Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Yaşam Van Gölü tehlikede: Yasa değişikliğiyle risk altında!

Van Gölü tehlikede: Yasa değişikliğiyle risk altında!

Enerji uzmanları, Van Gölü'nün güneş enerjisi için çekici bir yatırım potansiyeline sahip olduğunu vurguluyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Van Gölü tehlikede: Yasa değişikliğiyle risk altında!
KAYNAK: Haber Merkezi

AK Parti'li milletvekillerinin sunduğu Maden Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yasa Teklifi, doğal ve suni göllerle baraj gölleri üzerinde yenilenebilir enerji yatırımlarını düzenliyor.

Enerji Bakanlığı Yetkisiyle Karar Verilecek

Yasa teklifinin 4. maddesi, göllerde güneş ve rüzgâr santrallerinin kurulup kurulmamasına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın yetkili olacağını belirtiyor. Ancak, şu an içme ve kullanma suyu alınan göllere santral kurulamayacak.

Ülke Genelinde 100'den Fazla Göle Potansiyel

Enerji uzmanları, ülke genelinde belli büyüklükte 100'den fazla göl bulunduğunu belirtiyor. Özellikle Van Gölü'nün güneş enerjisi yatırımı için çok cazip olduğu ifade ediliyor.

Van Gölü: Yüksek Rakımda ve Verimli Enerji Üretimi Potansiyeli

Van Gölü'nün yüksek rakımda ve güneş enerjisi potansiyeli açısından uygun bir bölge olduğunu belirten uzmanlar, panellerin yüksek rakımlarda daha verimli çalıştığını vurguluyor. Dolayısıyla düzenleme, özellikle Van Gölü'nün enerji üretimi için kullanılmasını hedefliyor gibi görünüyor.

Yatırımcıların Eleştirisi: "Katkı Bedeli" Zorunluluğu

Yasa teklifine göre, lisanssız güneş ve rüzgâr enerjisi tesisi sahipleri, 10 yıllık süresini tamamlayıp lisanslı üretime geçmek istediklerinde, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması'na 'katkı bedeli' ödemek zorunda kalacaklar. Güneş Enerji Santrali (GES) yatırımcıları, bu maddeyi eleştirerek kendilerine haksızlık yapıldığı gerekçesiyle maddenin tekliften çıkarılması için siyasi partilere başvuruda bulundu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Coğrafi işaret alan Safranbolu kıtırı ihraç ediliyor

Coğrafi işaret alan Safranbolu kıtırı ihraç ediliyor