Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Gündem Adıyaman'daki İsias Otel’in bilirkişi raporu ortaya çıktı

Adıyaman'daki İsias Otel’in bilirkişi raporu ortaya çıktı

Adıyaman’da 6 Şubat’ta yaşanan depremde 65 kişinin hayatını kaybettiği Grand İsias Otel’in bilirkişi raporu açıklandı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Adıyaman'daki İsias Otel’in bilirkişi raporu ortaya çıktı

Adıyaman’da 6 Şubat’ta yaşanan depremde KKTC’den gelen sporcuların da arasında bulunduğu 65 kişinin hayatını kaybettiği Grand İsias Otel’in neden yıkıldığına dair bilirkişi raporu açıklandı. Rapora göre, otelin bir katı ruhsatsız olarak inşa edilmiş ve imar affından yararlanmıştı. Ayrıca, otelin beton kalitesi, malzeme seçimi ve donatı detayları da yetersiz ve uygunsuz bulundu.

Raporda, otelin projesi ile ruhsatı arasında uyumsuzluk olduğu belirtildi. Otelin projesi 13 kat olarak hazırlanmış, ancak ruhsat 9 kat olarak verilmişti. Raporda, otelin zemin etüd raporu, statik hesap raporu ve statik projesinin de bulunmadığı ifade edildi.
Ön inceleme raporu: Raporda, Doğu Akdeniz Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinin hazırladığı ön inceleme raporundaki bulgular da aktarıldı. Buna göre, otelin beton kalitesinin çok düşük olduğu, dere çakılı ve kumu gibi uygun olmayan malzemeler kullanıldığı, etriye kancalarının doğru bükülmediği ve soğuk derzin olduğu tespit edildi.

1997 yılında çıkarılan ve Grand İsias Otel’in ikinci ruhsatının alındığı yılın yönetmeliğine göre yapılan incelemelerde, betonun en az C16 sınıfı olması gerektiği belirtilmiştir. Fakat yapılan deneylerde (Karadeniz Teknik Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü, Yapı ve Malzeme Laboratuvarında yapılan) alınan karot numunelerinin dayanım değerleri 6.54MPa, 7.05MPa ve 9.82MPa olarak bulunmuştur. Bu değerler TS EN 13791 standardında yer alan Madde 9. Beton basınç dayanım sınıfının değerlendirilmesi / 9.2 Karot deney verilerinin kullanımı başlığı altındaki kriterlere göre yetersizdir. Çünkü en düşük karot deney sonucu tablodaki formülde belirtilen ≥ 0.85(fck,spec-M) koşulunu (6.54 ≥ (16 – 3) × 0.85) karşılamamaktadır.”

Raporda, binanın hem 1975 yılında hem de 1997 yılında yayımlanan Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik’e göre analiz edildiği belirtilmiştir. Her iki yönetmeliğe göre de binanın kesit ve donatı alanının uygun olmadığı tespit edilmiştir. Özellikle bazı kolonların kolon-kiriş birleşim kesme güvenliği, bazı kirişlerin kesme güvenliği açısından sorunlu olduğu ifade edilmiştir. Ayrıca binada A1 burulma düzensizliği yönetmelik sınır değerlerini aştığı, yumuşak kat düzensizliği oluştuğu raporda yer almıştır.

Raporda, binanın yıkılmasına neden olan sorumlular da belirlenmiştir. Buna göre binanın sahibi Ahmet Bozkurt, statik proje mesulü Erdem Yıldız, Adıyaman Belediyesi’nde o dönemki yapı kontrol birimi ve yapı ruhsatlarında proje kontrollerinden sorumlu kişi asli kusurlu bulunmuştur.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Alanya'da adaylar netleşiyor! Heyecanlı bekleyiş başladı

Alanya'da adaylar netleşiyor! Heyecanlı bekleyiş başladı