Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Gündem 2024 Küresel Haklar Endeksi açıklandı! Türkiye işçi haklarında en kötü 10 ülke arasında!

2024 Küresel Haklar Endeksi açıklandı! Türkiye işçi haklarında en kötü 10 ülke arasında!

Uluslarararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC), 2024 Küresel Haklar Endeksi'ni açıkladı. Türkiye bir kez daha işçi haklarında en kötü 10 ülke arasına girdi. İşte o rapor...

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
2024 Küresel Haklar Endeksi açıklandı! Türkiye işçi haklarında en kötü 10 ülke arasında!
KAYNAK: Haber Merkezi

Uluslarararası Sendikalar Konfederasyonu (The International Trade Union Confederation - ITUC), 151 ülke için çalışan haklarını raporlayan 2024 Küresel Haklar Endeksi'ni yayınladı. 

Dünyanın en büyük sendika birliği olan ITUC ülke raporlarını paylaşırken, 'İşçi hakları kuşatma altında! Çalışan insanlar için 151 ülkeyi derecelendiren 2024 Küresel Haklar Endeksi yayınlandı. Ülkeniz için derecelendirmeyi bulun ve harekete geçin.' ön yazısıyla sosyal medyada duyurdu. 

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu da (DİSK), sosyal medyadan, 'Türkiye bir kez daha işçi haklarında en kötü 10 ülke arasında!' notuyla paylaştı. 

Screenshot 2024 06 13 At 15 13 22 (2) Di̇sk On X Türkiye Bir Kez Daha Işçi Haklarında En Kötü 10 Ülke Arasında! X

2024 Küresel Haklar Endeksi'ne göre Türkiye; Bangladeş, Belarus, Ekvador, Esvatini, Filipinler, Guatemala, Mısır, Myanmar ve Tunus ile işçi hakları açısından en kötü ülkeler arasında yer alıyor. Türkiye 2016 yılından bu yana dünyada işçi hakları açısından en kötü 10 ülke arasındaki yerini değiştirmiyor.

Türkiye 2024 Raporu 

ITUC'nin endeksindeki Türkiye raporunda şu ifadeler kullanıldı:

'Yıllardır Türk işçilerinin özgürlükleri ve hakları acımasızca saldırıya uğramaktadır. Sivil özgürlükler baskı altına alınmış, sendikalar ve üyeleri sistematik olarak, özellikle de uydurma suçlamalarla kovuşturmaya uğrayarak hedef alınmıştır. İşverenler, sendikalaşma girişiminde bulunan işçileri metodik bir şekilde işten çıkararak sendika kırıcılığı yapmaya devam etmiştir. İşçiler korku ortamında ve sürekli misilleme tehdidi altında birleşmek ve sendika kurmak için mücadele etti.

Sendika Lideri Vuruldu

12 Şubat 2024 tarihinde Akar Tekstil fabrikasını ziyaret eden Deri Dokuma ve Tekstil İşçileri Sendikası (DERİTEKS) Başkanı Makum Alagöz bacağından vuruldu. Fabrikanın iflasını açıklamasının ardından ödenmeyen ücret ve sosyal hakları görüşmek üzere çağrılan Alagöz, Akar Tekstil'in sahibi Hayrettin Akar'ın kardeşi Onur Akar tarafından saldırıya uğradı. Alagöz hafif yaralarla kurtulurken, saldırı sendika karşıtı düşmanca iklimin tüyler ürpertici bir hatırlatıcısı oldu.

Sağlık Çalışanları Sendikası Üyelerinin Davası

Türkiye Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mayıs 2021'den bu yana sendikal faaliyetleri nedeniyle yargılanıyor. Sendikanın mevcut ve eski eş başkanları Selma Atabey ve Gönül Erden, sendika ofisine yapılan şafak baskınının ardından tutuklandı ve iki kadın terörizmle suçlandı. Uluslararası ve ulusal dayanışma kampanyaları sayesinde ikili serbest bırakıldı ancak diğer bazı sendika aktivistleri halen ev hapsinde tutuluyor ve haklarındaki suçlamalar devam ediyor.

Milyonlarca işçiyi temsil eden sendikalar, 2 Ekim 2023 tarihinde yapılacak duruşma öncesinde sosyal medya üzerinden dayanışma mesajları paylaşarak Adalet Bakanlığı'nın tüm suçlamaları düşürmesini talep etti. Duruşmada hakim davayı 20 Aralık tarihine ertelemekle yetinirken, sendika tüm sendikacılar serbest bırakılana kadar davadan vazgeçmeyeceğini duyurdu.'

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Antalya'da Kurban Bayramı'nda Ulaşım Ücretsiz

Antalya'da Kurban Bayramı'nda Ulaşım Ücretsiz