Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Eğitim “SORUNLAR KATLANARAK ARTTI”

“SORUNLAR KATLANARAK ARTTI”

Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, 2022-2023 Eğitim Öğretim yılının ilk ara tatil değerlendirmesini kamuoyuyla paylaştı. Başkan Sönmez, “Ara tatile kadar geçen süre içerisinde eğitim öğretimin sorunları katlanarak arttı. Milli Eğitim Bakanlığı öğrencilerin,  velilerin ve eğitim emekçilerinin bu dönemde yaşadığı sorunlara dönük çözüm arayışı içerisinde olmadı” dedi.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
“SORUNLAR KATLANARAK ARTTI”

2022-2023 Eğitim Öğretim yılının ilk ara tatilinin başladığını belirterek, eğitimde ara tatil değerlendirmesi yapan Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez açıklamasında kalabalık sınıflar ve ikili eğitime vurgu yaptı. Başkan Sönmez, “Derslik sorununun çözülmemiş olması nedeni ile okulların büyük bir bölümünde kalabalık sınıflar ve buna bağlı olarak bazı okullarda ikili eğitim uygulaması devam etmektedir. İkili eğitim uygulaması özellikle kış aylarında sabahçı öğrencilerin okula karanlıkta gitmesine ve öğlencilerin de karanlıkta dönmelerine yol açmaktadır. Ekonomik kriz nedeniyle dar gelirli velilerin çocuklarını servislerden almak zorunda kalmış olmaları da göz önüne alındığında öğrenciler için güvenlik sorunu ve sağlıklı eğitime erişim sorunu ortaya çıkmaktadır” dedi.

“ÇOCUKLAR ÖĞLE YEMEĞİ YİYEMİYOR”

Öğrencilerin beslenme sorununa da değinen Başkan Sönmez, “Birçok velinin asgari ücretle veya altında bir ücretle çalıştığı bilinen bir gerçekliktir. Hayat pahalılığının had safhaya ulaşması, kira, ulaşım, elektrik, su gibi giderlerini dahi karşılayamayan birçok ailenin çocuğu ne yazık ki okulda öğle yemeği yemeden gününü tamamlamaktadır. Bu dönem eğitimde gördüğümüz en temel sorun budur. Beslenme ve açlık sorunu yaşayan öğrenci kitlesi ile sağlıklı eğitimin yapılamayacağını hepimiz biliyoruz. Ne yazık ki yetkili kurumlar bu sorunun çözümüne dönük çalışmalar yapmadılar. Öğrencilere katkısı olamayan, eğitimin kalitesini bir adım ileriye götürmeyecek anlamsız projelerle vakit geçiren bir bürokrasi ile karşı karşıyayız.  Yerel yöneticiler de bu tablodan sorumlu olmamasına rağmen, bu ihtiyacı görüp katkı sunan çalışmalar yapmamışlardır” ifadesini kullandı.

NURETTİN SÖNMEZ

“HİZMETLER AKSADI”

Okullardaki yardımcı personel ihtiyacının giderilmediğini söyleyen Başkan Sönmez, “Birçok okulda yardımcı personel ihtiyacı giderilememiştir. Bu durum okullarda temizlik ve diğer hizmetlerin aksamasına yol açmaktadır. Pansiyonlu okullarda yardımcı personel ve güvenlik elemanı eksikliği yeni sorunları beraberinde getirmektedir. Bu hizmetler nöbetçi öğretmenlerle giderilmeye çalışılmaktadır. Öğrencilerin sağlıklı ve güvenli barınmasını ortadan kaldıran bu sorunların giderilmesi gerekmektedir” dedi.

“MEB GÖRMEZDEN GELDİ”

Öğretmenlik Meslek Yasası ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Sönmez şunları söyledi: Öğretmenlerin, sendikaların, bilim insanlarının görüşü, önerisi alınmadan hazırlanan ve TBMM de kabul edilen Öğretmenlik meslek Yasası bu dönemde öğretmenlerin ve kamuoyunun gündemini meşgul etmiştir. Bu yasanın dayatılması ve bu yasa kapsamında Kariyer Basamakları Sınavı yapılacak olması öğretmenlerin eğitim süreçlerine adapte olmalarını engellemiştir. Yasanın öğretmenleri ayrıştırdığı, eşit işe eşit ücret ilkesini yok saydığı, öğretmenler arasında dayanışmayı yok ettiği, rekabeti getirdiği görülmektedir. Bu yasanın iptaline ilişkin eğitim emekçilerinin yaptığı iş bırakma da dahil birçok uyarı eyleminin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından görmezden gelinmesi öğretmenlerin kendi bakanlığına olan güvenini sarsmıştır. Bu durum da elbette eğitim öğretim süreçlerini olumsuz etkilemektedir.”

“EĞİTİME YETERSİZ BÜTÇE AYRILDI”

Hazırlanan 2023 bütçesinde de eğitimin temel sorunlarının çözümüne dönük planlama yapılmadığı görülmektedir” diyen Sönmez, “Kamusal eğitimin tasfiye edilmeye çalışıldığını eğitime ayrılan yetersiz bütçeden de net olarak görmek mümkün. Eğitimde özelleştirmenin önünü açan, özel okullarda çalışan öğretmenlerin haklarını güvence altına almayan, bu alandaki sömürüyü devlet eliyle yaygınlaştıran bir sistemle karşı karşıyayız. Bu nedenle Eğitime ayrılan bütçe de bu yönelim doğrultusunda yapılmaktadır” cümlesini kullandı.

“TAŞIMALI EĞİTİM TERKEDİLMELİ”

Köy okullarının hala kapalı olduğunu söyleyen Sönmez, “Milli Eğitim Bakanlığı köy okullarını açmalı ve buralara kadrolu öğretmen ataması yapmalıdır. Bugünün en temel sorunlarından birisi de taşımalı eğitim sorunudur. Hem taşıma maliyeti açısından, hem de öğrencilerin eğitimden yeterince yararlanamama sorunu yaşamalarından kaynaklı taşımalı eğitim terkedilmelidir” dedi.

“EĞİTİM ÖĞRETİM SAĞLIKLI YÜRÜTÜLEMİYOR”

“Çeşitli vakıf ve derneklerle olan protokoller eğitimi olumsuz etkiliyor” diyen Sönmez, değerlendirmelerine şöyle devam etti: “Milli Eğitim Bakanlığı ve yerellerde Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından birçok dini vakıf ve dernekle protokoller imzalanarak okullarda eğitim öğretim süreçleri bu vakıf ve derneklere terkedilmektedir. Bu durum eğitim öğretimin sağlıklı yürütülmesini engellemekte ve bu vakıf ve derneklerin okullara, okul idarelerine, öğretmenlere, öğrencilere müdahalesine yol açmaktadır. Bu çalışmalar eğitim bilimi ile izah edilebilen çalışmalar değildir. Birçok çalışma laik eğitim anlayışı ile çelişmektedir.  Bu tür uygulamalara son verilmelidir.”

FADİME YİĞİT

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
“Ne covid bitti ne şiddet”

“Ne covid bitti ne şiddet”