Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Ekonomi Kirada yüzde 25 zam sınırı kalktı

Kirada yüzde 25 zam sınırı kalktı

8 Haziran 2022'de getirilen yüzde 25 konut kira zam sınırı sona erdi. İki yılın ardından bugünden itibaren konut kiraları yeniden tüketici fiyat endeksine göre ayarlanacak. Yeni dönemde kiracıları ve ev sahiplerini neler bekliyor? Temmuz kira zammı ne olacak? Detaylar netleşti. Ayrıca, kira zam sınırının kalkmasının ardından yeni bir düzenleme daha devreye giriyor. Elden kira ödeyenler için vergi paketinde yeni düzenlemeler yapıldı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kirada yüzde 25 zam sınırı kalktı
KAYNAK: Haber Merkezi

Son iki yıldır kira kontrat yenileme dönemlerinde uygulanan yüzde 25 zam sınırı sona erdi. Bu düzenlemenin sona ermesiyle birlikte kiralarda yeniden tüketici enflasyonu (TÜFE) belirleyici olacak. Kira artış oranı, on iki aylık ortalama enflasyona göre belirlenecek ve ev sahipleri ile kiracılar, zam belirleme döneminde 12 aylık ortalama enflasyonu dikkate alacak.

Temmuz Ayı Kira Zam Oranı

Temmuz ayının kira artış oranı Haziran enflasyon rakamları ile netleşecek. Haziran ayı enflasyon verisi 3 Temmuz 2024 Çarşamba günü saat 10.00'da açıklanacak. Uzmanlar, Temmuz ayı kira zam oranının yüzde 65 seviyelerinde olabileceğini dile getiriyor.

Haziran Ayı Kira Zam Tavanı

Haziran ayı kira zam tavanı, Mayıs enflasyonu ile netleşmişti. Mayıs ayında 12 aylık ortalama enflasyon yüzde 62,51 olarak açıklandı. Buna göre kontrat süresi dolan iş yeri sahipleri, kiraları için yüzde 62,51 oranında zam yapabildi. Ancak yüzde 25 zam sınırı halen uygulandığı için söz konusu oran konut kiralarında geçerli olmadı.

Elden Kira Ödeme Dönemi Sona Eriyor

Kiralarda bir yeni düzenleme de yeni vergi paketinde yer aldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın kayıt dışılıkla mücadele kapsamındaki çalışmaları sürerken düzenlenen vergi paketine göre, meskenlerini kiraya verenlerin bu bedeli elden ödemeleri önlenecek. Kiracı ödemesini elden yapıyorsa, ona da özel usulsüzlük cezası kesilecek. Ancak kiracı, bu durumu idareye bildirirse ceza kesilmeyecek. Kural, iş yeri kiralamalarında da geçerli olacak.

23.450 TL Rakamına Dikkat!

Bu kapsamda uzmanlardan kiracılara uyarı geldi. Elden ödeme yapanların suçlu sayılabileceğini ve usulsüzlük cezası kesilebileceğinin altını çizdiler. Kiracılar, cezai sorumluluktan kurtulmak için kira bedelini PTT aracılığıyla gönderebilir veya Maliye'ye bildirimde bulunabilir. Kira bedelinin ödendiğinin ispat yükü de kiracıya ait olacak. Senetle ispat zorunluluğu sınırının 23 bin 450 TL olduğunu belirten uzmanlar, kiracıların banka üzerinden ödeme yapması ve yaptığı ödemeyi belgelendirmesinin kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. Aksi halde, kira borcunu ödemediği iddiasıyla dava açılabileceği belirtiliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
1 Temmuz 2024 TV yayın akışı!

1 Temmuz 2024 TV yayın akışı!