Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gündem “Adaletin iktidarını birlikte kuracağız”

“Adaletin iktidarını birlikte kuracağız”

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı ortak adayı Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığını Saadet Partisi Genel Merkezi’nde Temel Karamollaoğlu’nun açıkladı. CHP Lideri Kılıçdaroğlu yaptığı konuşmada, “Ey Güzel halkım kimse merak etmesin adaletin ve ahlakın iktidarını hep birlikte kuracağız” dedi.

5 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
“Adaletin iktidarını birlikte kuracağız”

İYİ Parti Lideri Meral Akşener’in, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu yerine, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ı aday olarak önermesi sonrası yaşanan süreçte Altılı Masa uzlaşmaya vararak CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu Cumhurbaşkanı adayı olarak açıkladı. Seçimin kazanılması durumunda masada yer alan tüm siyasi partilerin genel başkanlarının Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacağı açıklandı. 12 maddelik mutabakat metninde İmamoğlu ve Yavaş’ın uygun bir zamanda Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanacağı bildirildi.

kk aday

12 maddelik mutabakat metninde ise,

“Millet İttifakını oluşturan siyasi partilerin genel başkanları olarak, Güçlendirilmiş Parlamenter

Sisteme Geçiş Sürecinin Yol Haritası üzerinde aşağıdaki şekilde mutabakata vardık:

mutabakat metni

1.Geçiş Sürecinde Türkiye'yi; Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ilke ve hedefleri ile mutabakata vardığımız referans metinleri doğrultusunda anayasa, yasa, kuvvetler ayrılığı, denge ve denetleme esasları çerçevesinde, istişare ve uzlaşıyla yöneteceğiz.

2. Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçişle ilgili Anayasa değişiklikleri, genel seçimde ortaya çıkan TBMM yapısının mümkün kıldığı en kısa sürede tamamlanacak ve yürürlüğe girecektir.

3.Geçiş Sürecinde Millet İttifakına dahil partilerin genel başkanları Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacaktır,

4. Bakanlıkların dağılımı, Millet İttifakını oluşturan siyasi partilerin milletvekili genel seçiminde çıkardığı milletvekili sayısına göre belirlenecektir. İttifak partilerinin her biri kabinede en az bir bakan ile temsil edilecektir. Bakanlıklara paralel olarak kurulmuş Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki Politika Kurulları ve ofisler lağvedilecektir.

5.Bakanların atanma ve görevden alınmaları, mensup oldukları siyasi partinin genel başkanıyla uzlaşı içinde Cumhurbaşkanı tarafından yapılacaktır

6. Geçiş Sürecinde Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisini ve görevini katılımcılık anlayışı, istişare ve uzlaşı esaslarına göre kullanacaktır,

7.Cumhurbaşkanlığı Kabinesine (Cumhurbaşkanı Yardımcıları ve Bakanlar) yetki ve görev dağılımı, Anayasa ve yasalar çerçevesinde çıkarılacak Cumhurbaşkanı kararnamesi ile belirlenecektir.

8. Cumhurbaşkanı; seçimlerin yenilenmesi, OHAL ilanı, milli güvenlik politikaları, Cumhurbaşkanlığı Kararları, Kararnameleri ve genel nitelikteki düzenleyici işlemler ile üst düzey atamalarda Millet İttifakına dahil partilerin genel başkanlarıyla uzlaşı içinde karar alacaktır.

9. Geçiş Sürecinde yasama faaliyetlerinin iş birliği içinde gerçekleşmesini koordine edecek mekanizmalar oluşturulacaktır.

10. Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, mevcut Cumhurbaşkanının -var ise- siyasi parti üyeliği sona erecektir.

11. Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçildikten sonra yeni bir seçime gerek olmaksızın Cumhurbaşkanı ve TBMM görev süresini tamamlayacaktır,

12. İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları Sayın Cumhurbaşkanının uygun gördüğü zamanda ve tanımlanmış görevlerle Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanacaklardır” kararları yer aldı.

Ne Olmuştu?

Altılı Masa’nın geçtiğimiz günlerde açıkladığı “Ortak Cumhurbaşkanı adayımız ve geçiş süreci yol haritası konusunda ortak bir anlayışa ulaşmış bulunuyoruz” metnine imza atan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ertesi gün partisinin Genel İdare Kurulu’nu toplamış, toplantıda Kılıçdaroğlu’nun adaylığının oybirliği ile reddedildiği duyurulurken ittifakta olmayacağının mesajını vermiş ancak CHP grup başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç ile partiden iki genel başkan yardımcısı krizin aşılması için İYİ Parti'yle temasa geçerek, İYİ Partili kurmaylarla birlikte, Meral Akşener'in isimlerini gündeme getirdiği İmamoğlu ve Yavaş'ın cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atanması formülünü yaratmaya başlamıştı. Bunların üzerine İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i ziyaret etti.

imamoğlu yavaş akşener görüşme

Görüşmenin ardından İBB Başkanı İmamoğlu, "Bugün ziyaretimizi Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun bilgisiyle gerçekleştiriyoruz. Türkiye’mizin depremle birlikte yaşadığı zor günlerde, milletimizin ve memleketimizin geleceği açısından 6’lı masanın stratejisinin varlığının önemli olduğunu farkındayız. Bu önemine binaen buradayız. Saygıdeğer başkanımızla duygularımızı paylaştık" diye konuşmuştu.

ABB Başkanı Yavaş ise yaptığı açıklamada, "Milletimizin ayrılığa tahammülü yok. Böyle bir deprem felaketinden sonra tekrar bir araya gelinmesi arzu halkımızın arzusu. Genel başkanımıza ilettik. Değerlendirecekler" ifadelerine yer vermişti.

Sürecin ardından yapılan Altılı Masa toplantısına katılan İYİ Parti Lideri Meral Akşener, masaya geri dönerek süreci yürütme kararı aldı.

temel karamollaoğlu

“KILIÇDAROĞLU, CUMHURBAŞKANI ADAYIMIZDIR”

Millet İttifakı’nın 5 saat süren toplantısının ardından Kemal Kılıçdaroğlu’nun Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı olduğunu açıklayan Saadet Partisi Lideri Temel Karamollaoğlu, “İçinde bulunduğumuz günler acılı günler, on binlerce vatandaşımız hayatını kaybetti. Vefat eden bütün vatandaşlarımıza rahmet diliyorum. Bugün burada bir arada gelmemizin sebebini hepiniz biliyorsunuz. Bu toplantılar neticesinde aldığımız kararı duyurmayı görev addediyorum. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı adayımızdır. Bu görevin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

 kılıçdaroğlu

1-240

“GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEME GEÇECEĞİZ”

Kemal Kılıçdaroğlu, “Sayın genel başkanlarıma tek tek yürekten teşekkür ediyorum. Türkiye’nin bütün renklerini aynı sofrada buluşturmak için yola çıktık. Bu sofra Halil İbrahim sofrasıdır. Hakkın hukukun ve adaletin hakim kılınmasının adıdır Halil İbrahim Sofrası. En büyük gayemiz Türkiye’yi bereketli ve neşeli günlere taşımaktır. Biz Millet İttifakı olarak Türkiye’yi uzlaşı ile yöneteceğiz. Güçlendirilmiş parlamenter Sisteme geçiş süreci ile ilgili mutabıkız. 11 maddelik mutabakat ile Parlamenter Sisteme geçeceğiz. Diğer partilerimizin genel başkanları Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacaktır. Millet İttifakı’nın kapısı Türkiye hayalimizi paylaşan herkese açıktır. İnanç, düşünce, ideoloji ayırt etmeksizin 85 milyon insanımızı yürekten selamlıyoruz. Kaybettiğimiz vatandaşlara rahmet diliyorum. Ey Güzel halkım kimse merak etmesin adaletin ve ahlakın iktidarını hep birlikte kuracağız. Yolumuz açık olsun” diye konuştu.

üstten

5-573-75

kalabalık2kalabalık 3

4-512-83

Songül BAŞKAYA

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Tartıştıkları uzman çavuşu öldüren 2 kardeş tutuklandı   

Tartıştıkları uzman çavuşu öldüren 2 kardeş tutuklandı