Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Ekonomi Bakanlık miras toprakları için yeni düzenlemeyi açıkladı

Bakanlık miras toprakları için yeni düzenlemeyi açıkladı

Bakan Yardımcısı Gizligider, miras toprağı iki yıl ekilmezse kiralama düzenlemesini detaylandırdı. Dijital kiralama, toprağın en yakın yerleşim yerinden başlayarak hane hane büyüyerek gerçekleştirilecek.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Bakanlık miras toprakları için yeni düzenlemeyi açıkladı

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, miras yoluyla elde edilen tarım arazilerinin etkin bir şekilde kullanılması için yeni bir politika açıkladı. Buna göre, miras kalan topraklar, mülkiyet ve miras hukuku zorluklarına rağmen dijital kiralama yöntemiyle kiralanacak. Bu uygulama, arazinin en yakın yerleşim yerinden başlayarak, hane hane büyüyerek gerçekleştirilecek.

Ülke Genelinde Arazilerin Kullanım Planlaması

Tarım arazilerinin verimli kullanımını sağlamak amacıyla su potansiyeli ve toprak veri tabanına dayanarak arazi özellikleri gözetilerek kullanım planları oluşturulacak. Bu planlamalar, plan açıklama raporları ve plan hükümlerinin yıl sonuna kadar onay aşamasına getirilmesiyle hayata geçirilecek. İlk etapta, Edirne, Tekirdağ, Kırklareli ve Yalova'da 1,9 milyon hektarlık toprak sınıflandırma çalışmalarına başlandı. Bakanlık, 2022'de başlattığı 1/5000 ölçekli arazi kullanım planlaması çalışmalarını 7 yıl içinde tamamlamayı hedefliyor.

İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Üretime Kazandırılması

Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nda yapılan değişiklikle, hisselilik, mülkiyet ihtilafı gibi nedenlerle iki yıl üst üste işlenmeyen tarım arazileri, ekonomiye kazandırılmak amacıyla Bakanlık tarafından kiralanacak. Bu kapsamda 2024 ve 2025 üretim yıllarında işlenmeyen tarım arazileri tespit edilerek, 2025'in son çeyreğinde ilk kiralama gerçekleştirilecek.

Topraksız Çiftçilere Hazine Arazi Dağıtımı

Topraksız veya az topraklı çiftçilerin desteklenmesi amacıyla 2023'e kadar 16 bin 670 çiftçi ailesine 1 milyon 69 bin dekar hazine arazisi dağıtıldı. 2020'den bu yana Türkiye genelinde yapılan arazi ve arsa bedeli ile kira gelirleri kapsamında toplam 341,3 milyon lira tahsilat gerçekleştirildi.

Nitrat Eylem Planı ve Su Kaynakları

Su kaynaklarının tarımsal faaliyetlerden kaynaklı kirliliğe karşı korunması amacıyla tarımsal kaynaklı nitrat kirliliği izleme çalışmaları devam ediyor. 4 bin 852 istasyonda yürütülen çalışmalarda yılda 15 bin numune alınarak toplam 85 bin analiz yapılmaktadır. Nitrat Eylem Planı'nda, arazi yönetimi, gübreleme, hayvansal gübre kullanımı ve sulama yönetimine dair tedbirler bulunmaktadır ve bu planın gelecek yıldan itibaren uygulanması planlanmaktadır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Akdeniz Üniversitesi öğrencilerinden yemek fiyatlarına tepki! Müşteri değil öğrenciyiz

Akdeniz Üniversitesi öğrencilerinden yemek fiyatlarına tepki! Müşteri değil öğrenciyiz