Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Yaşam Antalya Açıkladı! Zeytinyağı Yüz Güldürmüyor

Antalya Açıkladı! Zeytinyağı Yüz Güldürmüyor

Türkiye’de son yıllarda artan enflasyon tarım sektörünü vurdu. Geçen yıla göre zeytinyağı üretiminde düşen rekolte sebebiyle fiyat artarken üreticinin ise yüzü gülmedi. Antalya Ticaret Borsası (ATB) 4’üncü Meslek Komitesi Üyesi Zafer Tan, zeytinyağı rekoltesinin geçen yıla göre yüzde 60’lık bir düşüş yaşandığını aktardı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Antalya Açıkladı! Zeytinyağı Yüz Güldürmüyor
MUHABİR: Arda KIR

Bu yıl rekoltenin düşük olduğunu aktaran ATB 4’üncü Meslek Komitesi Üyesi Zafer Tan, “Geçen yıla göre yüzde 55-65’lik bir düşüş var. Fiyatlar gittikçe yükseliyor. Dünyada zeytin yağı fiyatları 7.6 ve 8.68 Euro bareminde değişiyor. Bu yıl 170 bin ton civarında zeytinyağı tahmin ediliyor. Şu an yurtdışına sadece paketli olarak zeytinyağı ihracatı var, dökme zeytinyağı ihracatı durduruldu. Geçen sene 422 bin ton zeytinyağı rekoltesi vardı ve 130 bin ton ihracata gitti. Dökme zeytinyağı ihracatı süresiz durduruldu. Bu yıl büyük bir rekolte düşüşü var. Bu yıl Antalya’da 5 milyon 39 bin 40 tane ağaç meyve verdi, 862 bin 90 tanesi ise meyve vermedi. Ağaç başı 7.5 kilogram hesabı yaparsak, 38-40 bin ton zeytin var. 5 kilogramda bir dönüşüm yaparsak ortalama 6 bin ton zeytinyağı çıkacak. Türkiye’de 170-180 bin ton zeytinyağı rekoltesi olacağı tahmin ediliyor bunun 6 bin tonu Antalya’dan karşılanacak. Geçen yıl Antalya’nın zeytinyağı rekoltesi 14 bin tondu” dedi.

ZİRAİ MÜCADELE

“Dünyada kişi başına orana vurursak zeytinyağı, Yunanistan’da 24,5, İspanya'da 14,7, İtalya'da 12.5, Portekiz'de 9.5, Suriye'de 7.8,  Tunus'da 4.8, Fransa 2, Cezayir 1.9, Türkiye 1.8 litre düşüyor. Çok düşük bir seviye” bilgisini aktaran Zafer Tan, “İklim bazlı bir ürün alamama sıkıntımız var, bu doğru ama şu an üretim yapıyoruz ve kapasitemizin yüzde 5’i ile çalışıyoruz. Şu an zeytin yok. Zeytin ağaçları hasta, halkalı leke isminde bir yapak hastalığı var bunun acilen tedavi edilmesi lazım. Bunun zirai mücadelesi yapılırsa üretici ürünü alır.  Şu anda 60 lira, 70 lira yeşil zeytinin kilosu. Bugün biz meyve ve turfanda yetiştiren bir bölgedeyiz. Muzun kilosu 12-16 TL zeytinin kilogramı 60 TL. Bunun hangisi daha karlı? Birinde yüzde beş maliyet var, birinde yüzde elli beş maliyet var. Diğer ağaçlara verilen değerin yüzde 10’u zeytin ağaçlarına verilse durum bu olmaz. Diğer ağaçlar korkunç biçimde su ister. Zeytin ağacı çok fazla su istemez. Özellikle üreticinin bu konuya eğilmesi lazım. Eğilirse para kazanır” diyerek uyarılarda bulundu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Firari suçlunun evinden cephanelik çıktı!

Firari suçlunun evinden cephanelik çıktı!