Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Gündem Emlakta yeni dönem! Konutta doğrulanmış ilan düzenlemesi başlıyor

Emlakta yeni dönem! Konutta doğrulanmış ilan düzenlemesi başlıyor

Ticaret Bakanlığı, tüketici haklarını korumak ve taşınmaz ticaretindeki kayıt dışılığı engellemek için "doğrulanmış ilan" düzenlemesini başlattı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Emlakta yeni dönem! Konutta doğrulanmış ilan düzenlemesi başlıyor
KAYNAK: Haber Merkezi

Ticaret Bakanlığı, tüketici haklarını korumak ve taşınmaz ticaretindeki kayıt dışı faaliyetleri engellemek amacıyla yeni bir düzenleme getirdi. Bu kapsamda 15 Eylül itibarıyla yürürlüğe giren Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), emlak ilanlarının güvenilirliğini artırmayı amaçlıyor. 2024 yılının başından itibaren emlak ticaretinde zorunlu olarak uygulanacak olan bu sistem, ilanların sadece taşınmaz sahipleri, onların birinci ve ikinci derece hısımları ya da yetkilendirilen emlak işletmeleri tarafından verilmesini sağlayacak.

EİDS'nin İşleyişi

Taşınmaz sahipleri, e-Devlet üzerinden emlak işletmelerini yetkilendirebilecek. Yetkilendirme sürecinde taşınmaz, emlak işletmesi ve yetkinin süresi belirlenerek ilan süreci tamamlanacak. Ancak, bu doğrulama işlemi, emlak işletmelerinin düzenlemesi gereken diğer belgelerin yerini almayacak. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bu belgelerin düzenlenme zorunluluğunun devam edeceğini ve yetki belgesi bulunmayan işletmelerin ilan girişi yapamayacağını vurguladı.

Sektördeki Hazırlıklar

Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, sektördeki hazırlıkların tamamlandığını ve emlak ofislerinin yeni sisteme uyum sağlamak için gerekli adımları attığını belirtti. Taylan, şu anda 70 bin emlakçının yetki belgesi aldığını ve 20 bin emlak ofisinin de belge almak için başvurduğunu ifade etti.

Geçiş Süreci ve Zorunluluk

EİDS'nin 1 Ocak 2025 itibarıyla tamamen zorunlu hale geleceği açıklandı. 15 Eylül - 31 Aralık 2024 tarihleri arasında bir geçiş süreci olacak ve bu süre zarfında doğrulama olmaksızın ilan verilebilecek. Ancak, doğrulanmış ilanlarda EİDS’den doğrulandığını gösteren bir logo yer alacak. Bu sistemin, sahte ilanlarla yapılan fiyat manipülasyonlarını ve kayıt dışı emlakçılık faaliyetlerini engellemesi bekleniyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Hatay'da f*ci kaza: Motosiklet otomobile ok gibi saplandı

Hatay'da f*ci kaza: Motosiklet otomobile ok gibi saplandı