Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gündem İlaç yokları vatandaşı çileden çıkardı

İlaç yokları vatandaşı çileden çıkardı

Türkiye’de son dönemlerde artan ilaç bulamama sorunu hızla devam ederken, kur farkı ilaç yoklarındaki artışı yükseltirken üreticilerin ise Türkiye’de kazanç sağlayamadığı için ilaç satışını daralttı.  Konuyla ilgili konuşan Antalya Eczacı Odası Başkanı Uzm. Eczacı İsmail Erçin, “Hedefimiz en ucuz ilacı kullanmak olmamalı, hedefimiz vatandaşın ilaca ulaşarak tedavinin sağlanması olmalı” dedi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
İlaç yokları vatandaşı çileden çıkardı

“İlaç yokları artmaya başladı” diyen Antalya Eczacı Odası Başkanı Uzm. Eczacı İsmail Erçin, “Euro kurunun yükselmesinin dolayı ilaç yoklarında artış var. Asıl problem sistem problemi. İlaçta Euro kuru 10.75, şu an 28 TL. aradaki bu fark açıldıkça ilaç fiyatlarında kur güncellemesi olmayınca üreticiler çok ciddi problem yaşıyor. İşçilik ve ham madde maliyetleri de arttı. Bizim isteğimiz vatandaşın ilaç ile buluşabilmesi. Vatandaş ilaca ulaşamayınca ne üretici ne ecza deposu vatandaşla karşı karşıya kalıyor. Biz vatandaşla karşı karşıya kalıyoruz. Bir an önce Euro kurunun güncellenmesini istiyoruz. Bunun olması içinde sistem değişikliğine gitmemiz gerekiyoruz. Biz ilaçları bulamayınca vatandaşın mağduriyetini Sağlık Bakanlığı’na söylüyoruz ve bakanlıkta önlem almaya çalışıyor ama bu sistem artık sürdürülebilir değil. Bunun yerine bulamadığımız ilacı bakanlığa bilirsek ve bakanlık bunu araştırsa daha etkili olacaktır. Bu sorun Sağlık Bakanlığı’nın çözmesi gereken bir sorundur” ifadelerini kullandı.

“BAKANLIK GÖRÜŞÜMÜZÜ ALSIN”

“Ham madde ile mi yada sistemde başka bir konu yüzünden mi bir problem var onu bakanlık belirlemeli” diyerek Sağlık Bakanlığı’nı göreve çağıran Başkan İsmail Erçin, “2022 yılında 3 kere Euro kuru güncellendi, ilaç fiyat kararnamesi değişti. Şu an ilaç yoklukları yaşıyoruz ve yeni nesil tedavilere ulaşamıyoruz. Türkiye’de ilaç o kadar ucuz ki kimse ilacı Türkiye’ye getirmek istemiyor. Bu durum ekonomik olarak iyi bir şey ama vatandaş ilaç bulamıyorsa fiyatın hiçbir önemi yok. Kamu az para harcayacak diye vatandaşın ilaç ve tedaviden mahrum kalmasının bir anlamı yok. En ucuz ilacı kullanmak bizim hedefimiz olmamalı, hedefimiz vatandaşın ilaca ulaşarak tedavinin sağlanması olmalı. Biz Türk Eczacılar Birliği olarak her zaman bakanlığımız ile çalışmaya hazırız yeter ki Sağlık Bakanlığı bizden görüş talep etsin. Bir an önce de bu sorunların çözülmesini istiyoruz” dedi.

Arda KIR

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
TMMOB ŞEHİR PLANCILARI ODASI’NDAN 'GEZİ DAVASI' AÇIKLAMASI

TMMOB ŞEHİR PLANCILARI ODASI’NDAN 'GEZİ DAVASI' AÇIKLAMASI