Antalya piyazı, tarihiyle Antalya sınırlarını aşan bir şöhrete sahip. Bu yerel lezzet, Antalya'da geliştirilip popülerleşerek, kentteki yerli ve yabancı misafirlerin damaklarında iz bırakan bir yemek haline geldi.
Antalya Piyazı
Antalya piyazı, soslu bir fasulye yemeğidir. Diğer yörelerde salata olarak tüketilen piyaz, Antalya ve çevresinde ana yemek olarak sofralarda yerini alır. Sosun kullanımı, üretim tekniği, ve küçük taneli fasulye kullanımı Antalya piyazını diğerlerinden ayıran özelliklerdir. Geleneksel olarak kullanılan Çandır fasulyesinin yerini günümüzde Sıra tipi kuru fasulye almıştır.
Antalya piyazı, Türk Patent Enstitüsü tarafından 2017 yılında tescillenen Mahreç işareti ile coğrafi işaretli ürünler arasında yer alıyor. Türkiye Kültür Portalı'nda yer alan Antalya Piyazı tarifi ve malzemeleri bilgileri aşağıdadır:
Malzemeler ve Yapılışı
Antalya Piyazı Malzemeleri (6 Kişilik)
Ana Malzemeler
500 g Çandır fasulyesi
Sos Malzemeleri
3 yemek kaşığı haşlanmış kuru fasulye
1 kahve fincanı tahin
5-6 diş ezilmiş sarımsak
2 kahve fincanı zeytinyağı
1 adet limon suyu
1 kahve fincanı sirke
1 tatlı kaşığı tuz
2 çay bardağı su
Üst Malzemeler
4 adet haşlanmış yumurta
3 adet domates
6 adet yeşil sivri biber
4 adet taze soğan
½ demet maydanoz
2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
Antalya Piyazı Nasıl Yapılır?
Fasulye Haşlama
Fasulyeleri tuzlu suda bekletin; şişsinler.
Fasulyeleri 5 dakika tuzlu suda kaynatın ve 1 saat bekletin.
Ortalama ateşte fasulyeleri 20-25 dakika ön haşlamaya tabi tutun.
Haşlama suyunu dökün, fasulyeleri yıkayın ve tuzlu suda haşlamaya bırakın.
Sos Hazırlama
Haşlanmış fasulyelerden 3 yemek kaşığı alın, ezin.
Ezilmiş fasulyelere diğer sos malzemelerini ekleyip karıştırın.
Salata Hazırlama
Haşlanmış fasulyeleri servis tabağına koyun, üzerine sosu gezdirip karıştırın.
Salataya doğranmış domates, haşlanmış yumurta, yeşil sivri biber, taze soğan, maydanoz, tuz, kırmızı pul biber, ve karabiber ekleyip karıştırın.
Lezzet İpuçları
Bazı uygulamalarda salata sosuna bir yumurtanın sarısı da eklenebilir.
Salataya isteğe bağlı olarak siyah zeytin eklenebilir.
Taze soğan yerine mıncıklanmış kuru soğan da kullanılabilir.