Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Yaşam Bodrum Yarımadası'nda su sorunu yaklaşıyor

Bodrum Yarımadası'nda su sorunu yaklaşıyor

Baraj doluluk oranları sürekli azalıyor, su stresi artıyor. Su kaynaklarını koruma ve acil önlemler almaya odaklanmak önemli.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Bodrum Yarımadası'nda su sorunu yaklaşıyor
KAYNAK: Haber Merkezi

Şubat ayı boyunca Bodrum ilçesine yağış düşmemesi nedeniyle Mumcular Barajı'ndaki su seviyesi yüzde 15'e kadar düştü, aynı dönemde Geyik Barajı'ndaki su seviyesi ise yüzde 56'da kaldı.

Su seviyeleri alarm veriyor

Bodrum'un içme suyunu sağlayan Mumcular ve Geyik barajlarının su seviyeleri geçen yıl eylül ayında en düşük seviyelere ulaşarak kapatılmıştı. Sonbaharda başlayan yağışlar, barajlara bir miktar rahatlama sağlamıştı. Ancak şubat ayında yağışlar beklenen düzeyde olmayınca, Mumcular Barajı'ndaki su seviyesi yüzde 15'e, Geyik Barajı'ndaki su seviyesi de yüzde 56'ya geriledi. Ayrıca Geyik Barajı'nda yapılan bakım ve onarım çalışmaları tamamlanarak su temini yeniden başlatıldı. Bu durumla birlikte su temini durdurulan Akgedik Barajı'ndaki su seviyesi ise yüzde 57'lere yükseldi.

Yağış beklentileri karşılanmadı

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, "Bodrum'da kurak bir dönemin ardından sonbahar yağışları umut vericiydi ancak Ocak ayında beklenen yağışlar gerçekleşmedi. Ortalama yağış miktarı metrekareye 166 milimetre iken, Ocak ayında sadece 80 milimetre yağış kaydedildi. Şu ana kadar Şubat ayında da yağış alamadık. Bu durumun Bodrum Yarımadası'nın yer altı su kaynakları ve Mumcular Barajı üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Mumcular Barajı'nın doluluk oranı hala yüzde 15 civarında ve geçen yılın aynı dönemine göre oldukça düşük. Eğer ilerleyen dönemlerde bahar aylarında yağışlar devam etmezse, su stresi devam edebilir" dedi.

"Geyik Barajı biraz daha iyi durumda"

Doç. Dr. Özçelik, Geyik Barajı'nın durumunun biraz daha iyi olduğunu belirterek, "Geyik Barajı'ndaki doluluk oranı yüzde 56 civarında ve yaklaşık 23 milyon metreküplük bir su hacmi bulunuyor. Bu durumun en büyük nedeni, Geyik Barajı'nın uzun süre kapalı olması nedeniyle yapılan bakım onarım çalışmaları. Bu süre zarfında su temini Akgedik Barajı'ndan sağlanıyordu. Akgedik Barajı'ndaki doluluk oranı da yüzde 56 civarında. Geyik ve Akgedik Barajları birlikte düşünüldüğünde, içme suyu ve sulama suyu temini konusunda ilerleyen dönemlerde zorluklar yaşanabilir. Bu nedenle ciddi bir acil durum planlaması gerekebilir" şeklinde konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
ATSO Başkanı Ali Bahar: Ocak Ayı Enflasyonu Geçici Etkilerden Kaynaklanıyor

ATSO Başkanı Ali Bahar: Ocak Ayı Enflasyonu Geçici Etkilerden Kaynaklanıyor