Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Ekonomi Hazine'den yeni akaryakıt kararı: Sıfır taşıtlar UTTSS kapsamına alındı

Hazine'den yeni akaryakıt kararı: Sıfır taşıtlar UTTSS kapsamına alındı

Maliye Bakanlığı'nın UTTS kapsamını genişletme kararıyla 1 Temmuz 2025'ten itibaren sıfır kilometre taşıtlara da UTTS takılacak. Resmi Gazete'den duyuruldu.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Hazine'den yeni akaryakıt kararı: Sıfır taşıtlar UTTSS kapsamına alındı
KAYNAK: İHA

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından akaryakıt piyasasının takibini güçlendirmek amacıyla devreye alınan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kapsamına, 1 Temmuz 2025'ten itibaren satılacak sıfır kilometre taşıtlar da dahil edilecek. Bu önemli karar, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

UTTS Kapsamında Sıfır Kilometre Taşıtlar

Akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğini sağlamak ve kayıt dışı ekonomi ile mücadele etmek amacıyla devreye alınan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi, artık sıfır kilometre taşıtları da kapsayacak. Yeni düzenlemeyle, 1 Temmuz 2025'ten itibaren satılacak sıfır araçlara UTTS takılması zorunlu hale getirilecek. Bu kapsamda, taşıtlara monte edilecek Taşıt Tanıma Birimi (TTB), plaka ve mükellefe ilişkin bilgileri hafızasında tutarak, akaryakıt alımı sırasında bu bilgilerin otomatik olarak iletilmesini sağlayacak.

Akaryakıt İstasyonlarında Yeni Dönem

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği'nde yapılan değişiklikler, akaryakıt istasyonlarına da yeni düzenlemeler getiriyor. Akaryakıt satışlarında, taşıtlara ait plaka bilgilerinin elle girilmesine gerek kalmadan, Taşıt Tanıma Okuyucu cihazları (TTO) vasıtasıyla yeni nesil pompa ödeme kaydedici cihazlara otomatik aktarılması sağlanacak. Bu sistem, özellikle kayıt dışı akaryakıt satışlarını önlemeyi hedefliyor.

Özel Taşıt Tanıma Sistemleri İçin Son Tarih: 30 Haziran 2025

Tebliğ değişikliğiyle birlikte, özel taşıt tanıma sistemleri kullanan araçlar da UTTS kapsamına alındı. 30 Haziran 2025 tarihine kadar bu taşıtlara Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takılması zorunlu olacak. Bu tarihe kadar gerekli düzenlemeleri yapmayan vergi mükellefleri, akaryakıt giderlerini belgelendiremeyecek.

Hazine'den yeni akaryakıt kararı: Sıfır taşıtlar UTTSS kapsamına alındı

Hangi Taşıtlar TTB Takmak Zorunda Değil?

Tebliğde yapılan değişiklikle, genel bütçeye dahil daireler, özel bütçeli idareler ve bunlara bağlı kuruluşlar, il özel idareleri ve belediyeler gibi kamu kurumlarına ait taşıtlar için TTB takma zorunluluğu getirilmeyecek. Aynı zamanda, yabancı devletlerin diplomatik temsilcilikleri, konsoloslukları ve uluslararası kuruluşların taşıtları da bu zorunluluktan muaf tutulacak.

Vergi Mükellefleri İçin Son Tarih 31 Aralık 2024

Vergi mükelleflerine ait taşıtların, 31 Aralık 2024 tarihine kadar TTB taktırmaları gerekecek. Ayrıca, akaryakıt istasyonlarındaki en az bir pompa ünitesinin tabanca aparatlarına da aynı tarihe kadar Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) takılması zorunlu hale getirildi.

Yeni Düzenleme İle Akaryakıt Piyasasında Neler Değişecek?

UTTS kapsamında düzenlenmeyen belgeler, Vergi Usul Kanunu kapsamında hiç düzenlenmemiş sayılacak ve bu nedenle vergi mükellefleri, akaryakıt giderlerini belgeleyemeyecekler. Bu düzenlemeler, akaryakıt piyasasında daha şeffaf bir yapı oluşturmayı hedefliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Manavgat'ta İtfaiyeden Karga Kurtarma Operasyonu

Manavgat'ta İtfaiyeden Karga Kurtarma Operasyonu