Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gündem Kemer küle döndü

Kemer küle döndü

24 Temmuz Pazartesi akşamı Kemer’de çıkan yangına binlerce personelin müdahalesi sürerken yangının çıkış sebebi hala belirlenemedi. Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şubesi Başkanı Mustafa Necati Baş, yangının çıkış sebebinin belirlenerek, ileride çıkabilecek yangınlara karşı önlem alınması gerektiğini belirtti.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kemer küle döndü

Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şubesi Başkanı Mustafa Necati Baş, “Yangın Pazartesi günü akşam 21.00’de çıkmış. Gece saati olduğu için havadan müdahale yapılamamış. Yer ekipleri mücadele vermişler. 25 Temmuz’da büyük bir personel ile bölgede çalışılmış ama spot yangınlar oluşmuş ve kontrol altına alınamamış. Dik yamaçlı alanlar olduğu için karadan ulaşım zor. Hem hava ekipleri hem yer ekipleri yangına müdahale ediyor, yüksek bir katılım ile çalışılıyor. Bütün güç oraya verilmiş durumda. Kısa sürede yangının söndürüleceğini tahmin ediyorum hava koşulları da daha elverişli hale geldi. Gerçek konu yangının çıkış yeri. Yangının çıkış yerinin mezarlık kenarı olduğu söyleniyor. Bu yangının sebebi kasti şekilde bir kişinin ormanı yakması mı yoksa doğal bir yangın mı bilinmiyor? Bu konunun araştırılması gerekiyor. Bu yangın nedeni bilinemeyen yangın kategorisine girer” dedi.

AW943180_01

TECRÜBELİ PERSONEL VURGUSU

“Alanda çok sayıda ekip var, personel ve araç açısından bir eksiklik gözükmüyor ama hareket merkezi çok karmaşık orada bir kargaşa var” diyen Başkan Necati Baş, “Çok fazla sayıda güvenlik, koruma, Ankara ekipleri, Antalya ekipleri olmak üzere çok sayıda kişi var. Bu durum da orada bazı aksamalara neden oluyor. Yangının sebebinin araştırılması için bir ekip kurulması gerek. Bu işler jandarma ve orman teşkilatı arasında bir ayrım olduğu için teşkilat buna müdahale edemiyor. Sebebi bilinmeyen yangın ile ilgili çözüm üretilemez bu yangının sebebi öğrenilmeli. Global iklim ve yüksek sıcaklıklar sebebiyle bütün Akdeniz kuşağında ki ciddi yangınları görüyoruz. Yerleşim yerleri ile orman ara kesimlerindeki sınırlarda yanıcı maddelerin azaltılması yönünde çalışma yapılmalı. Bunun pek yapıldığını zannetmiyorum. Bir de yangın işçisi alımında tecrübeli ve her yıl kullanılacak personelin hazırda muhafaza edilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

AW943560_07

“HAVA ARAÇLARI ETKİSİZ”

Başkan Necati Baş, “Yangın ilk başladığında edilen etkili müdahale çok önemli. Helikopterler ve uçaklar ancak yangın çıktıktan hemen sonra ve düzlük alanlarda etkili olabiliyor ama kanyonların olduğu engebeli arazilerde hava araçları çok alçalamadığı için bıraktıkları sular çok etki etmez. Gereksiz yere çok fazla uçak ve helikopter uçurmak ile ciddi masraf yapılıyor. Bence o kadar hava aracına gerek yok. Çünkü bu yangında çok büyük bir etkileri yok. Bu yangının sonuçlanmasından sonra yangının çıkış sebebini araştırmak ve eksiklerin ne olduğu ile ilgili bir değerlendirme yapılmalı” diyerek açıklamasını tamamladı.

Arda KIR

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
"Kandil'deki ter*r baronlarının sesleri kesilmeli"

"Kandil'deki ter*r baronlarının sesleri kesilmeli"