Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Gündem Dünya'nın en sıra dışı olayı: Kafasına kurşun yedi dünyayı ters görmeye başladı

Dünya'nın en sıra dışı olayı: Kafasına kurşun yedi dünyayı ters görmeye başladı

Yeni yayımlanan bir çalışmada, tarihteki en tuhaf beyin hasarı vakıalarından biri tekrar ele alındı. 1938'de İspanya İç Savaşı sırasında başından vurulan 25 yaşındaki bir erkek olan Hasta M'nin durumu incelendi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Dünya'nın en sıra dışı olayı: Kafasına kurşun yedi dünyayı ters görmeye başladı

Hasta M'nin başından geçen olay, Valensiya cephesinde Cumhuriyetçilerin safında savaşırken kafasına isabet eden bir mermiyle gerçekleşti. İki hafta sonra kendine geldiğinde, insanları ve nesneleri baş aşağı görmeye başladığını fark etti.

İnanılmaz bir şekilde, Hasta M operasyon veya özel bakım gerektirmeden hayatta kalmayı başardı. Bu durum, genç doktor Justo Gonzalo'nun dikkatini çekti ve beyin işleyişini anlamak için önemli bir fırsat olduğunu fark etti.

Yeni yayımlanan çalışmada, Hasta M'nin semptomları ve bilimsel teoriler incelendi. Hasta M'nin vücudu dinlendiği sırada gözleri yeşilimsi bir renk tonuyla görmeye başlıyor ve nesneleri ters görüyordu. İşitsel ve dokunsal algıları da ters çevrilmişti, yani sesleri ve dokunuşları ters yönde algılıyordu.

Hasta M, normal ve ters pozisyonda harfleri ve sayıları okuyabiliyor olmasıyla da dikkat çekiyordu. Bu durum, doktorları şaşırttı. Justo Gonzalo'nun kızı İsabel Gonzalo da yıllar sonra Hasta M'yle tanışmıştı.

Çalışmanın yazarları arasında yer alan Madrid Complutense Üniversitesi'nde fizikçi ve fahri profesör Isabel Gonzalo, Hasta M'nin zamanı öğrenmek için kol saatine baktığında herhangi bir yönden saat okuyabildiğini belirtti.

Justo Gonzalo, Hasta M ve diğer beyin yaralanmaları geçiren askerleri incelerken, beyin hasarının yaralanmanın boyutuna ve konumuna bağlı olarak farklı etkilere yol açtığını öne sürerek üç sendrom tanımlamıştı. Bunlar da merkezi sendrom, parasantral sendrom ve marjinal sendrom olarak belirtilmişti.

Yeni çalışmada, Hasta M'nin durumu detaylarıyla anlatıldı ve tekil vakaların bugünkü beyin araştırmaları ve klinik deneyler için önemli birer kaynak olduğu vurgulandı. HABER MERKEZİ

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
OSB, Uganda’ya gidiyor

OSB, Uganda’ya gidiyor