Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Gündem “Halk sağlığı yok sayılıyor”

“Halk sağlığı yok sayılıyor”

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 81 il müdürlüğüne gönderdiği bildiride yer alan pide, lahmacun, kanatlı hayvan eti gibi gıda maddelerinde tağşişin kaldırılması ile ilgili konuşan Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, “Bakanlık denetimlerinin, işletmeleri düzeltici yönü olmakla birlikte, taklit ve tağşişin önünü açacak şekilde ve göstermelik bir biçimde yapılması halk sağlığını yok saymak demektir” dedi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
“Halk sağlığı yok sayılıyor”

Tarım ve Orman Bakanlığı bu konu ile ilgili yapılan haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtirken, Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, “Halk sağlığının korunması, tüketicinin yanıltılmaması ve güvenilir gıda tüketimi için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın birincil görevlerinden olan piyasa kontrol ve denetimlerinin etkin ve mevzuata uygun bir şekilde yürütülmesi gerekmektedir. Geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından birimlere gönderilen iç yazışmasında özetle hazır yemek, pide, lahmacun benzeri ürünlerde histolojik muayene ve kanatlı eti aranması programı kapsamında numune alınmaması ve varsa tespit edilen uygunsuzlukların taklit, tahşiş olarak değerlendirilmemesi istenmiştir. Öncelikle Gıda Mühendisler Odası olarak halk sağlığını tehlikeye atacak her düşünce ve uygulamanın karşısında durduk, durmaya devam edeceğiz. Bakanlık denetimlerinin, işletmeleri düzeltici yönü olmakla birlikte, taklit ve tağşişin önünü açacak şekilde ve göstermelik bir biçimde yapılması halk sağlığını yok saymak demektir” dedi.

Tarım Orman Bakanlık Vitrin

“OLUMSUZ BİR UYGULAMADIR”

Başkan Ali Manavoğlu, “5996 sayılı Gıda ve Yem Kanunu’nun giriş bölümünde; İnsan sağlığı ve gıda güvenliğinin yanında tüketici menfaatlerinin de korunması kanun amaçlarında yer almaktadır. Söz konusu yazının, Bakanlığın kendi yayımladığı kanunun amaçlarıyla örtüşmediği açıkça görülmektedir. Ek olarak bu tür iç yazışmalar, sahada çalışan Bakanlık personellerinin ürünlerden numune almamaları gerektiği düşüncesini uyandıracak, resmi kontrolerde bir boşluk oluşmasına, dolayısıyla insan sağlığı ve gıda güvenliğinde sorunlara neden olacaktır. Ülkemizin yaşamakta olduğu gıda fiyatlarındaki hızlı artış lokanta, restoran gibi toplu tüketim yerlerindeki gıdaları da kapsamaktadır. Daha da derinleşmesi olası olan gıda krize nedeniyle girdi maliyetlerinin yüksekliği ve halkın alım gücünün gittikçe düşmesine ek olarak, devletin kontrol ve denetim görevini tüketicinin aleyhine bir politika benimsemesi, taklit ve tağşiş yapılmış ürünlerin artmasına sebep olacaktır. Aynı zamanda, işini düzgün yapan işletmeler için de haksız rekabete neden olacak ve olumsuz örnek oluşturacak bir uygulamadır” diye konuştu.

“YANLIŞTAN GERİ DÖNÜLMELİ”

Başkan Manavoğlu, “Türk mutfağının geleneksel ürünleri olan lahmacun ve pidenin harcında kırmızı et bekleyen halkımız, fiyatı düşürmek için sakatat veya kanatlı eti dahil başka bileşenler kullanılarak yapılacak üretim ile yanıltılmış olacaktır. Ticari hacmi çok yüksek olan, her gün yüzbinlerce tüketicinin tükettiği bu tip ürünlerin tanımlarının yapılması ve ürünlerin standartize edilmesi Bakanlıktan beklenen önemli bir adımdır. Bu ürünleri tüketiciye sunan işletmelerin ürünlerin içerik bilgilerini tüketici talebine göre değil, zorunlu olarak sunmaları için gerekli düzenleme ve uygulamaların yapılması da bir diğer önemli noktadır.

Bakanlık Yıllık Numune Alma Planlarına sadık kalmalı ve bu yanlıştan derhal dönülmelidir” dedi.

 3-1-3 Ali Manavoğlu-2

TÜM DÜNYADA DÜŞTÜ TÜRKİYE’DE ARTTI

Gıda enflasyonu hakkında da değerlendirmelerde bulunan Başkan Manavoğlu, “Tüm dünyada gıda fiyatları düşerken Türkiye’de artıyor. Son 20 günlük süreçte kurdaki dalgalanma tarım girdi endeksi fiyatlarını yükseltiyor. Tarım girdi endeksi döviz kuruna bağlı. Çiftçinin giderleri artınca bu üretilen ürüne de yansıyor. Dolar 25 TL bandına dayanınca artışta ister istemez olacak. Dolar aynı 18-20 TL seviyesinde kalsaydı gıda fiyatlarında bir düşüş bekliyorduk. Kur artışı gıda fiyatlarında beklenen düşüşü yok etti” dedi.

Arda KIR

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
ŞEHİR HATLARI TARİHİNİN İLK KADIN KAPTANI DENİZ TAKSİ’NİN DÜMENİNDE

ŞEHİR HATLARI TARİHİNİN İLK KADIN KAPTANI DENİZ TAKSİ’NİN DÜMENİNDE