Geçtiğimiz yıl coğrafi işaretle tescillenen Antalya serpme
böreğini, 1930 yılında ilk defa yapan Tevfik Çalışkaner’in torunu Tevfik
Ekizoğlu (78), 12 yaşında başladığı mesleğinde 66 yıl geride bıraktı. Ustası
olan ağabeyinin yanında işi öğrenen Ekizoğlu, yöresel lezzeti yıllar boyunca
aynı tat ve kıvamda yapmayı sürdürdü. Kısa sürede kentte ‘Lezzet ustası’ olarak
ün kazanan Ekizoğlu, her sabah 06.00’da kalkıp dükkanını açıyor, ardından
tezgahın başına geçiyor. İlerleyen yaşına rağmen günde 100’e yakın böreği hiç
ara vermeden açan Tevfik usta, böreklerini de 70 yıllık dökme fırınında
pişirerek yurt içi ve yurt dışından gelen lezzet düşkünü müşterilerine servis
ediyor.
“BEN ÜÇÜNCÜ KUŞAĞIM”
İlkokuldan sonra börekçilik işine ağabeyinin yanında başladığını anlatan Ekizoğlu, dedesinin torunlarına öğrettiği mesleği kendisinin de oğluna öğrettiğini söyledi. “Üçüncü kuşak olarak devam ediyorum” diyen Ekizoğlu, mesleğini oğluna öğrettiğini ve kuşağı Allah’ın izin verdiği zamana kadar devam ettirmek istediğini söyledi.
“SEVGİYLE YAPIYORUM”
İşinin yorucu olduğunu ancak sevgiyle yaptığını aktaran Ekizoğlu, “İnsan severek yaptıktan sonra yorulmaz. 12 yaşından bu yana hamurla haşır neşir oluyoruz. Yorucu değil ama yorulursan yatarsın dinlenirsin, tekrar kalkıp işinin başına geçersin” dedi.
Ekizoğlu’nun yaptığı
böreklerden tadan müşterilerden, hem memnun kalıyor hem de börekleri yapan
kişinin yaşını duyunca ağzı açık kalıyor.
Oğlunun tavsiyesiyle ilk kez Tevfik Usta’nın yaptığı böreği tatmaya gelen müşterilerden Aynur Benanlıoğlu, "Her zaman önünden geçiyordum. Oğlum getirdi ve tavsiye ettiği kadar varmış. Gerçekten çok lezzetli. Bütün gün ayakta, maşallah. Ellerine sağlık çok güzel yapmış" ifadelerini kullandı. İHA