Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Ekonomi 2023 yılında devreden icra dosya sayısı 24 milyondan fazla oldu

2023 yılında devreden icra dosya sayısı 24 milyondan fazla oldu

Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, 2023 yılında icra dairelerine başvurulan dosya sayısında görülmemiş bir artış yaşandığını belirterek, ekonomik krizin vahim boyutunu ortaya koyan önemli bir gösterge olduğunu ifade etti.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
2023 yılında devreden icra dosya sayısı 24 milyondan fazla oldu
KAYNAK: Haber Merkezi

Bakırlıoğlu, "1 Ocak- 1 Aralık 2023 tarihleri arasında icra dairelerine gelen yeni dosya sayısı 12 milyon 591 bini buldu. Geçen yılın aynı dönemine göre; dosya sayısındaki artış oranı yüzde 61. 12,5 milyon yeni dosya bugüne kadar ki en yüksek dosya sayısı." şeklinde konuştu.

Bankalara Borç 2 Trilyon 523 Milyar Lira

Bakırlıoğlu, dosyaların artışında etkili olan faktörlerden birinin vatandaşların bankalara olan ödenemeyen borçları olduğunu vurgulayarak, "Bankaların bireysel kredi ve kredi kartları nedeniyle vatandaşlardan olan alacaklarının bakiyesi 24 Kasım 2023 tarihi itibariyle 2 trilyon 523 milyar liradır." dedi. Ayrıca, bankalara ödenemeyen borçların icra takibine alındığı alacaklarda yılbaşından bu yana 12,8 milyar liralık bir artış yaşandığını belirtti.

Yüksek Faiz ve Enflasyonun Etkisi

Ekonomik zorlukların enflasyon, döviz kuru artışı ve yüksek faizlerle birleşerek toplumun genel alım gücünü düşürdüğünü vurgulayan Bakırlıoğlu, "Vatandaşlar bu yıl ocak-ekim döneminde bireysel krediler ve kredi kartı borç bakiyeleri için bankacılık sektörüne 282,1 milyar lira faiz ödediler. Bu faiz ödemeleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 91,1 oranında arttı." şeklinde konuştu.

Önlemler ve Çözüm Önerileri

Bakırlıoğlu, gelecek yıl için icra dosyası sayısının artış gösterme ihtimaline dikkat çekerek, "Torba kanunla şirketlerin bankalara olan ticari kredilerin yapılandırılması uygulaması vatandaşların kredi kartı ve bireysel kredi borçları içinde yapılması gerekmektedir." şeklinde çözüm önerilerini dile getirdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Zeynep Dizdar’ın Çarpıcı İtirafları

Zeynep Dizdar’ın Çarpıcı İtirafları