Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Ekonomi ‘Betonun yenilmeyeceğini anladılar’

‘Betonun yenilmeyeceğini anladılar’

Çiftçiye verilen destek her geçen gün düşerken, çiftçi tarlasını ekemiyor. 22 Yılda birçok inşaat firmasının zenginleştiği Türkiye’de tarım arazilerini imara açan AKP, ilk kez tarımda ciddi bir adım atarak sayım yapılacağı duyuruldu. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. Dursun Büyüktaş, “Tarım sayımı ve planlama etkin şekilde yapılırsa hem tarımsal üretim artar hem de çiftçinin yüzü güler” dedi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
‘Betonun yenilmeyeceğini anladılar’

Arda KIR / ÖZEL HABER

“GECİKMİŞ BİR ADIM”

‘Tarıma verilecek destek gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 1’inden az olamaz’ maddesini 2006 yılında getiren ve hiç uygulamayan AKP, çiftçiye verilen desteği de yıllar içinde gittikçe azalttı. 22 Yıldır Türkiye Cumhuriyeti’ni yöneten AKP iktidarı ilk kez tarım sayımı yapma kararı aldı. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. Dursun Büyüktaş, “Türkiye’nin tarım sayımı yapılmıyor bir tarım sayımı yapılmasına karar verilmiş 22 yıldan bu yana ilk defa tarım sayımı yapılacak. Tarım envanteri çıkarılmalı demiştim, mevcut makine sayısı, arazi sayısı, hayvan sayısı ortaya konularak planlama yapılmalı. Bu planlanmada tarımın temel sorunları dediğimiz ulaştırma ve sulama gibi sorunları da çözdükten sonra; üzerine tarımsal üretimin planlanması gerekir. Bu anlamda tarımsal üretimi planlamak 22 yıl aradan sonra tarım sayımının yapılması tarım açısından iyi bir gelişme. ‘İktidar neyimiz var neyimiz yok?’ diyerek, gecikmiş bir sayımda olsa olumlu bir adımdır” dedi.

“ÇİFTÇİNİN ELİNE FIRSAT GEÇTİ”

Başkan Dursun Büyüktaş, “Tarım sayımları 10 yılda bir yapılması gerekirdi. 2002 yılından bu yana iktidar olan AKP, tarım sayımını yapmadı. Tarım sayımı yapmak planlamaya gitmek demektir. Bu sayede üretimde yapılır. Hangi alanda yatırımlarımı yapmam lazım diyerek verileri ortaya koyması lazım. 22 yıldır bunu yapmadı, eğer yaparsa uygun bir planlama yapılırsa tarım için çok önemli bir gelişme olacaktır. İktidar bunu en azından başlatmış umarım devamını da getirir. Tarım sayımının çiftçiye etkisi ise; tarımsal üretimin planlanması sonrası sözleşmeli tarım ortaya konacaktır. Bu sözleşme içinde protokollerin yapılması lazım. Sözleşmeli tarımda çiftçiye ‘Şu üründen şu kadar üretirsen, senden ben şu fiyata alırım’ denecek. Önceden anlaşılan fiyattan anlaşılarak tarımsal üretimin önü açılacak. Tarım sayımı sebebiyle çiftçinin eline bir fırsat geçti. İktidarın çiftçiyi küstürmemesi lazım. Çiftçiye alım garantili ürün ürettirmek çok önemlidir. Çiftçiyi büyük çıkarcıların eline teslim etmeden, direkt devlet ile bir anlaşması hem daha ekonomik hem daha hızlı olacaktır. Çiftçiyi koruyacak ve üretimin devamını sağlayacak bir yönetmelik hazırlanması lazım. Büyük şirketleri koruma amaçlı değil çiftçiyi korumak amaçlı yönetmelik hazırlanmalı. İktidarın böyle bir hazırlığı var mı bilmiyorum; ama sözleşmelerde ki boşluklardan yararlanarak büyük şirketler bu durumu uygulamayabiliyor. Çiftçi gözetilerek adım atılmalı ve tarımsal üretim desteklenmeli” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Serhat Kunar vefat etti

Serhat Kunar vefat etti