Veganlık, hayvansal ürün tüketiminden kaçınarak bitki temelli bir yaşam tarzını benimseyen bir harekettir. Terim, ilk kez 1944 yılında İngiltere'de Donald Watson ve 24 arkadaşı tarafından kurulan bir dernek olan Vegan Society tarafından ortaya atıldı. Bu dernek, insan ihtiyaçları için hayvanların sömürüsüne ve zulmüne karşı durmak amacıyla kuruldu. Zaman içinde sürekli olarak yeniden yorumlanan veganlık, etik bir duruş haline gelerek günümüzde güçlenmeye devam ediyor.
Dünya Vegan Günü ve Lezzetli Tarifler:
Her yıl 1 Kasım'da kutlanan Dünya Vegan Günü, vegan yaşam tarzını ve etik değerleri vurgular. Bu özel günü kutlamak için, işte size lezzetli bir kremalı vegan makarna tarifi:
Kremalı Vegan Makarna:
Malzemeler:
- 2.5 bardak kabuklu makarna
- 1 yemek kaşığı sızma zeytin yağı
- 1 küçük doğranmış soğan
- Yarım brokoli
- 1 çay bardağı kavrulmuş çam fıstığı
Sos İçin:
- 1.5 bardak pişmiş beyaz fasulye
- 1 çay bardağı sebze suyu (brokoli suyu)
- 3 yemek kaşığı taze limon suyu
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 diş kıyılmış sarımsak
- 1 çay kaşığı soğan tuzu
- 1 çay kaşığı tuz
- Karabiber
Yapılışı:
- Blenderda fasulye, sebze suyu, limon suyu, zeytinyağı, sarımsak, soğan tuzu, tuz ve karabiberi karıştırın.
- Makarnayı haşlayın.
- 1 yemek kaşığı zeytinyağında soğanları kavurun.
- Brokoliyi haşlayın ve suyunu sos karışımına ekleyin.
- Tüm malzemeleri karıştırın ve servis yapın.
Yeşil Bezelye Çorbası Tarifi
Bu hafif ve lezzetli bezelye çorbası, sıcak ve soğuk günlerin favorisi olacak. Pratik hazırlığı ve sağlıklı içeriğiyle dikkat çeken bu çorba, vücuda da oldukça faydalı. İşte yeşil bezelye çorbası tarifi:
Malzemeler:
- 2 su bardağı yeşil bezelye
- 1 adet soğan, doğranmış
- 2 diş sarımsak, ezilmiş
- 1 adet havuç, rendelenmiş
- 1 patates, doğranmış
- 4 su bardağı sebze suyu
- Tuz ve karabiber
- 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
- Taze nane veya dereotu (isteğe bağlı, garnitür olarak)
Yapılışı:
- Yeşil bezelyeleri yıkayın ve bir kenara ayırın.
- Bir tencerede zeytinyağını ısıtın. Doğranmış soğanı ekleyip yumuşayana kadar kavurun.
- Sarımsakları ekleyip kokusu çıkana kadar karıştırın.
- Rendelenmiş havuç ve doğranmış patatesi ekleyin. Birkaç dakika karıştırarak soteleyin.
- Yeşil bezelyeleri ekleyip karıştırın. Sebze suyunu ekleyin.
- Tuz ve karabiber ekleyerek karışımı karıştırın.
- Çorba kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte sebzeler iyice yumuşayana kadar pişirin.
- Pişen çorbayı blender veya çırpıcıyla pürüzsüz bir kıvama gelene kadar çekin.
- Servis yapmadan önce taze nane veya dereotu ekleyebilirsiniz.
Vegan Çikolatalı Kurabiye Tarifi
Kaşınızda çıtır, içerisinde yumuşak bir vegan kurabiye! Tatlı krizlerinizi bastırmak için ideal olan bu tarif, vegan yaşamı sevenlerin favorisi olacak. İşte vegan çikolatalı kurabiye tarifi:
Malzemeler:
- 1 yemek kaşığı keten tohumu
- 3 yemek kaşığı su
- 1 su bardağı toz vegan şeker
- 1 çay kaşığı vanilya özü
- 1,5 su bardağı tam buğday unu
- 40 gram şekersiz kakao tozu
- 1 çay kaşığı karbonat
- 1 çay kaşığından az kabartma tozu
- 1/4 çay kaşığı tuz
- 175 gram süt ürünü içermeyen çikolata
Yapılışı:
- Blender kullanarak keten tohumunu suyla karıştırın, jöle kıvamına gelene kadar çırpın.
- Başka bir kapta şeker ve sıvı yağı mikserle krema kıvamına gelene kadar çırpın. Ardından keten yumurtası ve vanilya özünü ekleyin.
- Un, kakao tozu, kabartma tozu, karbonat ve tuzu bir kasede karıştırın.
- Islak ve kuru malzemeleri birleştirip karıştırın. Katı bir kıvamdaysa su veya soya sütü ekleyin.
- Hamurdan top şekilleri vererek tepsiye dizin.
- 180 derece ısınmış fırında 10-12 dakika arası pişirin.