Depremin etkilediği Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde maydanoz hasadı başladı ve bölgede yaz sonuna kadar devam edecek. Bu yıl, sonbahar ve kış aylarının bol yağışlı geçmesiyle birlikte, verimli Amik Ovası'nda ürünlerin hasadı erken başladı. Bu bereketli bölgede yetiştirilen maydanoz, Diyarbakır'dan gelen tarım işçileri tarafından özenle toplanıyor.
Maydanoz Hasadı
Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki maydanoz hasadı, mevsimlik işçilerin yoğun çabasıyla gerçekleşiyor. İşçiler, genellikle Diyarbakır'dan gelerek burada çalışıyorlar. Maydanoz, günlük olarak yaklaşık bin 500 TL kazanmalarını sağlayan bir gelir kaynağı. Ancak, bu gelir, zorlu çalışma koşulları altında elde ediliyor. İşçiler, günde ortalama 4 dönüm arazi üzerinde çalışarak, hasat ediyorlar.
İşçilerin Gözünden Maydanoz Hasadı
Mevsimlik işçi olarak çalışan Azad Arslan, Diyarbakır'dan geldiklerini ve genellikle yeşillik işleriyle uğraştıklarını belirtiyor. Maydanoz ve dereotu gibi ürünleri topladıklarını ve bunları hasat ettiklerini ifade ediyor. Arslan'a göre, maydanoz hasadı oldukça zorlu bir iş. Özellikle de sıcaklığın etkisiyle, işçilerin Batı'ya maydanoz tedarik etmekte zorlandıklarını söylüyor.
Maydanoz hasadının zorluğunu vurgulayan Mehmet Tarim, bu işin diğer tarım işlerine göre daha fazla emek gerektirdiğini dile getiriyor. Günde yaklaşık olarak 4 dönüm arazi üzerinde çalıştıklarını ve yevmiyelerinin çalışma performanslarına göre değiştiğini belirtiyor. Ozan Tarim ise Diyarbakır'dan Hatay'a çalışmak için geldiğini söylüyor. Maydanoz hasadının hem zorlu hem de kazançlı bir iş olduğunu ifade ediyor. Günlük olarak ortalama bin 500 TL kazanmanın yanı sıra, işin zorluğuna da katlanmak gerektiğini belirtiyor.