Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Yaşam Manavgat'ta coğrafi işaretinin hasadına başlandı

Manavgat'ta coğrafi işaretinin hasadına başlandı

Antalya'nın Manavgat ilçesinde, Manavgat Ticaret Odası'nın girişimleri sonucunda coğrafi işaretle tescillenen "altın susam" hasadına başlandı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Manavgat'ta coğrafi işaretinin  hasadına başlandı
MUHABİR: NİHAT SARAÇ

Diğer susamlara göre daha kaliteli ve yüksek yağ oranına sahip olan Manavgat altın susamının kilosu, bu yıl 80-85 TL'den satılıyor. Geçen yıl 5 bin ton olarak gerçekleşen rekoltenin, bu yıl ekim alanlarının azalması ve verimin düşmesi nedeniyle 3 bin ton olması bekleniyor.

Destek verilmeli

Manavgat İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hakan Aranmaz, susam üretiminin artırılması için çiftçilere destek verilmesi gerektiğini belirterek, "Susam, Manavgatlı'nın duygusal olarak ektiği bir ürün. Sadece duygusal sebeplerle ekmek yeterli olmuyor aynı zamanda gelirde elde edilmeli. Susamda dekara 30 kilogram verim alınırsa ekmenin bir anlamı yok ama bunu 100-150 kilogramlara çıkartabilirsek herkes bunu daha bir içten yapacak. Amacımız bunu sağlamaktır" dedi.

Manavgat Altın Susam Derneği Başkanı Mehmet Deniz ise susam üretiminin sürdürülebilir olması için devlet desteğinin şart olduğunu söyledi. Deniz, "Susam, bizim buğdaydan sonra ektiğimiz ikinci ürün. Birinci ürün olarak ekilmesi mümkün değil, maliyetleri çok yüksek. Susama taban fiyat verilmeli. Susama hiçbir destek verilmiyor. Çiftçiler bunu kendi gücüyle yapıyor. Hükümetin pamuk, mısır gibi mutlaka taban fiyatı vermesi gerekir. Dönüme verilen 50 lira ve 100 lirayla bu iş dönmez" diye konuştu.

Çalışmalar devam ediyor

Ziraat Mühendisi Şule Han ise, Manavgat altın susamının verimi ve besin değerinin artırılması için çalışmalar yaptıklarını belirterek, "Bu altın susam Manavgat'a ait yerel bir ürün. Yağ kalitesi açısından dünya çapında önemli bir bitki türü. 2 yıllık bir çalışma süreciydi. Buğday arkası ve bakla arkası denemelerimizi yaptık. Rotasyona koymamızın sebebi, bakladan sonra nasıl bir değer elde ediyor, buğdaydan sonra nasıl bir değer elde ediyor. Onu kıyaslamaya çalıştık. Önümüzdeki yıl haziran ayında çalışmamız yayınlanacak" dedi.

Manavgat altın susamı, Osmanlı döneminde saray mutfağında da tercih ediliyordu.

Manavgat'ta yetişen susam, 500 yıllık bir geçmişe sahip. Diğer susamlara göre daha yüksek yağ oranına sahip olan Manavgat altın susamı, aroması ve lezzetiyle de öne çıkıyor. Osmanlı döneminde saray mutfağında susamdan yapılan tatlı ve tahin, Manavgat'tan götürülürdü.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Manavgat'ta 14 yaşındaki çocuğun merakı pahalıya patladı

Manavgat'ta 14 yaşındaki çocuğun merakı pahalıya patladı