Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Gündem İKK TOPU ONLARA ATTI

İKK TOPU ONLARA ATTI

Antalya’daki eski Real Alışveriş Merkezi’nin arsası imar plan değişikliği ile konut ve ticaret alanına çevrilirken, tadilat meslek odalarını böldü.

7 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
İKK TOPU ONLARA ATTI

Arda KIR

Antalya’da Muratpaşa Mahallesi’ndeki eski Real Alışveriş Merkezi’nin arsası imar plan değişikliği ile konut ve ticaret alanına çevrilirken, tadilat meslek odalarını böldü. Rant iddialarıyla anılan tadilat için Antalya İl Koordinasyon Kurulu’nun yaptığı son açıklamaya Mimarlar Odası’nın şerh düştüğü ifade edilirken, konu uzlaşamayan iki meslek odasına havale edildi.

DSC_1055

Bekir Kumbul’un Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde kültür merkezi ve 7 milyon lira nakit karşılığı verilen Real Alışveriş Merkezi’nin olduğu Muratpaşa Mahallesi 12710 ada 4,7,12,13,14,15,16 parsellerin imar plan değişikliğinde milyonluk rant iddiası gündemden düşmüyor. ‘Özel Proje Alanı’ olan 14-15 parsellerin ticaret ve konut alanına dönüştürülmesiyle büyük ‘rant’ elde edildiği ileri sürülürken Muratpaşa Belediye Meclisi’nden geçen imar plan tadilatını hazırlayan Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Funda Yörük konuyla ilgili olarak, ‘Rant yok vicdanım rahat’ açıklamasını yapmıştı. Plan tadilatına dava açan ve karşı çıktığını basın toplantısı ile ifade eden Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Hasan Çerçiler, Antalya İl Koordinasyon Kurulu’nun (İKK) yaptığı açıklamaya katılmadığını belirtti. Konuyla ilgili olarak geçtiğimiz haftalarda Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) meclis toplantısında konuşan ATSO Meclis Üyesi Ali Yılmaz, “Türkiye ‘de yeni adetler var özellikle Antalya’da: Belli kurumları belli odaları ele geçirip rant sağlamak. Bu plan tadilatı Şehir Plancıları Odası Funda Yörük yapmış. Kırcami’ye dava açan bu kardeşimiz şehrin göbeğine 600 tane daire yapılması ile ilgili plan yapıyor. Orada menfaat çetesi oluşmuş; bana davada açabilirler, ben biliyorum eksiklerini dava açsınlar, ben de ispatlayayım” ifadelerini kullanmıştı. Yılmaz’ın bu ifadeleri üzerine Antalya İKK’dan, “TMMOB’a bağlı meslek odalarımızın ve yöneticilerinin gerek ATSO gerekse başkaca bir oda ya da sivil toplum kuruluşundan menfaate dayalı bir beklentisi hiçbir zaman olmamıştır ve olmayacaktır” açıklaması yapılmıştı. İKK’nın açıklamasına karşı ATSO’dan yayınlanan açıklamada ise söylemlerin Ali Yılmaz’ın kendi düşünceleri olduğu ve odayı yansıtmadığı ifade edilmişti.

ANTALYA İKK SERBEST

Tadilat ile ilgili son gelişmede ise Antalya İKK tarafından yapılan basın açıklamasında, “İl Koordinasyon Kurulu’na bağlı konunun uzmanı iki farklı meslek odası teknik anlamda konu üzerinde uzlaşamamıştır.  Bu süreçte bünyemizdeki ilgili iki odanın idari ve hukuki süreçlerini kendilerinin takip etmesi uygun görülmüştür” ifadeleri kullanıldı. Açıklamanın ardından konuşan Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Hasan Çerçiler ise, “Arı kovanına çomak soktuk, arıların da bizi sokması normaldir” dedi.

hasan çerçiler

YÜZDE 25 TİCARET YÜZDE 75 KONUT

Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne ait ticaret alanı bugünkü Haşim İşcan Kültür Merkezi’nin yapımı karşılığında bir firmaya verilmiş, firma, ticaret alanına uzun yıllar kente hizmet veren Real Alışveriş Merkezi’ni yapmıştı. AVM, sonradan Antalya’nın konut talepleri nedeniyle, konut fiyatlarının artmasına bağlı olarak rant amaçlı kentsel dönüşüm ile konut yapılabilmesi amacıyla, yıkılmıştı. Plan değişikliği ile yüzde 25 ticaret, yüzde 75 konut kararı teklif alınmış; Resmi olarak 4, 13 ve 16 parsellerin maliki Antalya Büyükşehir Belediyesi, 7 parselin Maliye Hazinesi, 12 parselin vakıf, 14 ve 15 parselin ise Roaf Yapı Anonim Şirketi’ne ait olduğu öğrenilmişti. Şehir merkezine yapılması planlanan yüzde 25’i ticaret yüzde 75’i konut olan yapının ‘Rant’ yaratacağını belirten Mimarlar Odası Antalya Şubesi ise kamu yararına aykırı ve bireysel, haksız zenginleşmeye sebep olan imar plan değişikliğinin düzeltilmesi istemiyle dava açacağını belirtmişti.

KENTİ ZORLAMAMAK ÖNCELİĞİMİZ

Reel AVM alanı ile ilgili açıklama yapan Antalya İl Koordinasyon Kurulu’nun açıklamasını okuyan İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, “16 parselde bulunan Haşim İşcan Kültür Merkezi’ne ne olacağı bilinmiyor. Edinilen bilgiye göre Antalya Büyükşehir Belediyesi, Haşim İşcan Kültür Merkezi’ni borçları karşılığı bankaya teminat gösterdiği için kültür alanı değil, ticari alan olarak planlara işletti. Bir süredir Antalya gündemini meşgul eden eski hal bölgesinin imar plan değişikliği konusu, TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu gündemine alınarak tartışılmıştır. Kentimizde yapılacak her imar planı veya değişikliğinde, şehrimizin nüfus yoğunluğunu arttırmayacak, çevresel ve sosyal yük getirmeyecek, ulaşımı daha da zorlaştırmayacak çözümler önceliğimiz olduğunu belirterek konuyu kısaca özetlemek isteriz; Antalya İli, Muratpaşa İlçesi, Muratpaşa Mahallesi, 12710 ada 4, 7, 12, 13, 14, 15 ve 16 numaralı parsellere ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliği Antalya Büyükşehir Belediye Meclisinin 13 Şubat 2023 tarih ve 132 sayılı Kararı ile onaylanmıştır” ifadelerini kullandı.

TOP BÜYÜKŞEHİR’DE

mehmet soner akdoğan-2

Başkan Mehmet Soner Akdoğan, “Plan değişikliği neticesinde; Evliya Çelebi Caddesi’ne cephe olan ve “Merkezi İş Alanı” (MİA) olarak planlı taşınmazlardan,  Haşimişcan Kültür Merkezi’nin yer aldığı 12710 ada 15 numaralı parselin ‘Ticaret Alanı’ fonksiyonuna, eski Real AVM’nin yer aldığı 12710 ada 16 numaralı parselin ise ‘Ticaret ve Konut’ (TİCK) fonksiyonuna dönüştüğü tespit edilmiştir. Ayrıca, plan değişikliğine konu bölge içerisinde ‘Özel Eğitim Alanı’ (Anaokulu) ile Park ve Yeşil Alan kullanımları getirildiği görülmüştür. Bilindiği üzere; İmar Kanunu’na göre plan hiyerarşisi altlık – üstlük ilişkisini ifade etmekte olup plan hiyerarşisinin amacı ve plan bütünlüğünü sağlama ilkesi gereği üst ölçekteki plan kararları, alt ölçekteki planlarda korunur ancak alt ölçekteki planlarda konu detaylandırılmaktadır. Bu doğrultuda; 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliğine konu edilen kullanım kararları 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliğine aktarılmış olup Muratpaşa Belediyesi Ağustos Ayı Meclis Kararı ile 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliği uygun bulunmuş ve onaylanmak üzere Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne gönderilmiştir” bilgilerini aktardı.

“ŞPO VE MİMARLAR ODASI UZLAŞAMADI”

Başkan Akdoğan, “TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu olarak gündemimize gelen her konuda öncelikli olarak konuya hakim meslek disiplinlerinin görüşleri alınarak konu tartışılmakta ve fikir birliğine varıldığı durumlarda açıklama yapılmaktadır. Söz konusu imar plan değişikliği gündeminde de aynı şekilde ilgili meslek odalarının görüşleri öncelikli alınarak konu her boyutu ile değerlendirilmiştir. TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu’na bağlı 20 meslek odamızdan söz konusu gündeme hakim, Şehir Plancıları Odası’nın ve Mimarlar Odası’nın farklı görüşleri söz konusudur. Kamu tüzel kişiliğe haiz TMMOB’a bağlı Odalarımız, kent ve ülke gündemindeki konulara kişisel siyaset, menfaat ve tartışmalardan uzak bir şekilde, sadece kamu yararı gözeten bakış açısıyla yaklaşan, her yönüyle kamunun yanında duran bir anlayış içerisinde olmuşlardır ve olmaya devam edeceklerdir. Sonuç olarak; İl Koordinasyon Kurulu’na bağlı konunun uzmanı iki farklı meslek odası teknik anlamda konu üzerinde uzlaşamamıştır. Bu süreçte bünyemizdeki ilgili iki odanın idari ve hukuki süreçlerini kendilerinin takip etmesi uygun görülmüştür. TMMOB Mimarlar Odası Antalya Şubesi açıklamaya şerh düşmüştür” diyerek açıklamasını tamamladı.

“ARI KOVANINA ÇOMAK SOKTUK”

İKK’nın açıklamasından sonra basın mensuplarına demeç veren Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Hasan Çerçiler, “İlk başta İKK ile aynı görüşte olmadığımızı ve şerh düşülmesinin belirtilmesini istedik. Biz bir kez daha kral çıplak demeyi tercih ettik. Biz 10’uncu köyde herkesi bekliyoruz. Real konusunda tavrımız nettir. Kent için kamu alanları için mücadele edeceğiz. Bu konuda İKK ortak bir metin oluşturamadığımızı ve iki odanın görüşlerinin farklı olduğunu belirtti. Biz de böyle bir basın açıklamasının altına imza atmayacağımızı belirttik. Bilim ve teknik donelerinin olmadığı, yasal mevzuat hükümlerinin olmadığı bir açıklamanın içerisinde olmayacağız. Bizim işimiz bilim, teknik ve yasalardır. Biz arı kovanına çomak soktuk, arılarında bizi sokması çok doğal. Burada teknik done yok, teknik done olarak ada ve parsel var. TMMOB kamuya en fazla sahip çıkan yapı taşıdır. Mimarlar Odası bunun bir parçası olmasına rağmen tek başına da bazı davaları götürmek zorunda kalmıştır. Biz haklı direnişimizi sürdüreceğiz” dedi. Büyükşehir’de tadilat iptalini bekliyor musunuz? sorusuna Çerçiler, “Ben hala sağduyulu kişilerin, Antalya sevdalısı kişilerin siyaset yaptığını umuyorum” diyerek cevap verdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Muğla'da uy*şturucuyu kamp alanına gömmüşler

Muğla'da uy*şturucuyu kamp alanına gömmüşler