Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Eğitim Öğrenciler eğitimden mahrum

Öğrenciler eğitimden mahrum

Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılının ikinci döneminin ara tatilinin başlaması ile birlikte ara dönem değerlendirmesinde bulundu. Başkan Sönmez, “Deprem sonrasında öğrencilerimizin bir bölümünün eğitim öğretimden uzak kalması da telafisi olmayan eşitsizliklere yol açmıştır” dedi.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Öğrenciler eğitimden mahrum

“2022-2023 eğitim öğretim yılının geride kalan süresinde öğrencilerimiz, velilerimiz ve eğitim emekçileri çok zorlu bir süreci yaşadı” diyerek eğitimde bir çok sorun olduğunu belirten Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, “Öncelikle velilerin ekonomik şartlarının her geçen gün kötüye gitmesi öğrencilerin eğitime ulaşmasını engelleyen önemli bir etken oldu.  Buna bağlı olarak dönemin en önemli sorunu öğrencilerin beslenme sorunu oldu. Okullarda sağlıklı beslenemeyen öğrenci sayısı her geçen gün artış göstermiştir. Eğitim sen olarak yıllardır savunduğumuz ve hayata geçirilmesini istediğimiz her öğrenciye okulda bir öğün sağlıklı yemek verilmesi talebi ne yazık ki karşılık bulmadı. Sadece anasınıfı öğrencilerine verileceği söylenen öğle yemeğinin hedeflenen noktada ve kalitede olduğunu söylemek mümkün değil. Önümüzdeki dönemlerde her öğrenci için okulda sağlıklı bir öğün yemek verilmesi bir ilke olarak kabul edilmeli ve uygulanmalıdır” ifadelerini kullandı.

NURETTİN SÖNMEZ

“ÖĞRENCİLERİN BİR KISMI KAYIT YAPTIRMADI”

Kahramanmaraş merkezli depremlerin eğitimde uzun süre olumsuz etkisi olacağını dile getiren Başkan Sönmez, “Deprem bölgesindeki öğrencilerimizin büyük bir bölümü hala eğitim öğretimle buluşabilmiş değil. Bu durum eğitimde büyük eşitsizliklere yol açacak boyuttadır. Pandemi döneminde uygulanan uzaktan eğitim eşitsizliklere yol açmıştı. Deprem sonrasında öğrencilerimizin bir bölümünün eğitim öğretimden uzak kalması da telafisi olmayan eşitsizliklere yol açmıştır. Deprem bölgesindeki öğrencilerimizin lise ve üniversiteye yerleştirmede sınav yapmadan haklarının korunması bir zorunluluktur. Bu doğrultuda karar alınmalıdır. Deprem bölgesinden Antalya’ya çok sayıda öğrenci geldi. Bu öğrencilerin bir bölümü okullara yerleştirildiler. Zaten kalabalık olan sınıf mevcutlarının sayısı daha da arttı. Deprem bölgesinden diğer illere giden öğrencilerin bir bölümü ise eğitim öğretimin dışında kaldı ya açık liseye, ortaokula geçti ya da devam mecburiyeti olmadığı için hiçbir okula kayıt yaptırmadı. Bütün bu durumlar önümüzdeki zamanda önemli sorunlara yol açacaktır” diye konuştu.

“EĞİTİMDE KAOS VAR”

Başkan Sönmez, “Depremde birinci derece yakınını kaybeden veya deprem bölgesinde tedavisi mümkün olmayan öğretmenlere tayin hakkı tanındı. Antalya’ya da gelen çok sayıda öğretmen oldu. Yalnız en önemli sorun Antalya’da kiraların çok yüksek olması. Kiraların yüksek olmasından kaynaklı bazı arkadaşlarımız atamalarını iptal ettirmek zorunda kaldılar. Antalya’da bir memur tek maaş ise burada barınmasının olanağı yok.  Genel olarak kiraların yükselmiş olması memurlar için çok önemli  sorun haline gelmiştir. Önümüzdeki süreçte öğretmenlerin barınma sorunu eğitim olumsuz bir şekilde etkileyecektir. Eğitim emekçileri öncelikle bu eğitim öğretim döneminde kariyer basamaklarına ayrılarak ayrımcılığa uğradılar. Aynı okulda aynı işi yapan öğretmenler arasında ücret farklılıkları oluştu. Bu durum öğretmen odalarında okulda huzursuzluğa yol açtı. Çalışma barışı büyük yara aldı. Emek aynı ama ücret farklı bu önemli bir sorundur. Milli Eğitim Bakanlığı bütün itirazlarımıza, demokratik tepkilerimize rağmen öğretmenlik meslek yasasını çıkardı ve eğitimde bugünkü kaos ortamını oluşturdu” dedi.

“NÜFUS ARTIŞI SINIF SAYISI İLE DENGELENMELİ”

“Eğitim emekçileri yaşanan hiperenflasyon nedeni ile açlık sınırında bir yaşam sürdürmeye çalışıyorlar” diyerek öğretmen maaşlarının yoksulluk sınırının çok altında olduğunu aktaran Başkan Sönmez, “Her geçen gün yaşam daha da zorlaşıyor.  Geçim sıkıntısı çeken, çocuğunun sağlıklı eğitim almasını sağlayamayan, kendisini geliştirecek bir bütçe ayıramayan öğretmen eğitimin gelişimine katkı sunamaz. Öncelikle bu gerçekliğin kabul edilmesi ve eğitim emekçilerine hak ettiği değerin verilmesi gerekir. Çok fazla göç alan bir kentte yaşıyoruz. Nüfus artışı ile derslik sayısı artışı uyumlu değil. Yeni okul yapımının nüfusa göre çok geride kaldığı görülüyor. Sınıf mevcutları her geçen yıl daha da artıyor. Kent planlamasında rant değil eğitim, sağlık gibi insanın temel ihtiyaçları gözetilmelidir” diyerek açıklamasını tamamladı.

Arda KIR

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Meral Akşener: 14 Mayıs’ta İYİ Parti'ye oy istiyorum

Meral Akşener: 14 Mayıs’ta İYİ Parti'ye oy istiyorum