Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Gündem Kartal Tibet yaşıyor mu? Kartal Tibet kaç yaşında öldü? Kartal Tibet oynadığı filmler listesi?

Kartal Tibet yaşıyor mu? Kartal Tibet kaç yaşında öldü? Kartal Tibet oynadığı filmler listesi?

Türk sinemasının efsane ismi Kartal Tibet, 1 Temmuz 2021'de, 82 yaşında hayatını kaybetti. Kronik akciğer hastalığına karşı verdiği mücadele sona erdi. Tibet, unutulmaz Karaoğlan ve Tarkan filmleriyle tanınıyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kartal Tibet yaşıyor mu? Kartal Tibet kaç yaşında öldü?  Kartal Tibet oynadığı filmler listesi?
KAYNAK: Haber Merkezi

Değerli sanatçı Kartal Tibet, 27 Mart 1939'da Ankara'da doğdu ve 1 Temmuz 2021'de İstanbul'daki Acıbadem Hastanesinde 82 yaşında yaşamını yitirdi. Ölümüne neden olan kronik obstrüktif akciğer hastalığı ile mücadele ettiği bilinmektedir.

Film ve Yapımları:

Kartal Tibet, Türk sinemasına önemli katkılarda bulunmuş bir isimdir. Yaklaşık iki yüz film ve dizi projesinde yer alarak oyuncu, yönetmen, senarist ve yapımcı olarak etkileyici bir kariyere sahiptir. Sinema kariyerine çizgi-roman uyarlamaları olan Karaoğlan ve Tarkan macera filmleri ile başlamıştır. Ardından, 1970'li yıllarda birçok ünlü oyuncu ile birlikte birçok projede yer aldı.

1977'de yönetmenlik kariyerine Tosun Paşa filmiyle adım atan Tibet, bu alanda Kemal Sunal'ın başrolde yer aldığı 56 film yönetmiştir. Ayrıca, Davaro, Şendul Şaban ve Şabaniye gibi filmlerin senaryosunu yazmıştır.

Türk Sinemasına Katkıları:

Tibet, Türk sinemasına olan katkılarından dolayı 2002 yılında Altın Portakal Film Festivali Yaşam Boyu Onur Ödülü'ne, 2006'da ise Yıldırım Önal Anı Ödülü'ne layık görülmüştür.

Hayatı:

Kartal Tibet, 27 Mart 1939 tarihinde öğretmen bir anne-babanın çocuğu olarak dünyaya geldi. Ankara Koleji'ndeki eğitiminin ardından önce beden eğitimi öğretmenliği ve hukuk fakültesinde öğrenim gördü. Ancak, tiyatroya olan ilgisi nedeniyle tiyatro eğitimini Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nde tamamladı.

Tiyatro kariyerine başladıktan sonra Ankara Devlet Tiyatrosu'nda sahne aldı ve Meydan Sahnesi'ni kurarak birçok projede yer aldı. 1963 yılında evlendiği Gündüz Sencer ile olan evliliğinden iki çocuğu oldu.

thumbs_b_c_5aef2e005d55c1df37070d39acb93fcb

Sinema Kariyeri:

1965 yılında çizgi roman karakteri Karaoğlan'ı canlandırdığı filmle sinemaya adım atan Tibet, daha sonra Tarkan serisi ile büyük bir popülerlik elde etti. Ardından melodram türündeki filmlerde de başarılı performanslar sergiledi.

1976 yılında oyunculuğu bırakarak yönetmenlik kariyerine odaklandı. Kemal Sunal'ın başrolde olduğu birçok filmi yönetti. Ayrıca, televizyon dizilerinin yönetmenliğini üstlendi.

Son Yılları ve Ölümü:

Kartal Tibet, uzun bir aradan sonra tiyatro yönetmenliğine dönerek çeşitli şehirlerde oyunlar sahneledi. Ancak, son yıllarında kronik obstrüktif akciğer hastalığı ile mücadele etti. 1 Temmuz 2021'de İstanbul'daki Acıbadem Hastanesinde hayata veda etti. Cenazesi, COVID-19 pandemisi ve kendi arzusu nedeniyle özel bir tören düzenlenmeden Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

Ödüller ve Tanınma:

Türk sinemasındaki katkılarından dolayı çeşitli ödüllerle onurlandırılan Kartal Tibet, sanat dünyasında unutulmaz bir isim olarak anılmaktadır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Sivasspor ve Adana Demirspor 1-1 berabere!

Sivasspor ve Adana Demirspor 1-1 berabere!