TÜİK Kurumsal. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre 2022 yılı sonu itibarıyla Türkiye'nin toplam nüfusu 85 milyon 279 bin 553 kişi iken 15-24 yaş grubundaki genç nüfus 12 milyon 949 bin 817 kişi oldu. Genç nüfus, toplam nüfusun %15,2'sini oluşturdu. Türkiye’nin 15-24 yaş grubu genç nüfusu 120 ülke nüfusundan fazla.

TÜİK’in, bu yılın ilk çeyreğine ilişkin mevsimsel etkilerden arındırılmış iş gücü istatistiklerine göre ise 65 milyon 212 bin kişi olan 15 yaş üstü nüfusun 11 milyon 868 binini 15-24 yaş grubu gençler oluşturdu. Bu gençlerin 6 milyon 449 bini eğitim görmekte .Genç nüfusun 4 milyon 340 bini çalışıyor, 1 milyon 77 bininin işsiz olduğu belirlendi. Yani 5 gençten 1’ i işsiz. Ancak bu rakamların gerçeği çokta yansıtmadığı konusunda şüphelerim var tabi.

Çalışıyor diye belirlenmiş 4 milyon gencin çalışma alanları da sürekli farklılık göstermekte. İstikrarlı çalışma alanları çok az. Yaptıkları işlerin niteliği ve ücret azlığı nedeni ile sürekli iş değiştirmek zorunda kalıyorlar. Garsonluk, kuryelik, gibi işleri gençler yapıyor. Ya da yapmak zorunda kalıyor. Eğitim alan gençlerinde bu tarz işleri yaptıklarını yakın çevrelerimizde elbette görmüşsünüzdür.

İşsiz olan gençlerimiz ne yapıyor. Elbette geleceklerini düşünüyor, ellerindeki imkanlar ile kendileri için en iyisini istiyorlardır, ama çalışmamak eldeki ekonomik olasılıksızlar yüzünden eve kapanıyorlar. Gün geçtikçe de içine kapanan genç evden dışarı çıkmayan evde internet ile sanal sosyalleşmeler ile avunuyor. Bir süre sonra girdiği bu döngüden çıkamaz hale geliyor ve evden çıkmak istemiyor. Artık bu o kadar yaygınlaştı ki ev kadını tabirinin yanına birde ev genci tabiri eklendi.

Çalışan gençlerimizde durum aslında hemen hemen aynı. Tatil günlerini evde geçirmeyi tercih ediyorlar kazandıkları para ile giyime, beslenme ve barınma ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan genç sosyalleşmek için para bulamıyor.  Kültürel aktivitelerini zaten çoktan bir kenara bırakan gençler arkadaşları ile bir yerde oturup bir şeyler yemek için bile zorlanıyorlar. Bu durumu tabi ki de sadece gençler yaşamıyor. Hepimiz artan fiyatlar ile sosyalleşme alışkanlıklarımızı değiştirmeye başladık. Hepimizin artık kamp sandalyesi var. Elimize bir avuç çekirdek, bir kahve termosu park da bahçede oturuyoruz. Aramızdan biri bir aktivite önerdiği zamanda ilk işimiz ne kadar sorusu oluyor. Gençler gezmeli, görmeli, keşfetmeli yemeli. Farklı lezzetler denemek ,yeni yerler görmek, yeni deneyimler kazanmak, spor yapmak ,kendilerini değerli hissetmek en çok onların hakkı . Gelecekte depresyonlu, güvensiz bir toplum istemiyorsak en çok gençlerin olanaklarını sağlamak zorundayız. Gelecek onların elinde. Önümüzde bir seçim var ve bu ülkenin kaderini 13 milyon genç belirleyecek. Çok daha az oy potansiyeli olan siyasi partiler veya siyasi isimlere verilen önemi gençlere verilselerdi seçimin kazananı çoktan belli olmuştu. Gençlere olan inancım çok yüksek. Her şeye rağmen başaracaklarına inanıyorum.