Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Gündem FİNANSAL NEDENLER AKRABA EVLİLİĞİNE İTİYOR

FİNANSAL NEDENLER AKRABA EVLİLİĞİNE İTİYOR

Türkiye’de yaygın olarak görülen ve sonucunda ciddi sağlık sorunlu bebeklerin doğmasına yol açan akraba evliliklerinin acı tablosu paylaşıldı. TÜİK’in paylaştığı tablo üzerinden çıkarılan sonuçlarda Türkiye’nin doğusunda yoğunlukla akraba evliliklerinin yaşandığı görüldü.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
FİNANSAL NEDENLER AKRABA EVLİLİĞİNE İTİYOR

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye genelinde yapılan akraba evlilikleri üzerine tablo yayımladı. Tabloda akraba evliliklerin yoğun olarak doğu illerinde yaşandığı görüldü. Sağlık uzmanlarının şiddetle reddettiği akraba evliliklerinde sonuçlanan doğumsal kusurlara doğu illerinde daha çok rastlanıyor. Hane içi evlilik olarak da bilinen akraba evlilikleri doğum sırasında hem anne hem de doğacak çocuk için risk taşımasından dolayı uzmanlar tarafından tavsiye edilmiyor. Toplam resmi evlenmeler içindeki akraba evlilikleri illere göre incelendi. İşte Türkiye’de akraba evliliğin en çok ve en az olduğu iller.

AKRABA EVLİLİĞİ NEDİR?

Akraba evliliği, birbiriyle akraba olan kişilerin evlenmesi ve çocuk yapmasına verilen bir evliliktir. Eğer evlenen ve üreyen bireyler kuzenlerse, buna kuzen evliliği, eğer evlenen ve üreyen bireyler ebeveyn-yavru ilişkisine sahipse, yavrunun yaşına bağlı olarak bu pedofili, çocuk istismarı, ensest veya soy içi üreme gibi isimlerle anılır.

AKRABA EVLİLİKLERİ NEDEN YAYGINLAŞTI

Akraba evlilikleri Türkiye’de yaygın olduğu kadar dünya genelinde de yüzdelik dilim oluşturuyor. Dünya çapında 1 milyardan fazla insan, evliliklerin yüzde 20-50'sinin akraba olduğu ve kuzen evliliğinin özellikle popüler olduğu bölgelerde yaşanıyor.

FİNANSAL NEDEN AKRABA EVLİLİĞİNE İTİYOR

Akraba evliliklerinin yaygınlaşmasının altında 2 neden yatıyor. Mülkün ya da parasal varlıkların hane içinde kalmasını isteyen aile üyeleri buna çare olarak akraba evliliğine gidiyor. Akraba evliliği yapan 2 çocuk annesi M.M. “Ailem maddi açıdan ortalama bir aileydi. Bana kalabilecek miras çok küçüktü ve mirasın yabancı bir erkeğin eline geçmesini istemedikleri için teyzemin oğluyla evlendirmeye ittiler beni. Bu şekilde hem benim hem de paralarının güvende olacaklarını hissettiler” dedi. Finansal nedenlerin yanı sıra kızlarını veya oğullarını yabancı bireylerle değil de güvenilir olarak gördükleri akrabalarla evlendirmek isteyen ailelerin sayısı da artıyor.

KUZEN EVLİLİKLERİ İLK SIRADA

TÜİK verilerinin akraba evlilikleri akrabalık türüne göre incelendiğinde, akraba evliliği yapmış bireylerin yüzde 46,5'inin hala, dayı çocukları ile yüzde 27,2'sinin amca çocukları ile ve yüzde 26,3'ünün ise teyze çocukları ile evli olduğu görüldü.

AKRABA EVLİLİĞİNDE İLK SIRA MARDİN, SON SIRADA EDİRNE VAR

Toplam resmi evlenmeler içindeki akraba evlilikleri illere göre incelendiğinde, 2022 yılında toplam evli bireyler içinde son evliliğinde akraba evliliği yapmış 16 ve üzeri yaştaki bireylerin oranının en fazla olduğu il yüzde 20,3 ile Mardin oldu. Bu ili yüzde 18,6 ile Şanlıurfa, yüzde 16,9 ile Siirt ve Diyarbakır izledi. Akraba evliliği yapmış bireylerin oranının en az olduğu il ise yüzde 1,1 ile Edirne oldu. Bu ili yüzde 1,5 ile Kırklareli ve yüzde 2 ile Çanakkale izledi.

CENGİZ SARAÇ

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
“Sağlıkçılar gidiyor toplum ölüyor”

“Sağlıkçılar gidiyor toplum ölüyor”