Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Yaşam İş yerinde bunu yapan yandı! Telefonlar cebe

İş yerinde bunu yapan yandı! Telefonlar cebe

Bir şirkette tesis müdürü olarak çalışan M.B., ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan halleri olduğu gerekçesiyle sözleşmesi feshedilince İş Mahkemesi'nin yolunu tuttu. İş Mahkemesi ve Bölge Adliye Mahkemesi, davacının iş akdinin haklı nedenle feshedildiğini kararlaştırdı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
İş yerinde bunu yapan yandı! Telefonlar cebe

Mahkeme kararında, davacının mesai saatleri içinde çalışanlara hakaret ettiği, mesai saatleri dışında telefonla arayarak, aile ve arkadaşlarının yanında hakaret ettiği, şirket ait aracı çok hızlı kullandığı, diğer araç şoförleri ile münakaşaya karıştığı, kişisel hizmetlerini, çay, kahve servisini personele yaptırdığı, ayakkabılarını taşıttığı, bilgisayarını taşıttığı, yemeğini hazırlattığı, kendi evinin çatı, elektrik, tuvalet taşı değiştirme, ev taşıma, çanak anten işlerini çalışanlara yaptırdığı, kendisine ait köpeğin bakımını ve temizliğini personele yaptırdığı, işyerine silah getirerek bu silahın dolu iken üç köşe teşkil ve dürbün ayarını silahın karşısına geçirdiği personel ile yaptığı, ortak kullanım alanındaki tuvaletin diğer çalışanlar tarafından kullanımını yasakladığı, şirket telefonundan gelen aramalara cevap vermediği, arayan kişilerin arkasından küfür ettiği, mesai saatleri sırasında tabletten oyun oynadığı ve film izlediği, odasına girildiğinde gelen çalışanı kovduğu, çalışanlara fiziksel ve sözlü şakalar yaptığı, işe gidilen araçta çalışanların konuşmasını, öksürmesini yasakladığı, oğlunun sünnet düğününde takı takmamış firmalar ile iş yapmadığını, takı takan firmalara imtiyaz tanıdığı tespit edildiği belirtildi.

Mahkeme, bu davranışların işyerinde huzursuzluğa ve iş ilişkisinde bulunması gereken güven temelinin çökmesine neden olduğunu belirterek, işverenin haklı nedenle derhal fesih hakkının bulunduğunu kararlaştırdı.

İş yerinde tabletle oyun oynamak ve film izlemek haklı fesih nedeni

Karar, iş yerinde tabletle oyun oynamak ve film izlemenin haklı fesih nedeni olabileceğini gösteren önemli bir emsal niteliği taşıyor.

İş Kanunu'nun 25/2 maddesinde, işverenin haklı nedenle derhal fesih hakkının, işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan davranışları nedeniyle ortaya çıkabileceği belirtilmiştir. Bu maddede, işçinin işyerinde genel ahlak kurallarına aykırı eylemlerde bulunmak, amirlerine veya iş arkadaşlarına küfür ve benzeri sözler sarf etmek sureti ile sataşmak gibi davranışlar örnek olarak sayılmıştır.

Ancak, bu maddede sayılan haller, iş yerinde tabletle oyun oynamak ve film izlemek gibi yeni durumlara da genişletilebilir. Nitekim, iş yerinde mesai saatleri içinde kişisel işlerle uğraşmak, işyerinde huzursuzluk yaratabilir ve iş ilişkisinde bulunması gereken güven temelini çökertebilir.

Bu nedenle, işverenin, iş yerinde tabletle oyun oynamak ve film izleme gibi davranışlardan dolayı işçinin iş akdini haklı nedenle derhal feshetmesi mümkün olabilir.

İşverenin haklı nedenle derhal fesih için ispat yükümlülüğü

İşverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı, işçinin işyerinde ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışlarını ispat etmesine bağlıdır. İşveren, bu iddiasını, tanık beyanları, tutanak, fotoğraf, video gibi delillerle ispatlayabilir.

İşçi ise, işverenin iddialarını ispatlayamadığını veya iddiaların doğru olmadığını ileri sürerek, işe iade davası açabilir. İşçi, haklı nedenle derhal fesih halinin bulunmadığını ispatlayabilirse, iş akdine haklı nedenle son verilmemiş sayılır ve işe iade edilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Yeneroğlu'ndan sert çıkış! Seçim bitti sorunlar bitmedi

Yeneroğlu'ndan sert çıkış! Seçim bitti sorunlar bitmedi