Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Ekonomi BES'te yeni dönem: Bankalardan uygun kredi imkanı başladı

BES'te yeni dönem: Bankalardan uygun kredi imkanı başladı

2024'ten itibaren Bireysel Emeklilik katılımcıları, sözleşmelerini bankalara teminat gösterip uygun faiz ve şartlarda kredi kullanabilecekler.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
BES'te yeni dönem: Bankalardan uygun kredi imkanı başladı
KAYNAK: Haber Merkezi

Yeni düzenleme ile birlikte bireysel emeklilik katılımcıları, 1 Ocak itibariyle bankalardan kredi çekmek için Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) sözleşmelerini teminat olarak kullanabilirler. Bu uygulama, 2023 Mart ayında yapılan düzenleme ile başlamıştır. Katılımcılar, birikimlerini devretmek suretiyle bankalardan uygun faiz ve şartlarda kredi kullanma imkanına sahiptir.

Buna göre, BES katılımcıları, sözleşmelerini bankalara teminat olarak gösterebilir ve bu teminat üzerinden kredi alabilirler. Kredi almak isteyen katılımcı, alacağını devretmek amacıyla bankaya başvuruda bulunacaktır. Banka, talep edilen kredi için alacağın devrine konu olabilecek yeterli tutarın olup olmadığını ya da katılımcının devredilebilir toplam tutarını Emeklilik Gözetim Merkezi’ne (EGM) soracaktır.

EGM, kredi tahsisinin gerektirdiği veri ve bilgileri bankaya iletecek ve katılımcının alacağı devir işlemi gerçekleşecektir. Katılımcı kredi kullanmaya karar verdiğinde, bankaya devredilecek tutar emeklilik şirketi tarafından alacağın devri fonunda değerlendirilecek.

30 GÜNLÜK SÜRE

Ancak, katılımcı bankaya olan kredi borcunun iki ardışık taksitini ödemezse, banka 30 günlük bir süre tanıyacak ve bu süre içinde ödeme yapılmazsa, banka alacağın devri fonundan kalan borç tutarını tahsil edecektir. Katılımcının vefat etmesi durumunda ise banka kalan kredi borç tutarını emeklilik şirketinden talep edecek ve bu borç tutarı alacağın devri fonundan bankaya ödenecektir.

Kredi kullanımı için sadece tek bir bankadan BES sözleşmesi teminat olarak gösterilebilecekken, işveren grup emeklilik sözleşmeleri bankaya devredilemeyecektir. Birden çok BES sözleşmesi ise bankaya teminat olarak gösterilebilecek ve alacağını devretme konusunda kullanılabilecektir. Bu süreçte, bankadan kredi kullanmak amacıyla BES sözleşmesi teminat olarak gösterildiğinde sözleşme iptal edilemeyecek ve birikim başka bir BES şirketine aktarılamayacaktır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
ABD Donanması Kızıldeniz'de tatbikat düzenledi

ABD Donanması Kızıldeniz'de tatbikat düzenledi