Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Galeriler Yaşam 6 ay toprak altında saklanan tepme peyniri nasıl yapılır? Tepme peyniri tarifi

6 ay toprak altında saklanan tepme peyniri nasıl yapılır? Tepme peyniri tarifi

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Şap köyde 400 yıldır yapılan tepme peyniri geleneği sürdürülüyor. Tepme peyniri tarifi haberimizde...

6 ay toprak altında saklanan tepme peyniri nasıl yapılır? Tepme peyniri tarifi 1
/ 9
Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Şap köyünde, 400 yıllık bir geleneğin devamı olarak üretilen tepme peyniri, keçi ve koyun sütünden elde ediliyor.
6 ay toprak altında saklanan tepme peyniri nasıl yapılır? Tepme peyniri tarifi 2
/ 9
Bu özel peynir, toprak altına gömülü testilerde 6 ay boyunca olgunlaşarak özel bir lezzet kazanıyor.
6 ay toprak altında saklanan tepme peyniri nasıl yapılır? Tepme peyniri tarifi 3
/ 9
Tepme peyniri nasıl yapılır? Tepme peyniri tarifi Şap köyünde tepme peyniri üretimini gerçekleştiren peynir üreticisi Nurşen Kaptan, tepme peynirinin nasıl yapıldığını açıkladı.
6 ay toprak altında saklanan tepme peyniri nasıl yapılır? Tepme peyniri tarifi 4
/ 9
'Keçi ve koyun sütünden ürettiğimiz peynirimizi şırdan mayası ile mayalıyoruz. Yaklaşık 3-4 ay boyunca salamura olması için bekletiyoruz. Salamuradan sonra peyniri yıkayıp suyunu süzüyoruz. Ardından peyniri kurutuyoruz. Peyniri ufalayıp, testilere dolduruyoruz ve içine çörek otu ekliyoruz. Testiler hava almayacak şekilde kapatılıp, asma yaprağı ile örtülüyor. Bezle kapatılan ağızları ardından büyük bir kuyuya gömülüyor ve sulanarak 6 ay boyunca olgunlaşmaya bırakılıyor.'
6 ay toprak altında saklanan tepme peyniri nasıl yapılır? Tepme peyniri tarifi 5
/ 9
Tepme peyniri ne kadar zamanda oluyor? Şap köyü Muhtarı ve tepme peyniri üreticisi Nevzat Kaplan ise, geleneksel yöntemle ürettikleri tepme peynirinin 6 aydan daha uzun süre toprak altında kaldığını belirtiyor.
6 ay toprak altında saklanan tepme peyniri nasıl yapılır? Tepme peyniri tarifi 6
/ 9
Geleneksel olarak devam eden tepme peyniri üretiminde, peynirler en az 6 ay boyunca toprak altında kalıyor. Bazı peynirler ise 5 yıl boyunca olgunlaşma sürecini tamamlıyor.
6 ay toprak altında saklanan tepme peyniri nasıl yapılır? Tepme peyniri tarifi 7
/ 9
Tepme peyniri kaça satılıyor? Talep oldukça yüksek ve kilosu 400 ile 500 TL arasında satılıyor. Geçen yıl 21 testi tepme peyniri üretirken, bu yıl üretim 27 testiye çıktı.
6 ay toprak altında saklanan tepme peyniri nasıl yapılır? Tepme peyniri tarifi 8
/ 9
Şap köyü sakinleri, uzun yıllara dayanan bu geleneksel lezzeti yaşatmak adına özel talepler üzerine de tepme peyniri ürettiklerini vurguluyor.
6 ay toprak altında saklanan tepme peyniri nasıl yapılır? Tepme peyniri tarifi 9
/ 9
Bu özel lezzeti yaşatmak adına coğrafi tescil işareti için başvuruda bulunuldu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Depremde kızını ve ailesini kaybetti! Diğer kızı ile hayata tutunuyor

Depremde kızını ve ailesini kaybetti! Diğer kızı ile hayata tutunuyor