Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Eğitim Gençlerin adaletsiz yarışı

Gençlerin adaletsiz yarışı

Ortaokul son sınıf öğrencileri Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında 4 Haziran Pazar günü sınava girecek. Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremler sonrasında deprem bölgesindeki öğrencilerin bir kısmının sınava hazırlanamadığını belirten eğitimciler, yapılması planlanan sınavı ‘Gençlerin adaletsiz yarışı’ olarak nitelendirdi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Gençlerin adaletsiz yarışı

Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerin ardından büyük bir yıkıma uğrayan 11 ilde eğitim sorunu hala devam ederken, lise sınavına hazırlanamayan öğrencilerin mağduriyeti de gün geçtikçe büyüyor. Depremzede öğrencilerin liseye geçişi için farklı metotları ortaya koyan eğitim sendikalarının talepleri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından reddedilirken öğrenciler hayatlarını değiştirecek sınava adaletsiz biçimde girmeye maruz bırakılıyor. 8’inci sınıf öğrencilerinin gireceği sınavla ilgili olarak depremzede öğrencilerin liseye yerleştirilmesi için farklı metotlar öne süren sendika yöneticilerinin istekleri karşılıksız kaldı. 2022-2023 eğitim öğretim yılında ki ikinci dönem konularının sınav içeriğine dahil edilmemesinin bir önemi olmadığını belirten eğitimciler, ‘Eğitimde adalet’ vurgusu yaptı.

2931438

“EŞİTSİZLİK ORTAYA ÇIKTI”

“Deprem bölgesindeki öğrencilerin sınava girmesi konusunda büyük bir adaletsizlik var” diyerek eşitlik vurgusu yapan Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, “Depremin etkisi ile deprem bölgesindeki öğrenciler eğitimden mahrum kaldı. Deprem bölgesindeki okulların bir kısmı açıldı fakat okul çağındaki öğrencilerin yarısı eğitimlerine devam ediyor.  Bu nedenle bu öğrenciler Türkiye’de ki diğer öğrenciler ile aynı sınava tabi tutulacaklar. Her ne kadar ikinci dönem konuları sorulmayacak denilse de öğrenciler sınava hazırlık ile ilgili hiçbir çalışma yürütemediler. Büyük bir eşitsizlik söz konusu. Eğitimde zaten eşitsizlik var ama deprem nedeniyle mağdur olan öğrenciler açısından daha büyük bir eşitsizlik durumu yaratıyor. Milli Eğitim Bakanlığı bu durumu gözetmedi” dedi.

NUrettin sönmez-11

“ÖĞRENCİLER BÜYÜK BİR TRAVMA YAŞADI”

Başkan Nurettin Sönmez, “Eğitim-Sen olarak deprem bölgesindeki öğrencilerin sınav yapılmadan bir üst okula geçişi ile ilgili farklı bir metot uygulanması talebimiz vardı. Bu metotlar ortaokulda okudukları 5’inci, 6’ncı, 7’nci sınıfların ortalamaları ile liseye yerleştirmeleri, rehber öğretmen yönlendirmesi gibi uygulanabilir metotlardı. Bu bakanlık tarafından kabul görmedi. Zaten depremzede öğrenciler büyük bir stres altında. Kimisi ailesini, kimisi arkadaşlarını, kimisi akrabalarını kaybetti. Öğrencilerin üzerinde büyük bir travma var” diyerek öğrenci psikolojisinin önemine dikkat çekti.

“EĞİTİM ARTIK SEKTÖR HALİNE GELDİ”

Başkan Sönmez, “Deprem bölgesindeki öğrenciler diğer illerdeki öğrenciler ile aynı soruları cevaplayacak. Bu doğru bir tutum değil. Eğitim öğretimde öncelik öğrencinin sağlıklı bir şekilde eğitim sürecini tamamlayabilmesidir. Eğer bu süreç bazı sorunlar sebebi ile yerine getirilemiyorsa da eşitliğin sağlanması gerekmektedir. Ekonomik durumun görece daha iyi olduğu batı illerinde eğitim tamamen bir sektör haline geldi. Parası olan ailelerin çocuklarına özel ders aldırdığı, sınavlara istediği şekliyle hazırlık yapabildiği bir eğitim süreci söz konusu. Ekonomik durumu kötü olan ailelerin çocukları ise bu olanaklardan yararlanamadığı için dezavantajlı bir duruma geçiyor. Böyle bir adaletsizlik zaten vardı. Depremzede öğrenciler içinde yeni bir adaletsizlik ortaya çıktı. Bu durumun farklı şekillerde ele alınarak çözülmesi gerektiğini düşünüyoruz” diyerek açıklamasını tamamladı.

Arda KIR

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Tuğçe Can’ın annesi Emine Can: Ben her gün ölüyorum

Tuğçe Can’ın annesi Emine Can: Ben her gün ölüyorum