Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Yaşam Torosların Gelinliği Kardelenler Akseki Yaylalarını Süslüyor

Torosların Gelinliği Kardelenler Akseki Yaylalarını Süslüyor

Toroslar’ın ‘Nazlı bitkisi’ olarak bilinen kardelen çiçekleri, Antalya’nın Akseki ilçesindeki yaylaları süslemeye başladı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Torosların Gelinliği Kardelenler Akseki Yaylalarını Süslüyor
MUHABİR: Kamer Durdu
KAYNAK: Haber Merkezi

Toroslar’ın ‘Nazlı bitkisi’ olarak bilinen kardelen çiçekleri, Antalya’nın Akseki ilçesindeki yaylaları süslemeye başladı. Baharın habercisi olan bu çiçekler, karların erimesiyle birlikte kendini gösteriyor ve görsel bir şölen sunuyor.

Kardelenlerin Özellikleri

Kardelenler, Latince adı ‘‘Galanthus’’ olan bir bitki türüdür ve nergisgiller familyasına aittir. Bu bitkiler, sıfırın altında 15 derece kadar soğuğa dayanabilen beyaz renkte çiçeklerdir. Hem süs bitkisi olarak değerlendirilirler hem de soğanları ilaç ve kozmetik sanayisinde kullanılır.

Kardelenlerin Yaşam Alanları

Akseki ilçesine bağlı Çimi, Geyran ve Çanakpınar yaylalarında sıklıkla görülen kardelenler, 1900 rakımlı Cimi Yaylası’nda karların erimesiyle topraktan çıkmaya başlar. Bu çiçekler, endemik türler arasında yer alır ve soğanlarının sökümü yasaktır.

Kardelenlerin Korunması

Çimi Yaylası’nda arıcılık yapan Mevlüt Arıca, yıllarca yapılan bilinçsiz söküm nedeniyle doğada kardelenlerin azaldığını belirtiyor. Arıca, “Eskiden her yerde bembeyaz ekin tarlası gibi kardelen çiçekleri görürdük. Şimdi Akseki’nin bin 900 metre rakımlı Çimi Yaylası’ndaki kardelenleri arar olduk” diyor ve yetkililerden kaçak söküme önlem alarak kardelenleri daha fazla korumalarını istiyor.

Arıca, kardelen çiçeklerinin yüzlerce tohum içerdiğini ve kendi kendini tohumladığını belirtiyor. “Çocukluğumuzda buraların her tarafı kar gibi kardelenler açardı. Artık karamukların arasında, taşların arasında görmeye başladık. Bu da bilinçsizce sökümden kaynaklanıyor. Devletin uzun süre kardelenleri koruma altına alması ve kardelenlerin eskisi gibi çoğalması gerekir” diye konuşuyor.

Doğadaki kardelenleri izinsiz ve kaçak toplama yapan kişi veya kuruluşlara, 2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca, ihracat aşamasında gerçeğe aykırı beyanda bulunanlar hakkında ise 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu ile 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu gereğince işlem yapılıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
'Canık Çetesi' Adlı Organize Suç Örgütü Çökertildi

'Canık Çetesi' Adlı Organize Suç Örgütü Çökertildi