniyor.

Kurumlar Arası İşbirliği ve Teknolojik Altyapı

Yangınların önlenmesi sürecinde, teşkilat sadece kendi teknolojik altyapısını kullanmakla kalmıyor, aynı zamanda ilgili diğer kurumlarla da veri alışverişinde bulunuyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen "Orman Yangınları Meteorolojik Erken Uyarı Sistemi (MEUS)" bu işbirliği çerçevesinde önemli bir rol üstleniyor.

MEUS, sıcaklık, rüzgar, yağış, nem ve sabit bakı haritaları gibi verileri içeren algoritmalarla çalışıyor. Sistem, orman yangını riski taşıyan bölgeleri anlık olarak haritalandırıyor ve bu verileri ilgili kurumlarla paylaşarak gerekli önlemlerin alınmasını sağlıyor.

OGM yetkilileri, MEUS haritası verilerini günlük olarak değerlendirerek, orman bölge müdürlüklerine gerekli uyarı ve bilgilendirmeleri yapıyor. Haritalardan elde edilen sonuçlara göre, hava sıcaklıklarının önümüzdeki 10 gün boyunca mevsim normallerinin üzerinde seyredeceği belirtiliyor.

Vatandaşlara Önemli Uyarılar

OGM yetkilileri, orman yangınlarının büyük bir kısmının insan kaynaklı olduğunu vurguluyor ve vatandaşlara çeşitli uyarılarda bulunuyor. Rekreasyon alanları dışında ateşli piknik yapılmaması, sönmemiş sigara izmaritleri ve yangına sebebiyet verebilecek atıkların orman alanlarına veya yol kenarlarına atılmaması gerektiği ifade ediliyor. Ayrıca, biçerdöver ve balya makineleri gibi tarımsal araçların gerekli önlemler alınmadan kullanılmaması gerektiği belirtiliyor.

Meteorolojik Koşullar ve Bölgesel Riskler

Ege Bölgesi'nin tamamı ile Akdeniz, Marmara ve İç Anadolu'nun bazı bölgelerinde, meteorolojik koşulların yeni orman yangınlarına neden olabileceği öngörülüyor. Bu bölgelerdeki vatandaşların, yangın riskine karşı daha dikkatli olmaları ve yetkililerin uyarılarına riayet etmeleri önem arz ediyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Önce kabine sonra belediyeler şimdi de TMMOB! Yerel basının beli kırıldı

Önce kabine sonra belediyeler şimdi de TMMOB! Yerel basının beli kırıldı