Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Gündem “Depremzedenin sırtından rant paylaşımı”

“Depremzedenin sırtından rant paylaşımı”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, haftalık yayınladığı raporda, deprem sonrası Cumhurbaşkanı kararıyla inşaat ve imar yetkilerinin tümünü Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na verilmesini eleştirdi. Toprak, “Bu karar, deprem felaketini, milletin ve depremzedenin sırtından ‘rant paylaşımına dönüştürme’ belgesidir!” dedi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
“Depremzedenin sırtından rant paylaşımı”

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, raporunda “24 Şubat’ta yayınlanan Cumhurbaşkanı kararıyla; deprem bölgesinde inşaat-imar- rant-proje-ihale-kamulaştırma-mülkiyete el koyma vb. tüm yetkiler, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na verildi. Ormanlar, meralar inşaata açılıyor. Bu karar, deprem felaketini, milletin ve depremzedenin sırtından ‘rant paylaşımına dönüştürme’ belgesidir! Deprem bölgesinde ‘yangından mal kaçırırcasına’ rant paylaşımının ve iktidar müteahhitlerine kapalı kapılar ardındaki ihalelerle iş dağıtmanın kılıfı 24 Şubat’ta yayınlanan Cumhurbaşkanı (CB) Erdoğan kararıyla hazırlandı. Medeni Kanun, Orman Kanunu, Mera Kanunu, İmar Kanunu, Belediyeler Yasası, Kat Mülkiyeti, Çevre Koruma Yasası ve daha birçok yasa; anayasanın ‘yasayla düzenlenmesi gereken alanlarda CB kararı çıkartılamaz’ hükmü yok sayılıp CB Kararıyla askıya alındı. Bu kararname ile Beştepe Sarayı’nda rant-adrese teslim ihale dağıtma-kamu kaynaklarını paylaşma ve depremzedenin sırtından zenginleşme masası kuruldu” ifadelerine yer verdi.

“İNSAN SAĞLIĞI HİÇE SAYILIYOR”

Erdoğan Toprak, raporunda “İktidar 2011 ve 2013’te yaptığı yasa değişiklikleriyle Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ni (TMMOB) inşaat, altyapı, imar ve şehir planlamasında tüm denetim süreçlerinden dışladı. Şimdi de bu kararla yerel yönetimler, belediyeler, yerel halk, mesleki kuruluşlar tüm süreçlerin dışına itiliyor. 2019’da yerel yönetimlerde, büyükşehirlerde kayba uğrayınca, başta imar-planlama-inşaat vb. olmak üzere yetkileri merkezileştirip, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda topladı. Deprem bölgesinde imar ve inşa için tüm yetki, CB Erdoğan’ın emrindeki atanmış bakan Murat Kurum’a ve Toplu Konut İdaresi’ne (TOKİ) verildi. Orman alanlarına, meralara, tohum bahçesi olarak ayrılan alanlara, gen koruma ormanlarına inşaat kapısı açıldı. Aynı CB kararıyla, mesire ve piknik yerlerine, orman parklarına, turizm kullanımına tahsis edilen orman alanlarına inşaat yapılacak. Çevre Bakanı ve emrindeki TOKİ, dilediği yerli-yabancı şirketlere ihalesiz olarak proje verip inşaat yaptırabilecek. Bakan, kamu kurum ve kuruluşlarıyla, özel mülkiyete ait tüm taşınmazlar için devir ve kamulaştırma, mülkiyete el koyma kararı alabilecek. Kamulaştırma işlemlerini Bakan ve emrindeki TOKİ yürütecek. Enkaz döküm alanlarını belirleme yetkisi valilere verilirken, binlerce ton moloz kentlerin çevresine, tarım ve sulak arazilere, sanayi bölgeleri etrafına dökülüyor. Başta asbest olmak üzere insan ve çevre sağlığı hiçe sayılıyor” diyerek iktidarı eleştirdi.

 erdoğantoprak-6

“HESAP VERMEK ZORUNDALAR”

“Artçı depremler sürerken İslahiye ve Nurdağı’nda inşasına başlanan 855 konutun ihalesi ne zaman yapıldı? Hangi müteahhit ihaleyi kaça aldı?” sorunu yönelten Toprak, “ Depremin acıları sürerken yangından mal kaçırırcasına, adrese teslim ihalelerle inşaata başlamak, insanın canına kastedip rant peşinde koşmaktan başka bir şey değildir. TOKİ Başkanı deprem bölgesindeki illerde olası depreme karşı zemin etütlerinin çok önceden hazır olduğunu, bu sayede inşaatlara hızla başladıklarını söylüyor. O halde çok önceden hazırlandığı ifade edilen bu zemin etütlerinde, planlarda, bu illerde riskli

binalar ve bölgeler bilindiği halde bugüne kadar niye boşaltılmadı? Yapılan ‘tabut binalara’ niçin yıllardır göz yumuldu? Asrın felaketine davetiye çıkaranlar, bu sorumsuzluğun hesabını vermek zorundadır!” dedi.

Arda KIR

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
BAHÇELİ'DEN İSTİFA SLOGANLARINA TEPKİ

BAHÇELİ'DEN İSTİFA SLOGANLARINA TEPKİ